BLOG

Πως αντιλαμβάνεται τον κόσμο ένα κουνέλι μέσω των αισθήσεων του;

21/12/2022
0 Liked

Θυμάσαι τον Bugs Bunny; Ήταν ένας πανέξυπνος λαγός σε μορφή Cartoon.

Λόγω της φύσης του ήταν προικισμένος με υπερευαίσθητες αισθήσεις που του επέτρεπαν να εντοπίζει και να διαφεύγει από τους επίδοξους θηρευτές του, όπως ο Elmer Fudd. Με την οξεία του ακοή, τη δυνατή του όσφρηση και τη διευρυμένη του όραση, ο Bugs πάντα έβγαινε νικητής σε όλες τις δοκιμασίες.

Παρακάτω θα δούμε πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο τα κουνέλια μέσω των αισθήσεων τους:

ΟΡΑΣΗ

Τα κουνέλια περνούν τον χρόνο τους ψάχνοντας για τροφή, ξεκούραση και κυρίως αποφυγή των πολλών και ποικίλλων θηρευτών τους. Μπορεί να μην έχουν την ανθρώπινη ικανότητα της εστίασης πάνω σε ένα αντικείμενο, όμως μπορούν να ανιχνεύσουν κάθε κίνηση και να δραπετεύσουν έγκαιρα.

Το πεδίο της όρασής τους είναι τεράστιο.

Έχουν μεγάλα μάτια που είναι τοποθετημένα στις άκρες του επάνω μέρους του κεφαλιού τους και όχι στο μπροστινό και αυτή η θέση επιτρέπει στο κάθε μάτι να βλέπει περισσότερο από την ακτίνα μισού κύκλου. Και τα 2 μάτια μαζί μπορούν να δουν προς κάθε κατεύθυνση.

Για αυτόν τον λόγο, ένα κουνέλι μπορεί να εντοπίσει τον εχθρό που πλησιάζει και ταυτόχρονα να έχει ήδη επιλέξει την καλύτερη οδό διαφυγής του. Παρόλο, όμως το μεγάλο εύρος του πεδίου της οπτικής τους ικανότητας, τα κουνέλια έχουν μειωμένη παρατήρηση σε βάθος, καθώς και περιορισμένο βαθμό κοντινής όρασης.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό, τα κουνέλια δε χρειάζεται να ξέρουν ποιος τους πλησιάζει. Κάθε ξαφνική κίνηση προκαλεί αυτόματα την απογείωση τους.

Ακόμα και αν η κοντινή οπτική τους αντίληψη είναι περιορισμένη, τα μάτια τους είναι σχεδιασμένα να βλέπουν κινούμενα αντικείμενα σε μακρινή απόσταση. Έτσι, προσδιορίζουν τον δυνητικό κίνδυνο νωρίς και αυτό τους δίνει πολύ χρόνο για να ξεγλιστρήσουν. Ποτέ δε θα παραμείνουν εκεί για να παλέψουν.

Τα έντονα φώτα τα τυφλώνουν, διότι η συστολή που κάνουν οι κόρες των ματιών τους είναι μικρή. Δεν αντιλαμβάνονται όλα τα χρώματα, ενώ είναι γνωστό ότι οι φωτοϋποδοχείς τους μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στο μπλε και το πράσινο. Έχουν τη βέλτιστη οπτική τους απόδοση, όταν δύει ο ήλιος.

ΑΚΟΗ

Είναι, ίσως η πιο ζωτική τους αίσθηση, για αυτό και τα περισσότερα έχουν μεγάλα και όρθια αυτιά. Το ακουστικό τους σύστημα επικεντρώνεται στην ανίχνευση των δυνητικών τους εχθρών, καθώς επίσης και στην καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος γύρω τους.

Η ακουστική τους ικανότητα υπερκαλύπτει το μειονέκτημα της πλημμελούς κοντινής όρασης που έχουν με αποτέλεσμα να πλοηγούνται άριστα. Τα ηχητικά κύματα που εκπέμπονται από διάφορα αντικείμενα και μη, που βρίσκονται κοντά τους, τους επιτρέπουν να καταλαβαίνουν με ακρίβεια τη διάταξη του χώρου.

Όπως προαναφέραμε, τα περισσότερα κουνέλια έχουν μεγάλα και στητά αυτιά.

Όταν βρίσκονται σε εγρήγορση, κινούνται πίσω-μπρος προσπαθώντας να εντοπίσουν τον κίνδυνο.

Όταν χαλαρώνουν, τα αυτιά τους απλώνονται προς τα πίσω, παράλληλα με την πλάτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνονται στους θορύβους. Ο παραμικρός ήχος θα γίνει αισθητός από όπου και αν προέρχεται.

Τα κουνέλια με τα μακριά και πεσμένα αυτιά έχουν επίσης καλή ακοή, όχι όμως τόσο ευαίσθητη στην άγρια ζωή, όπως αυτών με τα όρθια και στητά αυτιά.

 

ΟΣΦΡΗΣΗ

Τα κουνέλια διαθέτουν 100 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα που έχουν δημιουργήσει μια ανεπτυγμένη αίσθηση και τη χρησιμοποιούν κυρίως στην ταυτοποίηση των ομοφύλων τους και όχι μόνο.

Η ρινική τους μεμβράνη είναι ευαίσθητη στις μυρωδιές, τα χημικά και τη σκόνη και αυτοί οι παράγοντες μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο ανώτερο αναπνευστικό τους σύστημα.

Συγκριτικά με την ανθρώπινη αίσθηση της όσφρησης, η αντίστοιχη των κουνελιών είναι πολύ πιο αναβαθμισμένη. Οι κινητές πτυχώσεις μέσα στη μύτη των κουνελιών υποστηρίζουν τη σύλληψη των οσμών. Η αίσθηση αυτή είναι παρούσα από την ώρα της γέννησης τους, πράγμα που επιτρέπει στα νεογέννητα κουνέλια να βρουν το στήθος της μητέρας τους και να θηλάσουν.

Τα κουνέλια κινούν τις μύτες τους πάνω-κάτω με ταχύτητα, όταν προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το είδος της μυρωδιάς που συνέλαβαν και αυτό αποκαλείται «nose blinking».

 

ΓΕΥΣΗ

Τα κουνέλια διαθέτουν 17.000 γευστικούς κάλυκες που βρίσκονται στο στόμα και στον φάρυγγα τους. Μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στις γλυκές, τις ξινές, τις πικρές και τις αλατισμένες γεύσεις. Στην άγρια φύση, άνετα μπορούν να διαχωρίσουν τα τοξικά από τα μη τοξικά φυτά.

Κάποια κατοικίδια κουνέλια χάνουν αυτήν την ικανότητα, κάτι που ίσως πρέπει να ανησυχεί τους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Επίσης, κάποια κατοικίδια κουνέλια έχουν επιλεκτική γεύση και αυτό τα κάνουν να έχουν ιδιοτροπίες αναφορικά με τη διατροφή τους.

Μπορεί να περιφρονούν τα λαχανικά, όπως τις πικραλίδες και ανακόλουθα να απολαμβάνουν γλυκά, όπως τη σοκολάτα. Όμως , έτσι μπορούν να προκληθούν γαστρεντερολογικές διαταραχές και για αυτό πρέπει να αποφεύγονται.

 

ΑΦΗ

Όπως οι γάτες, έτσι και τα κουνέλια έχουν μουστάκια που είναι μακριά όσο και το πλάτος του σώματος τους. Αυτά τα βοηθούν να μετρούν την περιφέρεια των ανοιγμάτων και των διαδρόμων που χρησιμοποιούν, κυρίως στο σκοτάδι. Είναι τοποθετημένα γύρω από το στόμα, τη μύτη, τα μάγουλα και επάνω από τα μάτια.

Υπάρχουν αισθητήρια νεύρα που είναι τοποθετημένα στο τέλος των θυλάκων που εξέρχονται τα μουστάκια και καθοδηγούν την πλοήγηση τους με ακρίβεια.

Όλο το σώμα τους έχει νευρικές απολήξεις που είναι ευαίσθητες στο άγγιγμα.

Τα κουνέλια απολαμβάνουν τα χάδια μας, όταν όμως γίνονται αργά και προσεκτικά. Για αυτό μην πλησιάζεις το τετράποδο φιλαράκι σου από πίσω, διότι θα σε προσομοιώσει με κάποιον δυνητικό εχθρό που ενστικτωδώς πρέπει να αποφύγει.

 

 Επίλογος

Μερικά ακόμα αξιοσημείωτα πράγματα για τις αισθήσεις των κουνελιών είναι:

• Τα μεγάλα αυτιά των κουνελιών λειτουργούν και ως ρυθμιστές της θερμοκρασίας του σώματος τους , διότι περιέχουν αιμοφόρα αγγεία που κατά περίπτωση συστέλλονται ή διαστέλλονται, για να δροσίσουν το σώμα τους ή για να διατηρήσουν σταθερή την υπάρχουσα θερμοκρασία του.

• Αν έχεις ένα κουνέλι με μεγάλα και πεσμένα αυτιά, σίγουρα θα αναρωτιέσαι αν μπορεί να δει τι συμβαίνει πίσω από αυτό.

• Όπως προαναφέραμε, η τοποθέτηση των ματιών τους στις άκρες του κεφαλιού τους επιτρέπει να έχουν περιστροφική όραση 360°, δηλ. μπορούν να δουν και πίσω από το σώμα τους.

Όμως τα κουνέλια με μεγάλα, αλλά πεσμένα αυτιά στις άκρες του κεφαλιού έχουν μειωμένη την περιφερειακή αυτήν πτυχή της όρασης τους, λόγω του αδιαπέραστου φυσικού οπτικού εμποδίου που είναι τα μεγάλα πεσμένα αυτιά. Αυτός είναι και ο λόγος που στην άγρια φύση αυτά τα είδη κουνελιών τείνουν στην εξαφάνιση, διότι καθίστανται εύκολη λεία για τους εχθρούς τους, όταν τα πλησιάζουν από πίσω.

  

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0