BLOG

Πώς μπορείς να βοηθήσεις έναν υπερδραστήριο σκύλο;

16/10/2023
0 Liked

Φαίνεται ότι η υπερδραστηριότητα των σκύλων είναι μια αναγνωρισμένη συμπεριφορά και πιθανόν να εμφανίζεται συχνότερα σε σκύλους συγκεκριμένης ηλικίας και φύλου.

Κάποιες ράτσες σκύλων είναι πιθανό να είναι πολύ πιο δραστήριες συγκριτικά με άλλες.

Τελικά, κάποιοι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και ο χρόνος που είναι μόνος του ένας σκύλος, μπορούν να επηρεάσουν ή να πυροδοτήσουν αυτήν τη συμπεριφορά.
 

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάζουν την υπερδραστηριότητα στους σκύλους;

Όπως προαναφέραμε, φαίνεται ότι οι σκύλοι συγκεκριμένης ηλικίας, φύλου ή και φυλής, μπορούν να εμφανίσουν αυτήν τη συμπεριφορά.


Μάλιστα σε μια πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι η υπερδραστηριότητα, ο εμμονικός ψυχαναγκασμός και η έλλειψη προσοχής είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν σε νεαρούς, αρσενικούς σκύλους συγκεκριμένων φυλών, όπως τα Cairn Terriers, τα Jack Russells και τα German Shepherds.

Στην έρευνα αυτή που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από 11000 σκύλους.

Το συμπέρασμα ήταν ότι κάποιοι σκύλοι επηρεάστηκαν από μια κατάσταση,  όπου στους ανθρώπους ονομάζεται «έλλειψη προσοχής και διαταραχή υπερδραστηριότητας» (ADHD ).


Μια άλλη κατηγορία σκύλων που ίσως αντιδράει απρόβλεπτα ή είναι υπερδραστήρια είναι εκείνη που περνούν πολύ ώρα μόνοι τους.


Φυσικά, είναι σημαντικό για κάποιον που σκοπεύει να αποκτήσει σκύλο να επιλέξει αυτόν που θεωρητικά ταιριάζει περισσότερο στον τρόπο της ζωής του.

Κάποιες ράτσες σκύλων, όπως τα Greyhounds ή τα Lhasa Apso δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αν περνούν αρκετό χρόνο μόνες τους.

Όμως, άλλες φυλές, όπως τα Pugs ή τα King Charles Spaniels, που θεωρούνται κοινωνικοί σκύλοι, θα δυσκολευτούν στη διαχείριση της μοναξιάς και ενδέχεται να στρεσαριστούν ή να υιοθετήσουν καταστροφικές συμπεριφορές.
 

Τα ευρήματα της έρευνας με λεπτομέρειες

Μαζί με τις φυλές που αναφέραμε παραπάνω για πιθανή εκδήλωση υπερδραστηριότητας, υπάρχουν και άλλες ράτσες που κινδυνεύουν από αυτό το φαινόμενο, όπως τα Labrador Retrievers, τα Miniature Poodles και τα Chihuahuas.


Ωστόσο, οι παράγοντες κινδύνου για την υπερδραστηριότητα δεν περιορίζονται μόνο στη φυλή, την ηλικία ή το φύλο.


Η έρευνα κατέγραψε ότι ο τρόπος ζωής ενός σκύλου παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο.


Σκύλοι με αρκετό χρόνο μοναξιάς, είδαμε ότι είναι πιθανό να εμφανίσουν αυτήν τη συμπεριφορά.

Όμως, η υπερδραστηριότητα φάνηκε να εμφανίζεται συχνότερα σε σκύλους που δεν ήταν το πρώτο κατοικίδιο του σκυλογονέα τους.

Δεν είναι ξεκάθαρο πως προέκυψε αυτό το μοντέλο συμπεριφοράς, αν και ένα στοιχείο που μελέτησαν οι ερευνητές έδωσε μια εξήγηση.

Η ομάδα του πανεπιστημίου του Ελσίνκι θεώρησε ότι κάποιος που απέκτησε έναν σκύλο για πρώτη φορά, μάλλον επέλεξε μια λιγότερο δραστήρια φυλή, κάτι που ταιριάζει καλύτερα στην ιδέα του οικόσιτου κατοικίδιου.

Αργότερα, όταν απόκτησε μεγαλύτερη εμπειρία και αυτοπεποίθηση στην διαχείριση του συντρόφου του, ίσως διάλεξε μια πολύ πιο δραστήρια φυλή σκύλου που σίγουρα η συμβίωση μαζί του θα ήταν μεγαλύτερη πρόκληση.

Βέβαια, μετά θα αποδειχθεί ότι ο σκύλος αυτός είναι επιρρεπής στην εμφάνιση της ADHD (υπερδραστηριότητας).

Δεν πρέπει να αισθανόμαστε έκπληξη, όταν σκύλοι που μένουν μόνοι περισσότερο χρόνο, κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν υπερδραστήριοι, ατίθασοι και επιθετικοί.

Εκτός των άλλων, πρόκειται για κοινωνικά πλάσματα που απογοητεύονται και αγχώνονται, όταν νιώθουν παρατημένα.

Επίσης, αυτοί οι «μοναχικοί» σκύλοι, ασκούνται ελάχιστα και δέχονται, επίσης, λιγότερη προσοχή από τους σκυλογονείς τους, δύο παράγοντες που καθορίζουν σημαντικά το επίπεδο ευζωίας ενός σκύλου.

Αυτή η απογοήτευση θα εκδηλωθεί μέσω μιας υπερδραστήριας συμπεριφοράς, της ανυπακοής, της  επιθετικότητας και γενικά μιας απρόβλεπτης αντίδρασης που μάλλον θα περιέχει το παρατεταμένο γάβγισμα ή την καταστροφή αντικειμένων.

Σημάδια ενός υπερδραστήριος σκύλου


Αν το φιλαράκι σου εμφανίζει κάποιο από τα παρακάτω σημάδια, τότε μάλλον είναι υπερδραστήριο:

• Πηδάει πάνω σε όλους
• Βηματίζει αδιάκοπα πέρα-δώθε
• Δεν έχει προσήλωση και «χάνεται»
• Δε χαλαρώνει εύκολα
• Δε συγκεντρώνεται πάνω στη ματιά σου
• Έχει συνεχώς υψηλό δείκτη ενέργειας
• Επιμένει να περιστρέφεται γύρω από κάποιο σημείο
•Έχει ευέξαπτη και επιθετική συμπεριφορά
• Είναι παρορμητικό
• Αδυνατεί να κοινωνικοποιηθεί με τους ομοφύλους του

Παίζει ρόλο η φυλή στην υπερδραστηριότητα;

Γιατί κάποιες συγκεκριμένες  ράτσες σκύλων είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αυτό το φαινόμενο;


Φαίνεται, ότι αυτό που θεωρούμε, ως αρνητικό χαρακτηριστικό μίας συμπεριφοράς, συνήθως έχει σαν αίτιο κάποιο θετικό στοιχείο.


Κάποιες φυλές σκύλων που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των υπερδραστήριων σκύλων, όπως τα German Shepherds ή τα Border Collie, είναι γνωστές για την ευφυία τους.


Δε θα ήταν έκπληξη να ακούσουμε, ότι αυτοί οι έξυπνοι σκύλοι χρειάζονται πνευματικά ερεθίσματα και όταν αυτά εκλείπουν, τότε οι σκύλοι αυτοί βαριούνται περισσότερο από τους άλλους και μπορεί να αποκτήσουν καταστρεπτικές συνήθειες.

Η έρευνα βρήκε, επίσης, ότι αυτά τα συμπτώματα της ADHD εκδηλώθηκαν και με μια άλλη γκάμα συμπεριφορών που περιλάμβανε εμμονικούς ψυχαναγκασμούς και φοβικότητα.

Η πρακτική εμφάνιση αυτών των συμπεριφορών προκύπτει, όταν αυτοί οι σκύλοι γλείφουν συνεχώς κάτι (τον εαυτό τους ή κάποιες επιφάνειες), κυνηγούν εμμονικά την ουρά τους ή καρφώνουν το βλέμμα τους σε κάποιο απροσδιόριστο αντικείμενο.

Πώς ηρεμείς ένα υπερδραστήριο σκύλο;

Αν ο σκύλος σου είναι υπερδραστήριος, μην πανικοβληθείς.


Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρόποι για να σώσεις την κατάσταση και αυτοί αφορούν ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης και καθημερινής δραστηριότητας.


Αν κατανοήσεις τις συγκεκριμένες ανάγκες του κολλητού σου και τον εκπαιδεύσεις σωστά, δίνοντας του άσκηση και την προσοχή που χρειάζεται, τότε θα μειώσεις πολύ την εκδήλωση απρόβλεπτων και ανεπιθύμητων συμπεριφορών.


Ο κτηνίατρος σου, επίσης, μπορεί να επανεκτιμήσει τις διατροφικές του συνήθειες και να κάνει όποιες αλλαγές χρειάζονται.

Συμβουλές διαβίωσης με έναν υπερδραστήριο σκύλο

• Κατανόησε την ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες του.

Διαφορετικές φυλές σκύλων διαφέρουν αρκετά στα επίπεδα προσοχής και άσκησης που ο γενετικός τους μηχανισμός έχει χαράξει μέσα τους.


Για παράδειγμα, τα Border Collie έχουν αναπαραχθεί για να τρέχουν όλη τη μέρα δίπλα από το κοπάδι που φυλάνε.


Με αυτό το δεδομένο, δε θα εκπλαγούμε αν μάθουμε ότι ένα Border Collie που πηγαίνει μια σύντομη καθημερινή απογευματινή βόλτα, είναι λυπημένο απογοητευμένο και υπερδραστήριο.

• Δίδαξε στο φιλαράκι σου πρακτικά πράγματα.

Όταν εξασφαλίσεις την καθημερινή άσκηση, δώσεις την κατάλληλη προσοχή και στοργή στο φιλαράκι σου, τότε έκανες το πρώτο βήμα μείωσης της υπερδραστηριότητας, της ανυπακοής και της επιθετικότητας.


Κατόπιν, δώσε του άλλα ερεθίσματα, όπως τη διδαχή βασικών εντολών, όπως «σήκω», «κάτσε», «έλα πίσω» και άλλες.


Αυτή η εκμάθηση θα βοηθήσει ποικιλοτρόπως.


Όχι μόνο θα του δώσει την πνευματική διέγερση της επεξεργασίας και υπακοής στις εντολές, αλλά αν το φιλαράκι σου αισθάνεται νευρικότητα δίπλα σε άλλους σκύλους ή ανθρώπους μια απλή εντολή «κάτσε» θα τον ηρεμήσει.


Η εκπαίδευση και η  κοινωνικοποίηση στους σκύλους πρέπει να ξεκινούν από τη νεαρή ηλικία.


Επίλογος


Πολλά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν υπερδραστηριότητα στους σκύλους και ανάμεσα τους υπάρχει η έλλειψη φυσικών και πνευματικών ερεθισμάτων.


Έτσι, το αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι η βαρεμάρα, η υπερδιέγερση και η εξάντληση.


Για αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλίσεις στο φιλαράκι σου τη συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες.


Έτσι, θα μάθει να συμμετέχει την ενέργεια του με σωστό τρόπο.


Συνεπώς, αν κάνεις αυτά για τον σύντροφο σου, ίσως χρειαστείς περισσότερο χρόνο για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Όταν, όμως, επιμείνεις θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα.


Πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι το κλειδί της επιτυχίας, είναι η υπομονή και η επιμονή.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0