BLOG

Τι βλέπουν οι σκύλοι στην τηλεόραση;

26/08/2024
0 Liked

Τι βλέπουν οι σκύλοι στην τηλεόραση;

Αν δεν έχεις αφήσει στον σκύλο σου ανοιχτή την τηλεόραση, όσο λείπεις εκτός σπιτιού για δουλειές, τουλάχιστον σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί:

"Μπορεί κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα να τον απασχολήσει;"

Σίγουρα δεν είσαι ο μόνος που το σκέφτηκες.

Σύμφωνα με το έγκυρο site “ROVER“ στις ΗΠΑ, τα 2/3 των σκυλογονέων αφήνουν ανοικτή την TV, όταν απουσιάζουν από το σπίτι, ενώ το 60% από αυτό το ποσοστό δηλώνει ότι ο σκύλος τους έχει κάποιο αγαπημένο πρόγραμμα και το 80% όλων, υποστηρίζει ότι ο σκύλος τους αντιδράει σε ότι συμβαίνει μέσα στην οθόνη.

Όμως, αλήθεια απολαμβάνουν οι σκύλοι την τηλεόραση;

Πως βλέπουν οι σκύλοι τηλεόραση

Οι σκύλοι επεξεργάζονται τις τηλεοράσεις και γενικότερα τις οθόνες διαφορετικά από τους ανθρώπους, όμως από ότι φαίνεται μάλλον αναγνωρίζουν αυτά που βλέπουν και ακούνε.

Κάποιοι σκύλοι δεν ενοχλούνται από την TV, όμως υπάρχουν και άλλοι για τους οποίους οι σκυλογονείς τους ανέφεραν ότι ενθουσιάζονται, όταν κοιτούν τη μικρή οθόνη.

Στους σκύλους αρέσει περισσότερο να βλέπουν τους ομοφύλους τους στην TV. Γενικά, τα ζώα έλκονται περισσότερο από τη διάδραση με το είδος τους. Ωστόσο, οι σκύλοι βλέπουν διαφορετικά τον κόσμο από τους ανθρώπους.

Στα μάτια τους υπάρχουν 2 είδη κώνων σε αντίθεση με εμάς που έχουμε 3 τύπους, γεγονός που δίνει στα τετράποδα φιλαράκια μας μία διχρωμία στην όραση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι σκύλοι δε ξεχωρίζουν πολλά χρώματα σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους.

Επιπρόσθετα, οι σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Πέρα από χρωματισμούς, διαφορετικές φυλές σκύλων έχουν ποικίλες οπτικές οξύτητες. Κάθε φυλή και κάθε σκύλος ατομικά έχουν διαφορετικά σχήματα και αριθμούς οπτικών υποδοχέων.

Οι διαφορές αυτές στη δομή των ματιών παίζουν τεράστιο ρόλο στον τρόπο που οι σκύλοι ατενίζουν τον κόσμο.

Κατόπιν έρχεται ο παράγοντας του τρεμοπαιξίματος της εικόνας στην τηλεόραση. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι δε βλέπουν το τρεμοπαίξιμο της εικόνας στην TV, όταν η ταχύτητα μετάδοσης της εικόνας είναι άνω των 55 Hertz (HZ). Όμως, για τους σκύλους που έχουν καλύτερη αντίληψη της κίνησης έχουν γίνει test για ταχύτητες άνω των 75 Hertz.

Με τις σύγχρονες συσκευές τηλεόρασης να έχουν προδιαγραφές στα 60 Hertz, βλέπουμε την εικόνα ως μία ροή κίνησης, όμως για τους σκύλους αυτό φαίνεται σαν 1 set εικόνων που τρεμοπαίζουν.

Στη σημερινή εποχή, οι μοντέρνες TV και τα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας και καθαρής ακουστικής και αυτό προσφέρει στους σκύλους μία νέα οπτική του κόσμου τους.

Τώρα οι σκύλοι αντιλαμβάνονται ομαλά τη ροή της κίνησης.

Οι ήχοι, επίσης, έχουν ισχυρό αντίκτυπο στον τρόπο που οι σκύλοι βλέπουν τηλεόραση.

Όπως, ήδη θα έχουν παρατηρήσει οι περισσότεροι σκυλογονείς, οι έρευνες έδειξαν ότι οι σκύλοι προσέχουν καλύτερα video που περιέχουν γαβγίσματα, κλαψουρίσματα ή επαινετικούς ήχους.

Αρέσει στους σκύλους να βλέπουν TV;

Ακόμα και με κανάλια που απευθύνονται αποκλειστικά σε ζώα, οι σκύλοι βλέπουν TV μόνο σε σύντομα χρονικά διαστήματα και συνήθως αυτή η εμπειρία μοιάζει σαν να κοιτάζουν αφηρημένοι τη συσκευή της τηλεόρασης.

Όμως κάποιοι σκύλοι αντιδρούν περισσότερο στην TV συγκριτικά με άλλους.

Οι σκύλοι που συνοδεύουν κοπάδια ζώων, για παράδειγμα, συνήθως βλέπουν τηλεόραση με περισσότερη ένταση, λόγω της έλξης που νιώθουν σε κινούμενα αντικείμενα.

Ο κτηνίατρος με ειδικότητα στη συμπεριφορά των ζώων, Nicholas Dodman του Πανεπιστημίου Tuft, αναφέρει χαρακτηριστικά για κάποιους σκύλους που ανταποκρίνονται διαφορετικά στην TV συγκριτικά με άλλους:

"Διαφορετικοί σκύλοι, όπως οι άνθρωποι, έχουν διαφορετικές προσωπικότητες. Πέρα από τη Βιολογία, σχετικά με το πως οι σκύλοι αντιδρούν στην τηλεόραση, είτε τρέχουν γύρω από αυτήν, είτε γαβγίζουν με ενθουσιασμό ή απλά την αγνοούν, έχει να κάνει με την προσωπικότητα κάθε σκύλου ή τη ράτσα του.

Γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι μπορούν να δουν, να ακούσουν και να μεταφράσουν ότι βλέπουν στην οθόνη, όμως αλήθεια τους αρέσει αυτή η διάδραση; Αυτό είναι μία άλλη ιστορία,καθώς και ένα ερώτημα που η επιστήμη δεν έχει βρει ακόμα την απάντηση."

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0