Ο χειμώνας αφήνει πίσω του τη μουντή του ενδυμασία και η άνοιξη ανατέλλει φέρνοντας μαζί της την υπέροχη οσμή των αναγεννημένων φυτών και δένδρων, καθώς και την ανθοφορία των ψυχών μας.
Είναι Κυριακή πρωί και έχεις κανονίσει, μετά από μία κουραστική εβδομάδα, με τα φιλαράκια σου μία μικρή απόδραση σε κοντινή παραλία της περιοχής σου.
Έχεις επιθυμήσει την αλμύρα της θάλασσας και το βαθύ γαλαζοπράσινο χρώμα των νερών που αντανακλούν επάνω τους τις ζεστές ακτίνες του ήλιου.
Η ημέρα διαγράφεται συναρπαστική, διότι εκτός από καφέ και κουβεντούλα θα καταλήξετε στο ζεστό ταβερνάκι της παραλίας που πρόθυμα θα σας προσφέρει τα εδέσματα του.
Συναντιέστε στη μοναδική καφετέρια που βρίσκεται στην άκρη της παραλίας και είστε τυχεροί που βρήκατε τραπέζι δίπλα στο παράθυρο , διότι μπορείτε να ακουμπήσετε με τα δάχτυλα σας τη χρυσαφένια άμμο, καθώς η δροσερή θαλασσινή αύρα σας χαϊδεύει το πρόσωπο.
Δεν έχετε, όμως προλάβει να πείτε πολλά, όταν διακόπτεται η συνομιλία σας ξαφνικά από πνιχτούς φωνητισμούς που μοιάζουν με νιαουρίσματα, τα οποία μπλέκονται με τον ήχο των κυμάτων της θάλασσας.
Τυχαίνει να κάθεσαι δίπλα στο παράθυρο και κοιτάς έξω να δεις τι συμβαίνει και από πού προέρχονται αυτά τα κλάματα.
Έντρομος ανακαλύπτεις 6 μικρά κουλουριασμένα νεογέννητα γατάκια μέσα σε μία μισοσκισμένη χαρτόκουτα να πλακώνει το ένα το άλλο ψάχνοντας απεγνωσμένα τις θηλές της μητέρας τους.
Η ώρα περνούσε και εσύ πια δε σκεφτόσουν πώς θα περάσεις ωραία την υπόλοιπη ημέρα σου, αλλά είχες την ενσυναίσθηση των μικρών αυτών αβοήθητων πλασμάτων.
Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τον χειρισμό και την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Οι αδέσποτες ή άγριες γάτες δεν έχουν την πολυτέλεια να γεννήσουν στην ασφάλεια ενός φιλόξενου σπιτιού, οπότε προσπαθούν να βρουν φωλιές μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και κινδύνους μέχρι τα μικρά να σταθούν στα πόδια τους και να απομακρυνθούν.
Τέτοια μέρη είναι εγκαταλελειμμένα κτίρια ή αποθήκες, θάμνοι και χαμόκλαδα ή τελικά δίπλα σε σπίτια που δε θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος.
Πώς ξεχωρίζουμε την ηλικία των μικρών γατιών;
• 0-3 ημέρες
Ίσως είναι ορατός ο ομφάλιος λώρος επάνω τους, ενώ τα μάτια τους είναι ερμητικά κλειστά και τα αυτιά πεσμένα κάτω.
• 7-10 ημέρες
Τα μάτια τους αρχίζουν να ανοίγουν και είναι μπλε χρώματος. Το ίδιο ισχύει και για τα αυτιά τους και βελτιώνεται η κίνηση τους. Μαθαίνουν να σέρνονται, να κουλουριάζονται και να «ζυμώνουν».
• 2-3 εβδομάδων
Στέκονται όρθια με ορθάνοιχτα μάτια και αυτιά. Ανταποκρίνονται στους θορύβους και τις κινήσεις. Ο βηματισμός τους έχει ένα τρίκλισμα και εμφανίζονται τα πρώτα βρεφικά δόντια.
• 4-5 εβδομάδων.
Αρχίζουν να παίζουν, να τρέχουν, να σκάβουν και να ορμάει το ένα στο άλλο. Σταδιακά ξεκινά ο απογαλακτισμός, μπορούν να φάνε μαλακή τροφή και να χρησιμοποιήσουν δοχείο άμμου.
Τα μάτια αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα μέχρι να κατασταλάξει το μόνιμο, στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων. Σε αυτήν την ηλικία τα περισσότερα γατάκια έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.
• 6+ εβδομάδες
Είναι εξαιρετικά ζωηρά και έχουν πάρει τη μορφή της κανονικής τους διάπλασης.
Πώς καταλαβαίνουμε αν μία γέννα μικρών γατών είναι παρατημένη ή εγκαταλελειμμένη;
Οι περισσότερες μητέρες δεν εγκαταλείπουν τα μικρά τους. Αν βρεις μία γέννα που δεν επιστρέφει η μητέρα , τότε πιθανώς να έχει τραυματισθεί ή σκοτωθεί ή κάποιος άνθρωπος μετέφερε εκεί που βρήκες, τα νεογέννητα.
Σημάδια εγκατάλειψης της γέννας
• Τα νεογνά είναι σε άθλια κατάσταση, βρώμικα και κλαψουρίζουν
• Συνήθως είναι μέσα σε ένα κουτί
• Δεν υπάρχει ίχνος της μητέρας τους με 24ωρη παρακολούθηση.
Σημάδια μη παρατημένη γέννας.
• Τα γατάκια είναι καθαρά, δείχνουν ευχαριστημένα και κοιμούνται
• φαίνονται υγιή και καλοταϊσμένα
• Έχεις δει τη μητέρα τους.
Τι πρέπει να κάνεις αν βρεις μία γέννα από γατάκια;
Αν δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο και δεν είσαι σίγουρος αν είναι εγκαταλελειμμένα ή παρατημένα, μην κάνεις τίποτα ακόμα. Περίμενε σε ασφαλή απόσταση να δεις αν επιστρέψει η μητέρα τους που σίγουρα γνωρίζει πώς να τα φροντίσει καλύτερα.
Τα νεογέννητα απαιτούν πολύ συχνό τάισμα και το μητρικό γάλα δίνει στα μικρά αντισώματα ,για να προστατευθούν από μολυσματικές ασθένειες, μέχρι να δυναμώσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Επίσης, τα μικρά δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους ή να πάνε τουαλέτα από μόνα τους στις πρώτες λίγες εβδομάδες της ζωής τους.
Αν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο μετάφερέ τα σε ασφαλές μέρος. Προσπάθησε να είναι κοντά σχετικά με την προηγούμενη θέση, ώστε εύκολα η μητέρα τους να μπορεί να τα εντοπίσει.
Τα γατάκια που έχουν μητέρα:
Αν τελικά σιγουρευτείς ότι υπάρχει η μητέρα τους, άφησε την να κάνει το καθήκον της. Αν αυτή είναι φιλική με τους ανθρώπους και δε φοβάται, μπορεί η ίδια να μετακινήσει τη γέννα προς το σπίτι σου, διαφορετικά άφησέ την.
Μπορείς να βοηθήσεις ταΐζοντας και ποτίζοντας τη μητέρα, όμως όχι κοντά στη φωλιά διότι μπορεί να προσελκύσεις ξένες και δυνητικά επικίνδυνες γάτες.
Εγκαταλελειμμένα γατάκια :
Αφού εξακρίβωσες την ανυπαρξία της μητέρας, τα νεογέννητα θα χρειασθούν την παρέμβαση σου, ώστε να επιβιώσουν.
Τοποθέτησέ τα μέσα σε ένα καθαρό και χωρίς υγρασία κουτί με ζεστό υπόστρωμα.
Επειδή δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους, πρέπει να έχουν επαφή με μία πηγή θερμότητας ,για να μείνουν ζεστά.
Αν μπορείς, πήγαινε σε 1 pet shop για να προμηθευτείς γάλα υποκατάστατο του μητρικού σε σκόνη και μπιμπερό με extra πιπίλες.
Αν τα γατάκια ήταν εκτεθειμένα στο κρύο, πρέπει πρώτα να ζεσταθούν, πριν ταϊστούν.
Εκτίμησε την κατάσταση τους αγγίζοντας τα πατουσάκια τους, τα αυτιά και το εσωτερικό του στόματος. Αν αισθανθείς κρύο, να τα ζεστάνεις τυλίγοντας τα με μία πετσέτα και κράτησε τα κοντά σου τρίβοντάς τα απαλά.
Πώς θα ταΐσεις 1 ορφανό γατάκι;
Αφού ετοιμάσεις τη formula σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, σιγουρέψου ότι μπορεί να καταπιεί. Βάλε μία σταγόνα γάλατος στη γλώσσα του και νιώσε τον λαιμό του με το 1 σου δάχτυλο. Αν δείχνει σταθερό και ικανό να καταπιεί, συνέχισε τη διαδικασία.
Τοποθέτησε το μικρό γατάκι σε φυσιολογική θέση, πάντα με την κοιλιά προς τα κάτω και ποτέ ανάποδα προς τα επάνω. Βάστηξε σταθερά το κεφαλάκι του και βάλε τη θηλή στο στόμα του αναστρέφοντας ελαφρώς το μπιμπερό με μικρή κλίση προς τα επάνω.
Το μικρό πρέπει να τυλίξει τη γλώσσα του σε σχήμα U και να αρχίσει την κατάποση. Ακολούθησε τις οδηγίες του σκευάσματος για την ποσότητα και συχνότητα του κάθε γεύματος.
Μην πιέζεις σφίγγοντας το μπιμπερό, για να επιτύχεις καλύτερο ρυθμό ροής του γάλατος, διότι μπορεί να προκληθεί πνιγμός και ασφυξία στο γατάκι. Αν είναι σε πολύ μικρή ηλικία, σκέψου τη χρήση μίας σύριγγας αντί μπιμπερό .
Επίσης, μην παραξενευτείς αν γραπώσει τη θηλή στο στόμα του μέχρι να την επεξεργαστεί και να οικειοποιηθεί την υφή και τη χρήση της.
Το τάισμα στο μπιμπερό μοιάζει με μία μορφή τέχνης που βελτιστοποιείται με την συσσώρευση της εμπειρίας, για αυτό πρέπει να είσαι υπομονετικός.
Αν τελικά το μικρό συναντήσει δυσκολίες, δες τα παρακάτω tips :
• Βεβαιώσου ότι κρατάς το κεφαλάκι και το σώμα του σταθερά, για να το καθοδηγείς.
Τα γατάκια δεν κατανοούν υποχρεωτικά την προσπάθεια μας, για αυτό εξαρτάται από εμάς να τους δείξουμε τον σωστό τρόπο
• Έλεγξε το μπιμπερό και τη θηλή και τσέκαρε την τρύπα στην κορυφή της να μην είναι τόσο μεγάλη ή μικρή, που να εμποδίζει τη σωστή ροή γάλατος, ή να μην σχηματίζονται σβώλοι γάλατος μέσα στον σωλήνα που θα μπλοκάρουν το γάλα.
• Τύλιξε το μικρό σε μία μωρουδίστικη πετσέτα, αν χρειάζεται να μείνει φασκιωμένο, για να συγκεντρωθεί στη διαδικασία.
• Τρίψε ελαφρώς το πρόσωπο του με κάποιο ρούχο για να το θεωρήσει ως τη γλώσσα της μητέρας του και να αισθανθεί ότι ήρθε η ώρα του φαγητού.
Πώς θα ενεργοποιήσεις τη διαδικασία τουαλέτας ενός ορφανού γατιού;
Αν υπήρχε η μητέρα του, θα διέγειρε εκείνη το γαστρεντερικό του σύστημα, γλείφοντας το.
Σε ένα όμως ορφανό γατάκι κάνε τα παρακάτω:
Μετά το φαγητό, χρησιμοποίησε ένα μαλακό και απορροφητικό υλικό μίας χρήσης (χαρτομάντηλο ή χαρτί τουαλέτας), ώστε να μην ερεθιστεί το δέρμα του μικρού.
Η θέση του σώματος μπορεί να ποικίλλει.
Κάποιοι το βάζουν όρθιο πάνω σε 1 τραπέζι, ενώ άλλοι προτιμούν να το γυρίζουν ανάποδα με το κεφάλι προς τα επάνω. Βρες τη πιο βολική θέση και για εσένα και για το μωρό.
Με το 1 χέρι σου, κράτησε το σταθερά και με το άλλο τρίψε με κυκλικές απαλές κινήσεις την γενετήσια περιοχή. Συνέχισε τη διαδικασία μέχρι το τέλος της ούρησης.
Ανάλογα με την ηλικία του μωρού ο χρόνος κυμαίνεται μεταξύ 10-40 δευτερολέπτων.
Αν θέλει να αφοδεύσει, κάνε το ίδιο γύρω από την περιοχή του πρωκτού καθόλη τη διάρκεια που πιέζει τον εαυτό του για να εκκενώσει.
Αυτό θα το ενθαρρύνει να χρησιμοποιεί τους μυς εξώθησης των ακαθαρσιών του, οπότε συνέχισε μέχρι την επιτυχή περάτωση της διαδικασίας αυτής.
Τα ούρα πρέπει να έχουν ένα καθαρό ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα και πρέπει να αδειάζονται μετά από κάθε γεύμα.
Τα κόπρανα πρέπει να είναι καλοσχηματισμένα και να έχουν ένα μουσταρδί-κίτρινο χρώμα, ενώ πρέπει να εκκενώνονται 1-2 φορές ημερησίως.
Είναι πολύ σημαντικό στο τελείωμα της διαδικασίας τουαλέτας να σκουπίζεις την περιοχή με 1 μωρομάντηλο για να μένει πάντα καθαρή.
Τα γατάκια έχουν ευαίσθητο δέρμα και είναι επιρρεπή στα εγκαύματα, δηλαδή μορφές δερματίτιδας που προκαλούνται από κατάλοιπα ούρων ή κοπράνων κατά τη διαδικασία τουαλέτας.
Αν αποκτήσουν τέτοια, πρέπει να τα καθαρίζουμε μετά από κάθε ούρηση ή αφόδευση βάζοντας στην περιοχή και μία ειδική αλοιφή που θα τα ανακουφίζει.
Επίλογος
Κλείνοντας την παράθεση των πληροφοριών για τη διαχείριση μίας ορφανής γέννας, θα παραθέσουμε και τα συχνότερα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν:
• Μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (URI).
Συναντάται συχνά σε νεογέννητα γατάκια και δεν πρέπει να το αγνοούμε.
Η συνεχής ακολουθία εκκρίσεων από τη μύτη (μύξες), καθώς και η δυσκολία στην αναπνοή ή τη σίτιση, αποτελούν αιτίες επίσκεψης στον κτηνίατρο σου.
Ένα ήπιο URI μπορεί να διευθετηθεί με το σκούπισμα των εκκρίσεων αυτών με ένα ζεστό και βρεγμένο ύφασμα, κρατώντας ταυτόχρονα τα γατάκια σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.
• Ψύλλοι.
Η εμφάνιση των ενοχλητικών αυτών εξωπαρασίτων στα πολύ νεαρά γατάκια μπορεί να προκαλέσει αναιμία.
Χρησιμοποίησε απαλά μία αντιψυλλική χτένα. Αν υπάρχει σοβαρή μόλυνση ,κάνε μπάνιο το γατάκι με ζεστό νερό. Απόφυγε την περιοχή των ματιών και χρησιμοποίησε μία πετσέτα πλυσίματος γύρω από το πρόσωπο, ενώ ξέπλυνε διεξοδικά το γατάκι, όταν τελειώσεις τη διαδικασία.
Μη χρησιμοποιείς αντιπαρασιτικά σαμπουάν ή κάποιο αντιψυλλικό σκεύασμα για τοπική χρήση σε γατάκια κάτω των 6 εβδομάδων.
• Παράσιτα / διάρροια.
Κάθε μεγάλη αλλαγή στη μορφή των κοπράνων σημαίνει την εμφάνιση προβλήματος.
Τα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, περίεργες ακαθαρσίες και αφυδάτωση.
Τα γατάκια μπορούν να μπουν σε πρόγραμμα αποπαρασίτωσης από την ηλικία των 10 ημερών.
Όμως, ποτέ μην ξεκινήσεις κάτι τέτοιο, πριν συμβουλευθείς τον κτηνίατρο σου.