BLOG

Τι κρύβεται πίσω από το χαμόγελο του σκύλου σου;

19/07/2024
0 Liked

Τι κρύβεται πίσω από το χαμόγελο του σκύλου σου;

Πολλοί σκυλογονείς πιστεύουν ότι οι τριχωτοί τους σύντροφοι χαμογελούν προς αυτούς, ενώ υπάρχουν εικόνες και video στα social media που δείχνουν σκύλους με πλατιά χαμόγελα.

Τα σκυλοχαμόγελα μας κάνουν ευτυχισμένους και τα φιλαράκια μας το γνωρίζουν

Σύμφωνα με την κτηνίατρο Dr. Mitchell που αρθρογραφεί στο site PetMD: "Οι περισσότεροι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι το μειδίαμα ενός σκύλου είναι πραγματικό χαμόγελο, όπως το εννοούν οι άνθρωποι."

Υπάρχουν πολλές σκυλοεκφράσεις που αναπαριστούν το χαμόγελο, όπως το λαχάνιασμα με διάπλατα ανοικτό το στόμα, το χαλάρωμα με τη γλώσσα να κρέμεται κ.α.

Κάποιοι άνθρωποι θεωρούν επίσης, ότι η επιθετική στάση του σκύλου που δείχνει φανερά τα δόντια του, είναι χαμόγελο.

Όμως, εκτός από την παραπάνω περίπτωση, ένας σκύλος που δείχνει να χαμογελάει είναι πραγματικά ευτυχισμένος, οπότε ευτυχία και χαμόγελο πάνε χέρι με χέρι.

Η Dr Mitchell, λέει: "Η επιστημονική πλειοψηφία ισχυρίζεται ότι το σκυλοχαμόγελο απορρέει από τον συνδυασμό της εξέλιξης του είδους με την έμφυτη ικανότητα του στην ανάλυση των ανθρώπινων συμπεριφορών.

Οι σκύλοι γνωρίζουν άριστα πως να μας κάνουν χαρούμενους.

Όταν αντιδρούμε σε ένα σκυλοχαμόγελο - είτε ανταποδίδοντας το, είτε κάνουμε κινήσεις επιδοκιμασίας, είτε δίνοντας λιχουδιές - οι σκύλοι ανταμείβονται υλικά ή ψυχικά από αυτές τις αντιδράσεις και χαμογελούν συχνότερα", καταλήγει η ίδια.

Έχει ενδιαφέρον επίσης η άποψη, ότι το σκυλοχαμόγελο είναι ένα προϊόν “παλιμπαιδισμού”, δηλαδή συμπεριφορών που εμφανίζονται στην παιδική και εφηβική ηλικία και συνεχίζονται στην ενηλικίωση.

Ο σκύλος σου συλλαμβάνει το χαμόγελο σου και στο ανταποδίδει

Αν χαμογελάς στο φιλαράκι σου και αυτό στο αντιγυρίζει, η Dr Mitchell λέει ότι δεν πρόκειται για μίμηση, αλλά απλά αντιδράει με αυτόν τον τρόπο στην κίνηση σου.

Μάλιστα, η ίδια συμπληρώνει: "Οι περισσότεροι σκύλοι απολαμβάνουν την χαρούμενη αντίδραση που λαμβάνουν, όταν μας ευχαριστούν και γρήγορα μαθαίνουν πως να προκαλούν αυτό το ευχάριστο συναίσθημα", καταλήγει.

Αν το χαμόγελο σου προκαλεί το αντίστοιχο του κολλητού σου, είναι κάτι σαν το μεταδοτικό γέλιο στους ανθρώπους. Όπως εμείς συλλαμβάνουμε και ανταποκρινόμαστε στο γέλιο κάποιου άλλου, έτσι και ένας ευτυχισμένος άνθρωπος που χαμογελάει προκαλεί έναν χαρούμενο σκύλο να ανταποδώσει και το αντίστροφο.

Η Dr Mitchell, αναλύει περαιτέρω: "Σίγουρα οι περισσότεροι σκύλοι επιζητούν να ευχαριστούν τους ανθρώπους που αγαπούν και γνωρίζουν ότι το χαμόγελο στη γλώσσα του σώματος αντιστοιχεί στην ευτυχία.

Η πλειοψηφία των τετράποδων συντρόφων μας γνωρίζει καλά πως να ερμηνεύει την ανθρώπινη γλώσσα του σώματος.

Μπορούν να καταλάβουν πότε είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι ή απογοητευμένοι. Ξέρουν επίσης ότι η ευτυχία μας συνήθως μεταφράζεται σε περισσότερη προσοχή, λιχουδιές και χάδια για αυτούς.

Όχι μόνο θέλουν να μας κάνουν ευτυχισμένους, αλλά περισσότερο απολαμβάνουν τον τρόπο που τους φερόμαστε, όταν νιώθουμε αυτό το συναίσθημα.

Οι σκύλοι διαβάζουν τη γλώσσα του σώματος μας, όταν χαμογελάμε.

Ενστικτωδώς κατανοούν αυτήν την έκφραση του προσώπου μας και βλέπουν ότι, όταν δείχνουμε τα δόντια μας, καθώς χαμογελάμε, δεν πρόκειται για κάποια επιθετική κίνηση, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στον σκυλόκοσμο, ακόμα και αν αυτός που χαμογελάει είναι άγνωστος", καταλήγει η Dr Mitchell.

10 σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος είναι χαρούμενος

Δε χαμογελούν όλοι οι σκύλοι , ακόμα και αυτοί που είναι ευτυχισμένοι, οπότε είναι σημαντικό να προσέχουμε τη γλώσσα του σώματος των χνουδωτών μας φίλων.

  • Τα μάτια και οι βλεφαρίδες έχουν χαλαρώσει, τα ανοιγοκλείνει πολύ και η ματιά του είναι τρυφερή, ενώ τα φρύδια του είναι χαλαρά.

    Τα αυτιά του έχουν επίσης, χαλαρώσει και δεν είναι σηκωμένα ή με οπίσθια κατεύθυνση. Το στόμα του είναι λίγο ανοικτό, ενώ ελαφρώς φαίνονται κάποια δόντια του, η γλώσσα μπορεί να κρέμεται έξω από το στόμα και ίσως δείχνει να χαμογελάει.

  • Έχει χαλαρή στάση σώματος, χωρίς ένταση ή ακαμψία.

    Η ουρά είναι σηκωμένη ψηλά και πηγαίνει πέρα-δώθε με ρυθμό, όπως και όλο το σώμα. Εναλλακτικά μπορεί η ουρά να έχει πιο χαμηλή θέση με πολύ αργό και απαλό κούνημα.

  • Δεν έχει καταστροφική συμπεριφορά, ακόμα και αν μένει μόνος στο σπίτι.

    Οι χαρούμενοι σκύλοι, συνήθως δέχονται αρκετή φυσική και πνευματική ενίσχυση. Αυτοί που βαριούνται, οι αγύμναστοι και υποτονικοί, συνήθως αποκτούν καταστροφικές συμπεριφορές, όπως και αυτοί που υποφέρουν από το σύνδρομο του άγχους αποχωρισμού.

  • Οι σκύλοι λατρεύουν το παιχνίδι.

    Οι ευτυχισμένοι σκύλοι είναι πάντα σε εγρήγορση για παιχνίδι ή βόλτα. Από την ώρα που η άσκηση και το παιχνίδι είναι δραστηριότητες τόσο φυσιολογικές για τα φιλαράκια μας, αν το δικό σου δεν ενδιαφέρεται, τότε ίσως αντιμετωπίζει κάποια ασθένεια ή πόνο και πρέπει γρήγορα να μιλήσεις με τον κτηνίατρο σου.

  • Κάθεται με την κοιλιά στραμμένη προς τα επάνω και τη γλώσσα να κρέμεται έξω από το στόμα του.

    Οι χαρούμενοι σκύλοι επιδεικνύουν τις κοιλιές τους και βγάζουν τις γλώσσες τους, καθώς στριφογυρνάνε στο έδαφος στηριζόμενοι στην πλάτη τους.

  • Η όρεξη του είναι καλή και αυτό δείχνει ότι εκτός από ευτυχισμένος είναι καλά και στην υγεία του.

    Μία αξιοσημείωτη μείωση ή ακόμα και αύξηση στην όρεξη του κολλητού σου, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας υποβόσκουσας νόσου.

  • Γαβγίζει χαρούμενος.

    Κάποιοι σκύλοι γαβγίζουν σπάνια, όμως εκείνοι που το κάνουν σε υψηλές συχνότητες είναι συνήθως ευτυχισμένοι, ενώ τα αλυκτίσματα αυτά δε διαρκούν πολύ.

  • Κάνει υποκλίσεις χαμηλώνοντας το στέρνο προς το έδαφος, ενώ ταυτόχρονα υψώνει τα οπίσθια του.

    Πολλοί σκύλοι που νιώθουν χαρούμενοι, παίρνουν αυτήν τη στάση του σώματος για να στείλουν πρόσκληση για παιχνίδι, είτε προς το αγαπημένο τους πρόσωπο, είτε σε κάποιον ομόφυλό τους.

  • Στηρίζεται επάνω σου.

    Ένας χαρούμενος σκύλος, συνήθως στηρίζει τα 2 μπροστινά του πόδια πάνω στα χέρια σου, όταν τον χαϊδεύεις και γενικά έχει την τάση να σκαρφαλώνει επάνω σου σε κάθε ευκαιρία.

  • Ενθουσιάζεται, όταν σε βλέπει.

    Οι ευτυχισμένοι σκύλοι δε χάνουν ευκαιρία και ενθουσιάζονται, όταν βλέπουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους στην πόρτα, ακόμα και αν κάποιος από αυτούς βγει για λίγο έξω να δει τον καιρό.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0