BLOG

Test DNA για γάτες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

29/01/2024
0 Liked

Στις Η.Π.Α., υπάρχον πάνω από 58 εκατομμύρια οικόσιτες γάτες και μόνο το 3% από αυτές έχουν καταγεγραμμένο γενεαλογικό δένδρο.

Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία του παγκόσμιου γατοπληθυσμού στερείται στοιχεία προγονικών καταγραφών με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασήμαντα επίσημα στοιχεία για την καταγωγή του.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, από που προήλθε το σχέδιο, το χρώμα και η υφή του τριχώματος της γάτας σου, ποια είναι η πιθανότερη εκδοχή ράτσας στην οποία ανήκει το φιλαράκι σου, ποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα συμπεριφορών ή ποια εν δυνάμει προβλήματα υγείας, κρύβονται στα γονίδιά της?

Και όμως, μπορείς να μάθεις για όλα αυτά, αλλά και για ακόμα περισσότερα.Η Anna Skaya, CEO της εταιρείας γενετικής Basepaws, αναφέρει :

“Αν η γάτα σου βρίσκεται γενετικά κοντά σε κάποια φυλή, υπάρχει η πιθανότητα να έχει κληρονομήσει κάποιες γενετικές προδιαθέσεις που ίσως επηρεάζουν την υγεία της, τη φροντίδα και τη συμπεριφορά της.

Αν εντοπίσουμε γενετικές μεταλλάξεις στη γάτα σου, θα καταγράψουμε και θα ανακαλύψουμε τις πιθανότητες που υπάρχουν για να εκδηλωθεί κάποια συγκεκριμένη ασθένεια.”

Πως δουλεύει το test DNA;

Οι περισσότερες σύγχρονες οικόσιτες γάτες έχουν ιστορία μικρότερη των εκατό χρόνων και προέρχονται από τυχαίες διασταυρώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε αντίθεση με τις σκυλοφυλές που έχουν μεγαλύτερη ιστορία ανάπτυξης και εξέλιξης, λόγω των συγκεκριμένων αναπαραγωγικών σκοπών, όπως το κυνήγι ή την συγκέντρωση των κοπαδιών, οι γατοφυλές δημιουργήθηκαν κυρίως για αισθητικούς λόγους.

Παρά την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας το ενδιαφέρον για ενασχόληση με τις κληρονομικές καταβολές των γατοσυντρόφων μας υπήρξε μειωμένο, συγκριτικά με το αντίστοιχο για τους σκύλους.

Ωστόσο η εξέταση του γενετικού υλικού των γατών άνοιξε τις πόρτες στην κατανόηση των γενετικών χαρακτηριστικών της υγείας τους και κέρδισε δημοφιλία σε εκείνους του γατόφιλους και εκτροφείς που δραστηριοποιούνται πιο σχολαστικά στην αναπαραγωγή τους τα τελευταία χρόνια.

Πως γίνεται η εξέταση DNA στις γάτες;

Το test αυτό γίνεται μέσα από τη συλλογή δείγματος σάλιου από στοματικό επίχρισμα που βρίσκεται στα μάγουλα της γάτας.

Μόλις το δείγμα αυτό φθάσει στα επιστημονικά χέρια ξεκινάει αυτόματα ένα μαγικό ταξίδι.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα καταγραφούν σε μία περιεκτική έκθεση-αναφορά , όπου θα αναλύεται η συγκεκριμένη διασταύρωση των προγόνων του τριχωτού σου συντρόφου και θα επισημαίνονται οι σημαντικότεροι γενετικοί δείκτες της υγείας του.

Τι μπορείς να μάθεις μέσα από ένα test DNA;

  • Ποια είναι η κοντινότερη δεξαμενή φυλών που επηρεάζει τη γάτα σου.

Περίπου το 93% του παγκόσμιου γατοπληθυσμού έχει προκύψει μέσω άπειρων τυχαίων διασταυρώσεων καθαρόαιμων και ημίαιμων γατοφυλών.

Χρησιμοποιώντας μία βάση δεδομένων αναφοράς και καταγραφής γενετικού υλικού των γατών μέσω του DNA και παρακολουθώντας την αλληλουχία των επόμενων γενεών είναι πιθανό να εντοπίσεις τμήματα του γονιδιώματος της γάτας σου που μοιάζουν με το αντίστοιχο συγκεκριμένων γατοφυλών.

Πιο συγκεκριμένα, η γενετική ανάλυση σου επιτρέπει να δεις πως συγκρίνεται ο γενετικός χάρτης της γάτας σου με γκρουπ από ράτσες που έχουν  ιδιαίτερα γεωγραφικά και αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά, καθώς και ποιες φυλές εντάσσονται μέσα σε αυτήν την ομάδα.

Επίσης, η γνώση της φυλής που ανήκει η γάτα σου αποτελεί έναν παράγοντα γνώσεως δυνητικών προβλημάτων υγείας, καθώς και προδιαθέσεων που ίσως υφίστανται.

Ο εντοπισμός, λοιπόν της ράτσας που ανήκει ή επηρεάζει περισσότερο το φιλαράκι σου αποτελεί και ένα προληπτικό μέτρο για την καλύτερη φροντίδα του.      

  • Ποιες είναι οι προδιαθέσεις της υγείας της γάτας σου

Όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, οι γενετικές διαταραχές του γατοσυντρόφου σου είναι καταστάσεις που ίσως υπάρχουν εκ γενετής ή εμφανίστηκαν στην πορεία της ζωής του και έχουν πηγή προέλευσης μία ή περισσότερες γενετικές μεταλλάξεις.

Τα γενετικά test που αναλύουν τους δείκτες  υγείας, είναι σημαντικοί παράγοντες για τη διατήρηση της ευζωίας των χνουδωτών μας συντρόφων.

Η ανάλυση αυτή, μας δίνει πληροφορίες για το αν τα φιλαράκια μας κληρονόμησαν ή όχι ένα ή περισσότερα στοιχεία συγκεκριμένων γονιδιακών μεταλλάξεων.

Αυτά τα στοιχεία πρέπει να γνωστοποιηθούν στον κτηνιάτρο σου, ώστε να διαγνώσει και να θεραπεύσει, αν είναι δυνατόν, αυτές τις ασθένειες, αν εμφανιστούν ή για να οργανώσει ένα σχέδιο πρόληψης πριν την εκδήλωση τους.

Αν επισκέπτεσαι συχνά τον κτηνιάτρο, χρειάζεται το test DNA;

Οι εταιρείες που εφαρμόζουν αυτές τις εξετάσεις διαθέτουν τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους στον γενετικό έλεγχο και τη συγκέντρωση στοιχείων που καθορίζουν τους σημαντικότερους δείκτες υγείας της γάτας σου, ώστε να τη βελτιώνουν μέσα από την άνεση του σπιτιού σου.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι κτηνίατροι, αλλά και οι περισσότεροι γατογονείς κάνουν αυτές τις εξετάσεις είναι η ανακάλυψη γενετικών προδιαθέσεων που μπορούν να μετατραπούν σε ασθένειες, κατά τη διάρκεια της ζωής των πολύτιμων τους συντρόφων.

Αν γνωρίζεις από ποια φυλή προέρχεται και ποιες γενετικές προδιαθέσεις δυνητικά μπορούν να εκδηλώσουν ασθένειες στη γάτα σου, έχεις τη δυνατότητα εσύ και ο κτηνίατρος σου να παρακολουθείτε στενά την ποιότητα της ζωής της και να κάνετε σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές  στην καθημερινότητα της.

Κυρίως θα μπορείς να λαμβάνεις έγκαιρα τυχόν επικίνδυνες διαγνώσεις για χρόνιες παθήσεις, όπως είναι οι νεφρικές, οι αναπνευστικές, οι οδοντικές κ.α.

Είναι το test DNA σωστό για τη γάτα σου;

Σίγουρα ναι! Όλοι οι γατογονείς θα επωφεληθούν από αυτό.

Είτε είσαι περίεργος σχετικά με το προφίλ διασταυρώσεων από όπου προήλθε ο κολλητός σου, ακόμα όμως και αν ανησυχείς για δυνητικά επικίνδυνες γενετικά καταστάσεις, η εξέταση DNA είναι ο καλύτερος σύμβουλος για όλα αυτά.

Η γάτα σου ποτέ δε θα είναι τόσο νέα ή τόσο ηλικιωμένη για να κάνει το test DNA, ενώ οι πληροφορίες που θα προκύψουν μπορούν να αποτελέσουν σταθμό θετικών αλλαγών στη ζωή της.

Εξάλλου, αυτό το test γίνεται μία φορά στη ζωή της, γιατί το DNA, όπως και στον άνθρωπο, ποτέ δεν υπόκειται σε αλλαγές.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0