BLOG

Σκυλοκαβγάς : Πως να επέμβεις με ασφάλεια

25/07/2019
0 Liked

Όλοι σίγουρα θα έχετε βρεθεί ενώπιον ενός σκυλοκαβγά είτε μπλεκόταν ο δικός σας σκύλος είτε όχι. Και σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί τι μπορείτε να κάνετε ώστε να χωρίσετε τα δύο εμπλεκόμενα σκυλιά και να κατευνάσετε τα πνεύματα.

Η ακόλουθη εικόνα είναι πολύ οικεία σε κάθε σκυλο-γονέα.

Γυρνάς κουρασμένος μετά τη δουλειά στο σπίτι σου, όπου βιώνεις μία μεγαλοπρεπή υποδοχή από τον χνουδωτό σου σύντροφο.

Αυτός εγκλωβισμένος όπως είναι ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού όλο το πρωινό ακούγοντας το κλειδί να μπαίνει στην κλειδαριά ενστικτωδώς κοιτάει τον κρεμασμένο οδηγό βόλτας που σε λίγο θα κουμπώσει επάνω στο περιλαίμιο του για να τον οδηγήσει στην καθημερινή απογευματινή του ιεροτελεστία.

Ποια είναι αυτή η μαγική στιγμή;

Μα φυσικά, ο καθιερωμένος γύρος του τετραγώνου που θα εισπράξει το χάδι , και ίσως και κάποια λιχουδιά , την αγάπη των γειτόνων και των άλλων γνωστών του τετράποδων και θα καταλήξει στην ελεύθερη ώρα περιήγησης, ούρησης και ανέμελου παιχνιδιού στο πάρκο της περιοχής.

Μόνο που σήμερα ο σκυλο-γονέας αφού αφήσει κατά μέρος τον εργασιακό του εξοπλισμό και φορέσει πιο άνετα ρούχα , διστάζει να πράξει αυτό που καθημερινά έπραττε.

Στεκόμενος στητός στα δυό του πόδια, ο καλοκάγαθος κολλητός του απορημένος με ορθάνοιχτο στόμα και την γλώσσα να χάσκει απέξω αδημονεί να έρθει το ποθούμενο.

Το αφεντικό του λυπημένο τον κοιτάζει και δείχνει να σκέφτεται σοβαρά τι πρέπει να κάνει.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Διότι εχθές μετά την άφιξη τους στο πάρκο και ενώ ήταν έτοιμος να ξεχυθεί στο ελεύθερο πεδίο , ξεπρόβαλε από το πουθενά ένα λυκόσκυλο που ξέφυγε από την αλυσίδα του σκυλο- γονέα του και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος τους γρυλλίζοντας και δείχνοντας επιδεικτικά τα κοφτερά του δόντια.

Ευτυχώς ο ήρωας της ιστορίας μας δεν είχε ακόμα βγάλει τον οδηγό βόλτας από το κολλάρο του κολλητού του και έτσι τραβώντας τον πίσω πρόλαβε να τον στρέψει σε αντίθετη κατεύθυνση και με ασφάλεια να τον κατευθύνει στο σπίτι τους.

Για τους σκυλο-γονείς που σίγουρα κάποια στιγμή θα βιώσουν τέτοιες καταστάσεις και ίσως δεν προλάβουν να αντιδράσουν έγκαιρα , παραθέτουμε παρακάτω κάποιες συμβουλές απεγκλωβισμού του τριχωτού τους φίλου από ένα ανεπιθύμητο σκυλοκαβγά.

 

Απέφυγε να πιάσεις κεφάλι ή σβέρκο

Όταν δύο σκυλιά εμπλακούν σε τσακωμό τότε εσύ ενστικτωδώς μπορεί να θελήσεις να πιάσεις το λαιμό του δικού σου ή να προσπαθήσεις να τα χωρίσεις βάζοντας το χέρι σου στο στόμα τους ή ακόμα και να μπεις ανάμεσα τους για να «σκίσεις» την ένωση.

Όλα αυτά αποτελούν κακές επιλογές που μπορούν να σε οδηγήσουν σε τραυματισμό. Επιπλέον, αν κάποιο από τα δύο σκυλιά είναι πολύ παθιασμένο, μπορεί να κινηθεί επιθετικά εναντίον σου.

Αντιθέτως, αν υπάρχει κάποιος τριγύρω, ζητήστε του βοήθεια: Αρπάξτε το πίσω μέρος των σκυλιών και τραβήξτε τα προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Αν τα δύο σκυλιά κινούνται γρήγορα, βάλε το πόδι σου στα πλευρά του ενός και σπρώξε δυνατά προς τα πίσω.

Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει ακόμα και όταν κάποιος άλλος δεν είναι εκεί κοντά.

 

Χρησιμοποίησε αντιπερισπασμό

Μία περίσπαση της προσοχής τους μπορεί να εμποδίσει τον καυγά δύο σκύλων.

Ένας τρόπος είναι να κάνεις δυνατούς ήχους. Αν έχεις κάποια κόρνα χτύπα την ή κάνε διαπεραστικούς θορύβους με μεταλλικά αντικείμενα.

Μπορείς να καταβρέξεις τα σκυλιά με ένα λάστιχο ή μάνικα νερού αν υπάρχει τριγύρω ή να αδειάσεις ένα κουβά νερό στο σβέρκο τους.

 

Χώρισε τα με τη βοήθεια κάποιου αντικειμένου

Αν υπάρχει ένα μακρύ κλαδί , μία ομπρέλα , κάποια καρέκλα ή άλλο αντικείμενο το οποίο μπορείς να βάλεις ανάμεσα τους, κάνε το.

Το μήκος του αντικειμένου πρέπει να είναι τόσο μεγάλο ώστε να μην πληγωθείς όταν προσπαθήσεις να επέμβεις για να τα χωρίσεις.

Το άνοιγμα μιας ομπρέλας ίσως είναι καλή ιδέα διότι σίγουρα θα ξαφνιασθούν από την απότομη αυτή κίνηση.

 

Η τεχνική του καροτσιού

Με αυτή την τεχνική εσύ και το αφεντικό του αντίπαλου σκύλου θα πλησιάσετε τα 2 σκυλιά ταυτόχρονα.

Θα πιάσετε και θα κρατήσετε γερά τα δύο πίσω πόδια ψηλά, ακριβώς κάτω από τους γοφούς και όχι χαμηλά στο λεπτό τους μέρος, διότι μπορεί να τραυματισθούν.

Σηκώστε το πίσω μέρος όπως θα σηκώνατε ένα καρότσι οικοδομής με μπάζα για να το αδειάσετε.

Όταν διανύσετε λίγα μέτρα προς τα πίσω, γυρίστε τα σκυλιά σας προς την αντίθετη κατεύθυνση ώστε να μην έχουν οπτική επαφή.

 

Πρόσεχε να προλάβεις τον καβγά πριν αρχίσει

Αν μάζεψες το φιλαράκι σου από τον δρόμο ενδέχεται στο παρελθόν να είχε εμπλακεί σε τσακωμούς ή να είχε δεχθεί κακοποίηση από το προηγούμενο αφεντικό του, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη επιθετικής συμπεριφοράς.

Είναι σημαντικό να του κάνεις μαθήματα υπακοής και να μην του φωνάζεις, διότι θα νομίζει ότι ξαναβιώνει συνθήκες κακομεταχείρισης.

Στη βόλτα παρατήρησε αν ο σκύλος σου είναι αναστατωμένος για κάποιο λόγο.

Μπορεί να γρυλίζει σε άλλα σκυλιά, να σηκώνεται η τρίχα του όρθια ή να θορυβεί με τα δόντια του.

Σιγουρέψου ότι φοράει το περιλαίμιο του και ότι τον έχεις δεμένο με τον οδηγό βόλτας, ώστε σε ενδεχόμενο κίνδυνο να τον πας στο σπίτι γρήγορα.

Προσπάθησε να «διαβάσεις» τον τετράποδο κολλητό σου και να καταλάβεις τι μπορεί να τον προκαλέσει.

Για παράδειγμα μπορεί να μη συμπαθεί άλλα αρσενικά σκυλιά ή να μη θέλει ανταγωνιστές στο φαγητό ή κοντά στο μεζέ του. Ακόμα και μικρά παιδιά που φωνάζουν ή κάνουν πολύ φασαρία μπορεί να τον ενοχλούν.

Κάνε τα πάντα ώστε το περιβάλλον γύρω του να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμο και επένδυσε σε ένα καλό εκπαιδευτή για να κατευνάσει τη συμπεριφορά του.

Δυστυχώς, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει σκυλιά τα οποία κυκλοφορούν στο δρόμο ή στο πάρκο ελεύθερα χωρίς την επιτήρηση των σκυλο-γονέων τους.

Επειδή ο σκύλος αντανακλάει πάντα τη δική μας ψυχοσύνθεση και συμπεριφορά , επιθετικά σκυλιά λειτουργούν έτσι ακόμα και με παρότρυνση των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι συχνά τα ενθαρρύνουν να μπλέκουν σε καυγάδες ώστε αν κατατροπώσουν τον αντίπαλο τους και θα νιώσουν υπερήφανοι για το «καμάρι» τους.

Ποτέ δεν φταίνε τα δύσμοιρα τετράποδα μας που ενώ σχεδόν κανένα εξ' ορισμού δεν μεταφέρει κακία μέσα του , εμείς ανάλογα με τον τρόπο που τα μεγαλώνουμε και τα κοινωνικοποιούμε θα τους δώσουμε τις βασικές κατευθύνσεις για τη συμπεριφορά και την καλή διαγωγή τους.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0