Πόσο συχνά πρέπει να ουρεί ο σκύλος μου;
Αν είσαι σκυλογονέας, σίγουρα κάποιες φορές στο παρελθόν θα γύρισες εσπευσμένα στο σπίτι σου για να βγάλεις βόλτα το μπαρουτοκαπνισμένο φιλαράκι σου που υπομονετικά σε περίμενε για τη βόλτα της τουαλέτας του.
Μπορεί να συμβεί ακόμα και στους πιο ευσυνείδητους σκυλογονείς, να αισθάνονται μεγάλες ενοχές βλέποντας τον σύντροφο τους να ουρεί μετά από πολλές στιγμές αναμονής.
Επιπρόσθετα, οι ενοχές αυτές διογκώνονται, όταν γνωρίζουν τον άριστο χαρακτήρα του, αφού ποτέ δε λέρωσε μέσα στο σπίτι.
Υπάρχουν, όμως και οι περιπτώσεις, όπου πολλοί επιμελείς σκυλογονείς βγάζουν συχνά τους σκύλους τους βόλτα, όμως αυτοί για κάποιον λόγο επιλέγουν να κάνουν την ανάγκη τους στον 3ο ή 4ο περίπατο τους.
Το ερώτημα, λοιπόν που γεννιέται, είναι : "Πόσο μπορεί να αντέξει ο σκύλος μου, χωρίς να ουρήσει";
Ο κανόνας παραγωγής ούρων
Σύμφωνα με την κτηνίατρο Dr Jennifer Bailey, οι υγιείς σκύλοι παράγουν περίπου 4-8ml ούρων, ανά κιλό σωματικού βάρους, κάθε ώρα.
Έτσι, ένας σκύλος βάρους 5 κιλών παράγει περίπου 20-40 ml ούρων ανά ώρα ή 480-960 ml ημερησίως.
"Η ουροδόχος κύστη ενός τέτοιου σκύλου θα αρχίσει να διογκώνεται αμέσως μόλις παραχθούν 32-44 ml ούρων, ανά κιλό σωματικού βάρους.
Μόλις αρχίσει η διόγκωση, οι νευρώνες της ουροδόχου κύστεως θα στείλουν σήματα στον εγκέφαλο του σκύλου, για να γνωστοποιήσουν την ανάγκη αδειάσματος της", λέει η Dr Bailey.
¨Ο σκύλος των 5 κιλών που προαναφέραμε, θα νιώσει την ανάγκη για ούρηση, όταν η ουροδόχος κύστη του θα περιέχει από 160-220 ml ούρων.
Αν ο οργανισμός του παράγει το maximun ποσό των 40ml, ανά ώρα, θα θελήσει να ουρήσει ανά 4 ώρες (δηλ. όταν η κύστη του θα περιέχει 160ml ούρων).
Αντιθέτως, αν η παραγωγή ούρων κινείται στο κατώτερο όριο, δηλ. 4ml, ανά κιλό σωματικού βάρους και μπορεί να αντέξει μέχρι να γεμίσει η κύστη του (220ml), μπορεί να χρειαστεί ως και 11 ώρες να πιεστεί για την ανάγκη του.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι η ικανότητα κάθε σκύλου να αντέξει τη δυσφορία της πίεσης για ούρηση, διαφέρει από άτομο σε άτομο", συμπληρώνει η ίδια.
Επίσης, εξηγεί ότι ένας σκύλος των 5 κιλών, κατά μέσο όρο μπορεί να αντέξει 88ml, ανά κιλό σωματικού βάρους, δηλ. 440ml συνολικά.
Μάλλον, θα χρειαστεί ένα διάστημα μεταξύ 11-22 ωρών για να ξεφορτωθεί όλη αυτή η ποσότητα των ούρων.
Η Dr Bailey, λέει παρακάτω : "Σε αυτήν την ποσότητα η ουροδόχος κύστη του συγκεκριμένου σκύλου, θα ζοριστεί τόσο πολύ, ώστε θα πονέσει.
Αν δε μπορεί να βγει έξω ή αν δε φοράει βρακάκι ακράτειας, μάλλον θα ψάξει το ιδανικό μέρος για την ανακούφιση του, μέσα στο σπίτι, όπως τα χαλί του σαλονιού. Ποιος άλλωστε θα τον κατηγορήσει για αυτήν την πράξη;", καταλήγει.
Οι σκύλοι πρέπει να εκκενώνουν σε διάστημα μεταξύ 4-6 ωρών
Οι πιο υγιείς σκύλοι χρειάζονται 3-5 ευκαιρίες εξόδου καθημερινά για να ικανοποιούν τις σωματικές τους ανάγκες (ούρηση και αφόδευση). Οι πιο ηλικιωμένοι και με συγκεκριμένα προβλήματα, όπως η ακράτεια ούρων, χρειάζονται βόλτες, ακόμα πιο συχνά.
Γενικά, κανένας σκύλος δεν πρέπει να ξεπερνάει το διάστημα των 4-6 ωρών για να ανακουφίζεται.
Πρέπει να γνωρίζεις, ότι ενώ το φιλαράκι σου μπορεί να τα “βαστήξει” για περισσότερη ώρα, αυτό δεν είναι σωστό.
Φαντάσου τον εαυτό σου στη θέση του, όπου θα εξαρτάσαι από κάποιον άλλο για να πάρεις την άδεια χρησιμοποίησης της τουαλέτας και συνήθως αυτός, πολύ συχνά, θα σε έκανε να περιμένεις περισσότερο, ακόμα και μέχρι του σημείου να πονέσεις.
Δυσφορία απομόνωσης ή άγχος αποχωρισμού
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι ένας σκύλος μπορεί να αναστατωθεί, όταν μείνει μόνος στο σπίτι, χωρίς να αναπτύξει ολοκληρωμένα το λεγόμενο ως φαινόμενο ”άγχος του αποχωρισμού”.
Η αναστάτωση, είναι μία πιο ήπια μορφή στρες, ενώ οι σκύλοι που πάσχουν από το σύνδρομο του “άγχους αποχωρισμού” παθαίνουν κρίσεις πανικού, όταν λείπει ο ανθρωπο-γονέας τους.
Η Pat Miller, ειδική σε θέματα ζωικής συμπεριφοράς, αναφέρει σχετικά:
"Η διάκριση μεταξύ “απομόνωσης” και “άγχους αποχωρισμού” είναι σημαντική.
Η αναστάτωση που προέρχεται από την απομόνωση αποτυπώνεται στη δυσθυμία του σκύλου να μείνει μόνος του και οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος ή σκύλος θα μπορούσε να αναπληρώσει το κενό της μοναξιάς του.
Το πραγματικό σύνδρομο του "άγχους αποχωρισμού", σημαίνει ότι ο σκύλος είναι εξαιρετικά συνδεδεμένος με κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο και συνεχίζει να δείχνει τα σημάδια αυτού του συναισθήματος, όταν αυτό το πρόσωπο λείπει, ακόμα και αν άλλοι άνθρωποι ή ζώα είναι κοντά του.
10-12 ώρες απομόνωσης του σκύλου είναι μεγάλο διάστημα
Όχι πολύ καιρό πριν, πολλοί σκυλογονείς, αν ήθελαν να αφήσουν μόνο τον σύντροφο τους για 1-2 ημέρες, αρκούσε να είχε αυτός πρόσβαση σε φαγητό και νερό.
Μάλλον δεν αναρωτιόνταν πως θα ένιωθε ο κολλητός τους με τόση μοναξιά, είτε μέσα στο σπίτι, είτε έξω από αυτό.
Ευτυχώς, σήμερα οι σκυλογονείς είναι πιο ευσυνείδητοι, όμως συχνά αφήνουν τα φιλαράκια τους μόνα για 8-10-12 ώρες και αυτό για 5-6 ημέρες την εβδομάδα.
Ανάλογα με τον τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου, όπου μπορεί κάποιος να πηγαίνει στο σπίτι του μετά από 10 ώρες απουσίας, αυτός θα πάει τον σκύλο του μία γρήγορη βόλτα , μετά θα του σερβίρει το φαγητό και στην καλύτερη περίπτωση θα τον ξαναπάει έναν σύντομο περίπατο αργά το βράδυ.
Η εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς ζώων, Nancy Tucker, σημειώνει :
"Εδώ είναι το πρόβλημα. 10-12 ώρες μοναξιάς στο σπίτι είναι μεγάλο διάστημα για έναν σκύλο.
Φυσικά, πολλοί θα πουν, ότι οι σύντροφοι τους δε φάνηκε να αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία. Μπορεί να φαίνεται έτσι, όμως αυτό γίνεται, διότι τα φιλαράκια μας προσαρμόστηκαν σε μία κατάσταση που είναι εκτός του ελέγχου τους.
Δεν είναι επιλογή τους η μοναχικότητα στο σπίτι, απλώς έπρεπε να ταιριάξουν στη δική μας ρουτίνα, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι αρεστό σε αυτά.
Θεωρούμε ότι οι σκύλοι μας είναι πάντα έτοιμοι να αλληλεπιδράσουν μαζί μας, όμως ενδιαμέσως, περιμένουμε από αυτούς να μην κάνουν τίποτα και να μας περιμένουν.
Είναι μία δύσκολη κατάσταση, όμως ευτυχώς για εμάς, οι περισσότεροι σκύλοι προσαρμόζονται εξαιρετικά σε ότι τους ζητάμε", καταλήγει η ίδια.
Κάποιες επιλογές αν μένει ο σκύλος σου μόνος όλη την ημέρα
Οι παρακάτω προτάσεις δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμες από όλους τους σκυλογονείς που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.
Οι εναλλακτικές λύσεις για να μη μένει μόνος του ο κολλητός σου, όταν λείπεις όλη την ημέρα, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η οικονομική σου κατάσταση, η διαχείριση του χρόνου σου καθημερινά, η οικογένεια σου κ.α.
-
Ίσως μπορείς να φέρεις το φιλαράκι σου στην εργασία σου.
Πάλι αυτό εξαρτάται από τη φύση της εργασίας σου, τον χώρο, αλλά και την ανεκτικότητα του εργοδότη σου. Αν αυτοαπασχολείσαι, τότε δεν έχεις πρόβλημα.
-
Ενδιάμεση επιστροφή στο σπίτι για γεύμα.
Αν δουλεύεις κοντά στο σπίτι σου, ίσως εκμεταλλευτείς το διάλειμμα σου για έναν περίπατο με το φιλαράκι σου.