BLOG

Πως πενθεί μία γάτα την απώλεια μίας άλλης γάτας;

24/06/2024
0 Liked

Πως πενθεί μία γάτα την απώλεια μίας άλλης γάτας;

Είναι πολύ δύσκολο να το αντιληφθούμε, διότι είμαστε άνθρωποι και είναι γάτες.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως πως βιώνουν τις εμπειρίες τους και η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουμε ότι μπορούμε να παρατηρήσουμε.

Πολλά πράγματα μας διαφεύγουν, διότι στερούμεθα τη δυνατότητα κατανόησης και επιβεβαίωσης των διαδικασιών, της νοημοσύνης και της συνειδητότητας άλλων ειδών ζώων.

Κάθε θηλαστικό που ανατρέφει τα μωρά του είναι εφοδιασμένο με το ένστικτο της φροντίδας και της προστασίας τους.

Λόγω αυτής της εκ γενετής και φυσικής επιθυμίας, η γάτα σου γνωρίζει πως θα διατηρήσει τη γέννα της ζωντανή.

Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν, όταν τα γατάκια πρέπει να προσέχουν τα αδελφάκια τους. Οι γάτες συνδέονται μεταξύ τους.

Ενώ είναι περισσότερο μοναχικά πλάσματα εξακολουθούν να λατρεύουν το παιχνίδι, την πάλη, τις αγκαλιές και την περιποίηση των άλλων ομοφύλων τους.

Έτσι, είναι απόλυτα λογικό να θεωρήσουμε ότι αν χάσουν αυτήν την επαφή, θα πενθήσουν.

Όμως είναι πολύ δύσκολο σε ποιον βαθμό και για πόσο χρονικό διάστημα θα γίνει αυτό.

Πως δείχνουν οι γάτες το πένθος τους;

Πολλά ζώα δείχνουν παρόμοιες συμπεριφορές, όταν είναι λυπημένα.

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες θρηνούν, όταν κάποιο ομόφυλο ή ανθρώπινο μέλος που συνδέονται φύγει από τη ζωή.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα πειστεί ότι οι γάτες βιώνουν όλο το φάσμα του πένθους σε αντίθεση μα άλλα θηλαστικά.

Ωστόσο, συμφωνούν ότι μέχρι κάποιο σημείο υπάρχει αληθινή ταυτοποίηση ότι πενθούν, όμως σε ποιο βαθμό γίνεται αυτό εξαρτάται από τη συγκεκριμένη γάτα και τη συγκεκριμένη περίσταση.

Ίσως παρατηρήσεις κάποιο από τα παρακάτω σημάδια και στο δικό σου φιλαράκι, αν πενθεί:

  • Μειωμένη όρεξη

    Αν η γάτα σου βιώνει κάποια απώλεια, τότε ίσως δεν τρώει όπως παλαιότερα. Αυτό είναι κλασικό σύμπτωμα και στους ανθρώπους. Έτσι αν η γάτα σου αισθάνεται την απώλεια και αποφεύγει το πιάτο του φαγητού της, μάλλον είναι κάτι αναμενόμενο. Στην πραγματικότητα οι περισσότερες από τις μισές γάτες που νιώθουν πένθος, έχουν κάποια απώλεια της όρεξης τους.

  • Έλλειμμα ενέργειας

    Αν το φιλαράκι σου πενθεί μπορεί να δείχνει κατάπτωση και νωχελικότητα. Ίσως δεν παίζει, όπως πριν, θέλει να κοιμάται περισσότερο ή δείχνει αδιαφορία σε πράγματα που κάποτε την ενθουσίαζαν.
  • Έρευνα

    Αν μία γάτα χάσει τον άνθρωπο σύντροφο της, μπορεί να τον ψάχνει για αρκετές ημέρες ως και εβδομάδες. Οι γάτες δημιουργούν δυνατούς δεσμούς με τους ανθρωπογονείς τους, αν και κάθε σχέση περιέχει τον δικό της βαθμό μοναδικότητας. Αν μία γάτα είναι πολύ δεμένη και εξαρτημένη από κάποιο πρόσωπο, μπορεί να μην ησυχάσει μέχρι το νευρικό της σύστημα προσαρμοστεί στην απώλεια του.
  • Φωνητισμοί

    Αν η γάτα σου ψάχνει μέσα στο σπίτι ή δεν καταλαβαίνει τι έχει συμβεί, μπορεί να φωνάζει έντονα και με μεγάλη διάρκεια. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει την άβολη κατάσταση που βιώνει, καθώς και την αναστάτωση της με κορύφωση κυρίως τις βραδινές ώρες.
  • Κρυφτό

    Κάποιες γάτες, ίσως θέλουν να είναι μόνες τους, όταν αντιληφθούν κάποια απώλεια. Δεν επιθυμούν να τριγυρνάνε γύρω από κανέναν και δε θέλουν να συμμετέχουν σε οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στο σπίτι.

Πέντε τρόποι που θα βοηθήσεις μία γάτα που πενθεί

Τώρα που ίσως υποψιάζεσαι ότι πενθεί η γάτα σου τι θα κάνεις για να τη βοηθήσεις;

Μπορείς να πράξεις κάποια από τα ακόλουθα:

  • Ξόδεψε μαζί της ποιοτικό χρόνο

    Είναι μάλλον τώρα η ώρα να περάσεις περισσότερο χρόνο με τον τριχωτό σου σύντροφο. Μπορεί η γάτα σου να αρπάξει αυτήν την ευκαιρία για να καλύψει τον χρόνο που πένθησε με την extra προσοχή και φροντίδα που θα της δώσεις.
  • Δώσε της χώρο

    Κάποιες γάτες μπορεί να μην επιζητούν την προσοχή μας. Αντίθετα το μόνο που θέλουν είναι η ησυχία τους. Αν το φιλαράκι σου περιφρονεί τη συντροφιά σου, άφησε το ελεύθερο μέχρι να στρέψει εκείνο και πάλι την προσοχή του σε εσένα.
  • Δώσε περισπασμούς στη γάτα σου

    Αγόρασες τελευταία κάποιο παιχνίδι για τη γάτα σου; Αν όχι, ίσως είναι καλή ιδέα να την αποσπάσεις από τα αρνητικά συναισθήματα της απώλειας της. Μπορεί να μην πετύχει η προσπάθεια σου, αξίζει όμως να την κάνεις.
  • Μήπως να προσθέσεις μία νέα γάτα στην οικογένεια σου;

    Αν η γάτα σου πενθεί την απώλεια της ομόφυλης της παρέας, τότε μπορεί να αποδειχθεί καλή λύση η προσθήκη μίας νέας γάτας στο νοικοκυριό σου. Δεν πρέπει να το κάνεις αμέσως, διότι πρέπει να μεσολαβήσει κάποιος χρόνος προσαρμογής στη νέα μοναχική της κατάσταση. Αν το κάνεις νωρίς, μπορεί η διαδικασία του πένθους να χειροτερέψει με αποτέλεσμα το φιλαράκι σου να γίνει επιθετικό ή να δείξει άμεσα την αντιπάθεια του στη νέα προσθήκη.
  • Κάλεσε τον κτηνίατρο σου

    Αν παρατηρήσεις ότι η διάθεση της γάτας σου δεν έχει βελτιωθεί, ενώ έχει περάσει εύλογος χρόνος από το γεγονός που γέννησε το πένθος της, τότε ίσως μία επίσκεψη στον κτηνίατρο κριθεί αναγκαία. Ενώ κάποια σημάδια θλίψης μπορεί να είναι φυσιολογικά, αν αρχίσει να επηρεάζεται η υγεία της γάτας σου αρνητικά, τότε ίσως εμφανιστούν προβλήματα υγείας. Σίγουρα, γνωρίζεις τη γάτα σου καλύτερα. Αν παρατηρήσεις ότι δεν τρώει, τότε αυτό είναι ανησυχητικό σημάδι. Ο κτηνίατρος, ίσως χορηγήσει ειδική αγωγή για την κατάθλιψη και μάλλον θα προσπαθήσει να εντοπίσει και άλλα ανησυχητικά σημάδια που ακόμα δεν έχεις αντιληφθεί.

Θρηνούν οι γάτες την απώλεια των ομοφύλων τους;

Μάλλον συμβαίνει αυτό, ειδικά όταν ο σύνδεσμος φιλίας ανάμεσα τους είναι ισχυρός.

Αν και τα αιλουροειδή φιλαράκια μας είναι ανεξάρτητα πλάσματα, ωστόσο αν δεθούν δυνατά 2 γάτες, αυτό θα είναι για πάντα.

Πενθούν οι γατομάνες τα παιδιά τους;

Οι γατομητέρες έχουν δυνατούς δεσμούς με τα παιδιά τους, καθώς και κτητικότητα.

Έτσι, όταν 1 μητέρα βιώσει την απώλεια κάποιου μικρού της είναι πολύ φυσιολογικό να θρηνεί την απώλεια του.

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποιες μητέρες έχουν τόσο πολύ ανεπτυγμένο το μητρικό τους ένστικτο, ώστε μπορεί να κλαίνε για πολλές ημέρες τον θάνατο του παιδιού τους.

Μπορεί να πεθάνει μία γάτα από κατάθλιψη;

Σύμφωνα με τον οργανισμό ASPCA, η κατάθλιψη στις γάτες από μόνη της δεν επιφέρει τον θάνατο.

Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν κάποια προβλήματα που δυνητικά ίσως οδηγήσουν σε αποπροσανατολισμό και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις.

Για παράδειγμα, η έλλειψη κινήτρου μπορεί να προκαλέσει μείωσης της ενυδάτωσης και της όρεξης σε μία γάτα.

Με την πάροδο του χρόνου αυτά τα φαινόμενα μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια βάρους σε ανησυχητικά επίπεδα.

Επίλογος

Μόλις τώρα κατάλαβες κάποια πράγματα παραπάνω για τις γάτες που πενθούν.

Όπως και στους ανθρώπους, κάθε άτομο αντιδράει με τον δικό του τρόπο και σίγουρα αυτός δεν είναι πάντα προβλέψιμος.

Πάντως, αν η γάτα σου έχει πρόβλημα προσαρμογής στη νέα κατάσταση μετά από κάποια απώλεια, μπορείς να τη βοηθήσεις να νιώσει πιο άνετα, ενώ αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο, ειδικά αν διαπιστώσεις αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία της.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0