BLOG

10 πράγματα για τα δόντια των κουνελιών

31/07/2024
0 Liked

10 πράγματα για τα δόντια των κουνελιών

Είτε έχεις ένα κουνέλι για κατοικίδιο, είτε βλέπεις κάποιο να περνάει από τον κήπο σου ψάχνοντας για τροφή, αυτό που θα σε συναρπάσει είναι ο τρόπος που μασάει και η χρήση των δοντιών του.

Στην πρώτη ματιά, τα κουνελόδοντα δε δείχνουν να διαφέρουν πολύ από τα δικά μας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζουν τα ίδια.

Όμως με μία δεύτερη και πιο προσεκτική ματιά, σίγουρα διαφέρουν αρκετά.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τα 10 πιο εκπληκτικά και ενδιαφέροντα πράγματα για την οδοντοστοιχία των κουνελιών:

  • Δε σταματούν ποτέ να μεγαλώνουν.

    Ο λόγος που πρέπει να δίνεις στο κουνέλι σου να τρώει πολύ γρασίδι ή αποξηραμένα χόρτα δεν αφορά μόνο συγκεκριμένη διατροφική ανάγκη.

    Απλά, σε αντίθετη περίπτωση τα δόντια του θα μεγαλώσουν υπερβολικά.

    Τα αποξηραμένα χόρτα βοηθούν πολύ την πέψη της τροφής, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι διατηρούν τα κουνελόδοντα στο σωστό τους μέγεθος.

  • Τα κουνέλια έχουν 28 δόντια.

    Στα Cartoon που απεικονίζουν κουνέλια πάντοτε δίνεται έμφαση στα μπροστινά και πεταχτά τους δόντια.

    Όμως κατά μήκος της στοματικής τους κοιλότητας υπάρχουν και αλλά εξίσου κοφτερά.

    Τα μπροστινά είναι τα πιο κοφτερά από όλα, διότι χρησιμοποιούνται στον τεμαχισμό της τροφής, ενώ τα επόμενα που βρίσκονται κατά μήκος των σιαγόνων τους συνεχίζουν τον αρχικό τεμαχισμό για να κόψουν σε ακόμα μικρότερα κομμάτια την τροφή και να την καταπιούν με ασφάλεια.

  • Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στο τρόχισμα των κουνελοδοντιών.

    Τα κουνέλια πρέπει να τρώνε τροφές που περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες.

    Οι ίνες δε χρησιμεύουν μόνο στη χώνεψη της τροφής, αλλά και στο τρόχισμα των δοντιών τους.

    Το ποσοστό των ινών μέσα στη διατροφή τους κάνει σπουδαία δουλειά στο τριμάρισμα του επιπλέον μεγέθους των δοντιών τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε μεγάλη καταπόνηση στη στοματική τους κοιλότητα.

  • Τα κουνελόδοντα μπορούν να σπάσουν.

    Σίγουρα τα δόντια των κουνελιών δεν είναι άφθαρτα και αρκεί να μασήσουν λάθος τη σκληρή τους τροφή σκληρή τους τροφή ή να τσακωθούν με κάποιον άλλον ομόφυλο τους, ώστε να σπάσει κάποιο από αυτά.

    Τα ήδη κατεστραμμένα ή άρρωστα δόντια, μπορούν ακόμα ευκολότερα να σπάσουν.

    Τα οδοντικά κατάγματα στα κουνέλια μπορεί να είναι από δευτερευούσης σημασίας, ως πολύ σοβαρά και αν αφορούν τον πολφό (δηλ. την κατασκευαστική ουσία των δοντιών), τότε αυτά μπορούν να μολυνθούν πολύ σοβαρά και να πεθάνουν.

  • Η ανάπτυξη των κουνελοδοντιών γίνεται σε σχήμα καμπύλης.

    Οι πιο πολλοί νομίζουν ότι 1 κουνελόδοντο μεγαλώνει σε κατεύθυνση ευθείας γραμμής προς τα κάτω, όμως δε συμβαίνει αυτό.

    Τα δόντια των κουνελιών έχουν κυλινδρικό σχήμα με φυσικές καμπυλώσεις.

    Όταν κάποιο από αυτά ξεκινήσει να μακραίνει πολύ, λόγω της κακής σύγκλισης των σιαγόνων ή της ανικανότητας συνάντησης του κάθε ενός με το απέναντι του, αρχίζει η καμπύλη να μεγαλώνει περισσότερο και αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία όλων των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας.

    Κατά κάποιον τρόπο η διαδικασία αυτή μοιάζει με τα ανθρώπινα νύχια που αν αργήσουμε να τα κόψουμε θα πάρουν την ίδια καμπυλωτή πορεία.

    Έτσι η ανάπτυξη των οστών του στόματος θα πάρει ανώμαλη μορφή, η γλώσσα θα παγιδευθεί μέσα στο στόμα και το φιλαράκι μας θα πονάει πολύ, καθώς θα αγωνίζεται να τραφεί.

  • Τα κουνέλια χρησιμοποιούν τα δόντια τους, όπως οι άνθρωποι.

    Ενώ τα κουνέλια έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και μοναδικά δόντια, ο τρόπος που τα χρησιμοποιούν είναι τελείως ξεκάθαρος.

    Οι κοπτήρες μπροστά στο στόμα τεμαχίζουν την τροφή, ώστε η είσοδος της μέσα σε αυτό να γίνει ευκολότερη, ενώ από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν οι προγόμφιοι και οι γομφίοι να την κόψουν σε ακόμα μικρότερα κομμάτια.

    Έτσι δουλεύουν και τα δικά μας δόντια.

  • Οι άνω κοπτήρες των κουνελιών έχουν μόνο σμάλτο από την εξωτερική πλευρά τους.

    Αυτό το φαινόμενο είναι μοναδικό και πολύ ενδιαφέρον.

    Το σμάλτο είναι σκληρό και βοηθάει στην προστασία του κυρίως σώματος των δοντιών μας, όμως τα κουνέλια πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα μπροστινά τους δόντια θα είναι πάντα κοφτερά και ότι θα τριμάρονται για να μη μεγαλώνουν υπερβολικά.

    Για τον λόγο αυτό και οι άνω κοπτήρες έχουν μόνο σμάλτο στην εξωτερική τους μεριά.

    Έτσι προστατεύονται τα δόντια τους από εξωτερικούς παράγοντες, ενώ από την άλλη μένουν μόνιμα κοφτερά και τροχισμένα, καθώς μασούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα την τροφή τους.

  • Τα δόντια των κουνελιών δε χρειάζονται βούρτσισμα.

    Ένα από τα πλεονεκτήματα του μόνιμου τροχίσματος των κουνελοδοντιών, είναι ότι δε χρειάζονται βούρτσισμα.

    Εξάλλου, κανένα κουνέλι δε θα το επέτρεπε αυτό.

    Εμείς βουρτσίζουμε καθημερινά τα δόντια μας για να μη σαπίσουν, όμως στα κουνέλια κανένα κομμάτι των δοντιών του δε θα μείνει τόσο πολύ, ώστε να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, διότι διαρκώς μεγαλώνουν.

  • Δε μπορείς να παραμελείς την φροντίδα των δοντιών του κουνελιού σου.

    Επειδή δε χρειάζεται να βουρτσίζεις τα δόντια του κουνελιού σου δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμελείς τη στοματική του υγιεινή.

    Πρέπει να εξασφαλίσεις ότι τα δόντια του θα είναι υγιή, κοφτερά και στο σωστό μήκος, αλλιώς το φιλαράκι σου θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα.

    Τα κουνέλια δεν αντέχουν τον στοματικό πόνο περισσότερο από εμάς, καθώς πρόκειται για μία πολύ ευαίσθητη περιοχή του σώματος τους.

    Αν δεν αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα, μετά θα εμφανιστούν και πεπτικά ζητήματα, διότι δε θα τρώνε την τροφή τους με άνεση.

    Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση μίας άλλης σοβαρής πάθησης που λέγεται "gut stasis", δηλ. η τροφή σταματάει να κινείται μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα.

    Η διαδικασία της πέψης ξεκινάει από τον τεμαχισμό της τροφής από τα δόντια, καθώς και τη διάσπαση των φυτικών ινών της τροφής.

  • Τα κουνέλια μασούν την τροφή τους πολύ γρήγορα.

    Αν δεν έχεις προσέξει ποτέ πως τρώει το φιλαράκι σου, τότε ίσως διαπιστώσεις μία τρέλα στη διάρκεια των γευμάτων του.

    Δεν πρόκειται για κάποιο τρικ που κάνουν τα μάτια σου.

    Τα σαγόνια του κολλητού σου κάνουν 120 κινήσεις ανά λεπτό, όταν τρώει και αυτό σημαίνει ότι το στόμα του κινείται πάνω-κάτω και μπρος-πίσω με αυτόν τον ρυθμό και σε κυκλική κίνηση 2 φορές το δευτερόλεπτο.

    Έτσι κατορθώνει να τεμαχίζει την τροφή του σε μικρά κομματάκια και να τριμάρει τα δόντια του, παράγοντες που είναι απαραίτητοι για τη μακρόχρονη του υγεία.

Επίλογος

Ενώ τα κουνελόδοντα μοιάζουν να λειτουργούν παρόμοια με τα δικά μας σε πολλές περιπτώσεις, τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά βοηθούν τα κουνέλια να έχουν μία ευτυχισμένη και υγιεινή διαβίωση, είτε ζουν στην άγρια φύση, είτε στο σπίτι μας.

Τώρα που ξέρουμε κάτι παραπάνω για αυτά θα μπορέσουμε όχι μόνο να τα φροντίσουμε καλύτερα, αλλά και να κατανοούμε καλύτερα τη λειτουργία τους, όταν δούμε τα φιλαράκια μας να τεμαχίζουν κάτι στον κήπο μας.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0