BLOG

14 συμβουλές για τη στέγαση του καναρινιού σου

12/08/2022
0 Liked

Τα καναρίνια είναι πουλιά με φωτεινά χρώματα, κοινωνικότητα και κατάγονται αυτονόητα από τους Κανάριους Νήσους.

Πρόκειται για σθεναρά πτηνά με σχετικά εύκολη φροντίδα, ενώ το φυσιολογικό προσδόκιμο της ζωής τους κυμαίνεται μεταξύ των 10-15 ετών με ελάχιστες εξαιρέσεις τα 20 χρόνια.

Αν έχεις κάποια στοιχειώδη γνώση για τη φροντίδα ενός καναρινιού, θα καθιερώσεις μια μακρόχρονη σχέση αγάπης με ένα από τα πιο φιλικά κατοικίδια ζώα.

Παρακάτω θα παραθέσουμε 14 tips σχετικά με την καλύτερη στέγαση και ευτυχή διαβίωση ενός καναρινιού στο σπίτι σου:

• Αν καταλήξεις στην επιλογή του καναρινιού ως το πιο κατάλληλο κατοικίδιο για εσένα, σιγουρέψου ότι θα προμηθευτείς το μεγαλύτερο κλουβί για αυτό το πτηνό.

• Πρέπει ο νέος σου σύντροφος να μπορεί να πετάει μέσα στο «σπίτι του», ώστε να διατηρεί την υγεία και να νιώθει ευτυχισμένος.

Ένα ευρύχωρο κλουβί σίγουρα θα του δώσει τη σιγουριά και ασφάλεια που επιθυμεί.

• Ποτέ μην κόψεις τα φτερά ενός καναρινιού.

• Τα κλουβιά που επιτρέπουν σε ένα καναρίνι να πετάει άνετα, είναι τα καλύτερα, διότι προσφέρουν την άνεση που κατοχυρώνει την ελευθερία επιλογής στο πέταγμα του, αλλά συντηρούν επίσης την υγεία και την άσκηση του.

•Όταν διαλέξεις το ιδανικό κλουβί, θυμήσου να επιλέξεις ένα μακρόστενο αντί για κάποιο στενό και ψηλό.

Στην πραγματικότητα το ύψος δεν είναι τόσο σημαντικό, διότι το μάκρος επιτρέπει περισσότερο το φυσιολογικό πέταγμα ενός καναρινιού.

• Το κλουβί πρέπει να έχει τουλάχιστον 65cm μήκος, ενώ το κενό ανάμεσα στα κάγκελα του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1,2 cm.

Τα συρματόκλουβα είναι τα καλύτερα, διότι τα ξύλινα και τα bamboo δεν καθαρίζονται εύκολα.

• Η θερμοκρασία κοντά στο κλουβί δεν πρέπει να διαφέρει από εκείνη του δωματίου που φιλοξενεί το πτηνό σου.

Τα καναρίνια αντέχουν αρκετά, οπότε θα είναι άνετα, αν και εσύ αισθάνεσαι το ίδιο σε αυτόν τον χώρο.

• Ωστόσο, φύλαξε το κλουβί μακριά από ρεύματα αέρος, air-conditions και παράθυρα που πέφτει ο ήλιος κατευθείαν επάνω τους, διότι οι ακραίες συνθήκες θερμοκρασιών, ίσως βλάψουν το φιλαράκι σου.

• Τα καναρίνια, όπως και τα άλλα πουλιά, θέλουν την άνεση και την ξεκούραση και θα περάσουν καλύτερα, αν ζήσουν σε ένα μέρος, όπου ο κύκλος φωτός και σκοταδιού ( δηλ. μέρας και νύχτας ) είναι φυσιολογικός.

Δεν είναι υγιεινό να ξαγρυπνά με τεχνητό φως (λάμπες).

Καλύτερα να σκεπάζεις το κλουβί με κάποιο ύφασμα το βράδυ την ώρα που δύει ο ήλιος.

• Η χωροθέτηση των στύλων στήριξης (καλαμάκια) είναι πολύ σημαντική λεπτομέρεια για την ευζωία του καναρινιού μέσα στο κλουβί του.

• Διάλεξε κλαδάκια που θα έχουν σχετικά λεία επιφάνεια με ελαφριά τραχύτητα, ώστε το φιλαράκι σου να έχει καλύτερη στήριξη επάνω τους.

• Μην ντύσεις ποτέ τα καλάμια στήριξης με επένδυση γυαλόχαρτου.

Όταν του δίνεις κάποιο παιχνίδι, θυμήσου να το βάζεις σε τέτοιο μέρος μέσα στο κλουβί που δε θα εμποδίζει το ελεύθερο πεδίο του πετάγματος του.

• Στον φτερωτό σου σύντροφο σίγουρα θα αρέσουν οι κούνιες, τα καθρεφτάκια , τα κουδουνάκια και τα μικρά ξύλινα παιχνίδια.

 

Επίλογος

Τα καναρίνια είναι αυτοί οι μικρόσωμοι τροβαδούροι που χρειάζονται, όμως, μεγάλο σπίτι για να εξασκούνται αρκετά.  Αν αποκτήσεις ένα καναρίνι, σιγουρέψου ότι το κλουβί του θα έχει πάντα μέσα αρκετά κλαδιά στήριξης, φαγητό, νερό και αξεσουάρ.

Το εβδομαδιαίο καθάρισμα και η φροντίδα του χώρου του θα δυναμώσει την αγάπη του φίλου σου για το «σπίτι του», αλλά και για εσένα που το συντηρείς.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0