BLOG

Πόσο διαφορετικά από εμάς αντιλαμβάνονται τον κόσμο οι σκύλοι;

30/01/2023
0 Liked

Αναρωτήθηκες ποτέ τον τρόπο που κατανοεί τον κόσμο ο σκύλος σου;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory της Georgia των ΗΠΑ, πλησίασαν πολύ κοντά στην απάντηση αυτού του παλαιού προβληματισμού, καταλήγοντας στην άποψη ότι οι σκύλοι, κυρίως, συντονίζονται με τις πράξεις που γίνονται γύρω τους.

Ενώ εμείς εστιάζουμε κυρίως στα πρόσωπα ή την κατάσταση που προέκυψε, οι σκύλοι φαίνεται ότι ενδιαφέρονται για αυτήν καθαυτή την ενέργεια.

Η προσπάθεια αποκωδικοποίησης του τρόπου σκέψης των σκύλων έγινε με τη χρήση fMRI (functional magnetic resonance imaging ή μαγνητική απεικόνιση της λειτουργικότητας του εγκεφάλου ). Εκπαιδεύοντας τους σκύλους να ξαπλώνουν ακίνητοι, χωρίς περιορισμούς ή νάρκωση, οι μελετητές μπόρεσαν να σαρώσουν τους σκυλοεγκεφάλους τους και να επεξεργαστούν τα ευρήματα τους μέσω μια μηχανής εκμάθησης.

 

Μια ματιά στην αντίληψη του κόσμου μέσα από τα μάτια των σκύλων

Για την παραπάνω αποστολή αρκετοί σκύλοι εκπαιδεύτηκαν, αλλά μόνο δύο την έφεραν εις πέρας.

Η Daisy, ένα 11χρονο ημίαιμο Boston Terrier και ο Bhudo, ένα ημίαιμο Boxer, είδαν 3 videos διάρκειας 30 λεπτών που έδειχναν σκηνές που οι σκύλοι συνήθως απολαμβάνουν.

Υπήρχαν videos που έδειχναν σκύλους να μυρίζουν, να παίζουν και να τρώνε συνάμα, με σκηνές που έδειχναν αυτοκίνητα στον δρόμο, γάτες να περπατούν, ανθρώπους να πετάνε μπαλάκια στους σκύλους, καθώς και άλλους που έτρωγαν. Τα 2 ευφυή τετράποδα είδαν επιτυχώς τα videos, ενώ ταυτόχρονα οι ερευνητές επιτηρούσαν τη διαδικασία και παρακολουθούσαν τον τρόπο που τα μάτια των σκύλων ακολουθούσαν τη διαδοχή των εικόνων.

Ο Erin Phillips, υπεύθυνος της έρευνας, είπε:

“Δε χρειάστηκε να τους προσφέρουμε λιχουδιές. Ήταν διασκεδαστικό, διότι, ενώ ήταν μια αυστηρά επιστημονική έρευνα και απαίτησε πολύ κόπο για να γίνει, αυτοί οι 2 σκύλοι πραγματικά έβλεπαν άλλους σκύλους, αλλά και ανθρώπους να φέρονται κάπως ανόητα.”

Κατά τη διαδικασία αυτή, δύο άνθρωποι, μέλη της μελέτης έβλεπαν ταυτόχρονα τα videos, κάτω από τη λειτουργία της fMRI. Τα data αυτής της μελέτης επεξεργάστηκε μια μηχανή εκμάθησης, γνωστή ως IVIS, η οποία εντόπιζε μοτίβα σκέψης μέσα στους σκυλοεγκεφάλους και τα συσχέτιζε με τις εικόνες των videos.

Ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Emory, Gregory Berns, είπε:

“Αποδείξαμε ότι μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη δραστηριότητα που εξελίσσεται μέσα στο μυαλό ενός σκύλου, καθώς βλέπει ένα video. Αυτό το γεγονός είναι πράγματι αξιοθαύμαστο.”

 

 

Οι άνθρωποι εστιάζουν σε αντικείμενα, ενώ οι σκύλοι στις πράξεις

Ο αλγόριθμος λειτουργίας της IVIS σχεδιάστηκε με σκοπό την ταξινόμηση των στοιχείων που ανιχνεύονταν στους εγκεφάλους των σκύλων, καθώς έβλεπαν τα videos.

Το μηχάνημα εκμάθησης έδειξε 99% αποτελεσματικότητα στη χαρτογράφηση της αντίδρασης του εγκεφάλου ως προς τα αντικείμενα, αλλά και ως προς τις πράξεις των ανθρώπων που εμπλέκονταν στα videos. Ωστόσο, όσον αφορά τους σκύλους δεν υπήρξαν αποτελέσματα από τους ταξινομητές των στοιχείων που σχετίζονταν με αντικείμενα, ενώ αντίθετα υπήρξε εμφάνιση ενός ποσοστού 75 - 88% σχετικά με την ακρίβεια χαρτογράφησης των στοιχείων από τους ταξινομητές των πράξεων.

Αυτό, τελικά αποδεικνύει ότι οι σκύλοι εστιάζουν στις πράξεις και όχι στα πράγματα.

Ο Berns, εξηγεί: “Οι άνθρωποι είναι προσανατολισμένοι στα αντικείμενα. Γι’ αυτό και υπάρχει στη γραμματική της Αγγλικής γλώσσας 10πλάσιος αριθμός ουσιαστικών συγκριτικά με τα ρήματα, διότι έχουμε εμμονή στις ονομασίες των πραγμάτων. Οι σκύλοι, μάλλον, δεν ενδιαφέρονται για ποιον ή τι βλέπουν, αλλά με την εξέλιξη της ενέργειας ή της πράξης καθαυτής.

Συγκρίθηκαν οι διαφορές μεταξύ των εγκεφάλων των σκύλων και των ανθρώπων με βάση αυτά τα στοιχεία που προέκυψαν από την παρακολούθηση των videos.

Ενώ οι άνθρωποι έχουν 3 υποδοχείς χρωμάτων στα μάτια τους, οι σκύλοι έχουν μόνο 2.

Αυτοί οι 2 υποδοχείς συλλαμβάνουν τα μήκη κύματος του φωτός που αντιστοιχούν στο μπλε και το κίτρινο χρώμα, κάτι που σημαίνει ότι η έγχρωμη οφθαλμική ικανότητα των σκύλων περιορίζεται στους συνδυασμούς αυτών των 2 χρωμάτων. Ωστόσο, η όραση τους συμπληρώνει την απόδοση τους στο νυκτερινό κυνήγι και τους βοηθάει στον εντοπισμό της γρήγορης κίνησης των θηραμάτων. Ως εκ τούτου, τα μάτια των σκύλων  έχουν καλύτερη οπτική απόδοση τη νύχτα , συγκριτικά με εμάς.

Αυτό συμβαίνει, διότι τα ραβδία στα μάτια τους (οφθαλμικά κύτταρα) είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο σχήμα, την κίνηση και το φως, μέσα στον αμφιβληστροειδή τους χιτώνα, ώστε κάθε σκύλος να αντιλαμβάνεται 20 φορές καλύτερα την αλλαγή στην κίνηση σε σχέση με τον άνθρωπο. Επίσης και ο εγκέφαλος του σκύλου φαίνεται να είναι απόλυτα συντονισμένος με αυτόν τον σκοπό.

Ο Berns, συμπληρώνει:

“Έτσι εξηγείται απόλυτα λογικά, γιατί ο σκυλοεγκέφαλος είναι ταυτισμένος με την εξέλιξη της πράξης, πρώτα και κύρια. Τα ζώα πρέπει να ασχολούνται πολύ με αυτά που συμβαίνουν στο περιβάλλον που ζουν, ώστε ή να αποφύγουν να γίνουν θύματα ή να εντοπίζουν καλύτερα τα θηράματά τους. Η πράξη και η κίνηση είναι ζήτημα  ζωής και θανάτου.”

Περισσότερα στοιχεία περί αντίληψης του περιβάλλοντος από τους σκύλους

Χρειάζεται πολύ παραπάνω έρευνα για τον τρόπο που οι σκύλοι κατανοούν τον χώρο που ζουν και κινούνται. Για αρχή, είναι πιθανόν ότι τα στοιχεία μεγέθους, που χρησιμοποιούν οι σκύλοι για να ταξινομούν τα αντικείμενα στον πραγματικό κόσμιο, χάθηκε μέσα στην οθόνη των videos, όταν όλα φαίνονταν μικρότερα σε σχέση με τον αληθινό κόσμο.

Επιπρόσθετα, έγινε δεκτό ότι οι σκύλοι κατηγοροποιούν τα αντικείμενα βασιζόμενοι στο μέγεθος και την υφή πρώτα και μετά στο σχήμα τους.

Εμείς κάνουμε σχεδόν το ανάποδο, κάτι που έπαιξε ρόλο στις διαφορές που διαπιστώθηκαν ανάμεσα στους σκύλους και εμάς.

Οι μυρωδιές, επίσης δεν ήταν μέρος της έρευνας, κάτι που αυτόματα καθίσταται μειονέκτημα για τους σκύλους, όταν όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι για την καθημερινότητα τους ή αίσθηση της όσφρησης.

Η έρευνα, αιτιολόγησε:

“Η μυρωδιά, δε συμπεριλήφθηκε σε αυτήν τη μελέτη και είναι πιθανά πολύ σημαντική πηγή πληροφόρησης ως προς την διάκριση των αντικειμένων από τους σκύλους, ειδικά στην εξακρίβωση των ανθρώπων ή μη συγκεκριμένων πραγμάτων, κάτι που ίσως συνέβαλε στην απόρριψη παρακολούθησης των αντικειμένων στα videos. Πιθανώς, όσο οι μηχανές εκμάθησης αναβαθμίζονται, τόσο να μπορεί να γίνει δυνατή η οπτικοποίηση του τρόπου που οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας άνοιξαν ένα νέο δρόμο εξέτασης της αντίληψης των σκύλων για το περιβάλλον που μοιράζονται μαζί μας, ακόμα και μέσα από τις εικόνες κάποιων videos, ανοίγοντας διάπλατα τη λεωφόρο της εξερεύνησης του τρόπου, όπου μη πρωτεύοντα θηλαστικά, βλέπουν τον κόσμο.”

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0