BLOG

Γιατί τα ποντίκια είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι της επιστημονικής έρευνας;

19/09/2022
0 Liked

Τα ποντίκια.........

Αυτά το μικρά και πολλές φορές αποκρουστικά τρωκτικά, είχαν πάντα μεγάλο αντίκτυπο στην επιστημονική έρευνα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μοντέλο διερεύνησης των ανθρώπινων ασθενειών, διότι κάποια μέρη από το DNA τους μοιάζουν πολύ με το δικό μας.

Πάσχουν από αρρώστιες που προσβάλλουν και εμάς, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, ακόμα και το άγχος.

Η έρευνα στα ποντίκια βοήθησε τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις πηγές πολλών διαφορετικών παθήσεων, ενώ η χρήση της εγκεφαλικής τους απεικόνισης, ενίσχυσε τη μελέτη της ανθρώπινης εγκεφαλικής λειτουργίας.

Όμως, οι ποντικο-εγκέφαλοι είναι μικροσκοπικοί και δε χρειάζεται εξυπνάδα για να καταλάβει κάποιος, ότι η απεικόνιση ενός τέτοιου μεγέθους εγκεφάλου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, τώρα η επιστήμη ανακάλυψε ένα καλύτερο και ευκολότερο τρόπο για την περαιτέρω εξέλιξη της έρευνας.

Είναι γεγονός, ότι για κάποιους ερευνητές επιστήμονες, τα ποντίκια δεν θεωρούνται κάτι το ιδιαίτερο στη δουλειά τους, όμως ο Adam Bauer στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Washington του St. Louis, τα αξιολογεί ως ένα υπέροχο ερευνητικό εργαλείο.

Ο ίδιος, λέει:

«Η ομορφιά της απεικόνισης στα ποντίκια ή αρουραίους ή μαϊμούδες ή ανθρώπους μοντέλα, είναι ίδια για εμάς, γιατί όλα τα θηλαστικά έχουν αιμοσφαιρίνη μέσα στον εγκέφαλο τους». Η αιμοσφαιρίνη είναι εκείνο το μόριο του αίματος που μεταφέρει το οξυγόνο.

Είναι πιο αξιόπιστο, αν πάρουμε μια απεικόνιση του εγκεφάλου, που  λειτουργεί ως καλός παράγοντας αξιολόγησης της συνολικής σωματικής κατάστασης κατά τη διάρκεια μίας λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας, να κατανοήσουμε την ανθρώπινη λειτουργικότητα.

Παρακάτω, συμπληρώνει:

«Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να απεικονίσουμε, ξεκινώντας από τον άνθρωπο και φθάνοντας μέχρι κάτω στα ποντίκια. Το γεγονός ότι τα ποντίκια διαθέτουν εκείνα τα λειτουργικά κέντρα που προσομοιάζουν αρκετά με τα αντίστοιχα ανθρώπινα, είναι κάτι υπέροχα αποκαλυπτικό».

Όπως οι γιατροί χρησιμοποιούν τις μαγνητικές τομογραφίες ή το FMRI (functional magnetic resonance imaging , δηλ. Λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού), για να εξετάσουν τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο Bauer χρησιμοποιεί μια παρόμοια τεχνική που αφορά, όμως τον εγκέφαλο των λιλιπούτειων τρωκτικών.

Η τεχνική αυτή δείχνει ποια περιοχή του εγκεφάλου είναι σε λειτουργία κατά τη διάρκεια μιας πνευματικής διεργασίας, ενώ το ποντίκι είναι ξύπνιο.

Ο Bauer, λέει:

«Αυτό που αναπτύσσουμε είναι ένα FMRI υποκατάστατο για χρήση σε ποντίκια. Μέχρι τώρα η τεχνική FMRI είχε δυσκολίες στην κρυστάλλινη απεικόνιση του εγκεφάλου των τρωκτικών χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους με αυτές που εφαρμόζονταν στους ανθρώπους. Τώρα μετά από αλλεπάλληλες και κοπιαστικές προσπάθειες κατορθώσαμε να πετύχουμε κάποιες υπέροχες απεικονίσεις που αναφέρονται στις αλλαγές της δραστηριότητας του αίματος στον εγκέφαλο.

Θα τοποθετήσουμε το ποντίκι-μοντέλο κάτω από το απεικονιστικό σύστημα και θα παρατηρήσουμε τη δραστηριότητα του κάτω από συγκεκριμένες συμπεριφορές ή αποστολές που θα του επιβάλλουμε να εκτελέσει.

Έτσι, συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που θα ανακαλύψουμε, θα είναι υπεύθυνες για τη διενέργεια αυτών των αποστολών».

Ο Bauer παρατηρεί επίσης, τους εγκεφάλους εκείνων των ποντικιών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Έτσι, οι ερευνητές θα μπορούν να κατανοήσουν με ποιον τρόπο λειτουργεί ο εγκέφαλος τους, ώστε να επανέλθει η λειτουργία του στις διάφορες υποπεριοχές του και να ξεκινήσει η προσπάθεια αυτοδιόρθωσης και επαναχαρτογράφησης του. Κατόπιν θα επεξεργαστούν αυτά τα ευρήματα για να χρησιμοποιηθούν στην επαναφορά της ανθρώπινης εγκεφαλικής λειτουργικότητας μετά από τέτοια επεισόδια.

Ο Bauer καταλήγει, λέγοντας:

«Τελικά,  με την απεικόνιση των ποντικιών, μπορούμε να μάθουμε πολλά σχετικά με τις ανθρώπινες ασθένειες, πως να τις αντιμετωπίζουμε και να τις θεραπεύουμε, ώστε να βελτιώσουμε την υγεία καθώς και την ευζωία μας».

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0