BLOG

Ποιες ράτσες σκύλων έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τις γάτες;

30/09/2024
0 Liked

Ποιες ράτσες σκύλων έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τις γάτες;

Μήπως αυτοαποκαλείσαι γατόφιλος;

Αν ναι, τότε μάλλον σε ελκύουν περισσότερο οι αρετές της γάτας, όπως η ανεξαρτησία, η νοημοσύνη και η ικανότητα της να περνάει απαρατήρητη, παρά οι αντίστοιχες του σκύλου, όπως η φιλικότητα, η στοργή και η πιστότητα του.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται, ότι παρόλο που οι γάτες έχουν τη φήμη της αδιαφορίας, εντούτοις χτίζουν στενούς ψυχικούς δεσμούς με τους "γατογονείς τους" και αυτό δείχνει ότι μάλλον υποτιμούμε τις κοινωνικές και γνωστικές τους ικανότητες.

Οπότε και οι "γατογονείς" εκτιμούν απεριόριστα τη συντροφικότητα των χνουδωτών τους συντρόφων, όπως ακριβώς και οι "σκυλογονείς" αντιλαμβάνονται την παρουσία του σκύλου τους κοντά τους.

Επειδή κάθε ζωντανός οργανισμός είναι διαφορετικός, σίγουρα θα συναντήσουμε γάτες που συμπεριφέρονται, όπως οι σκύλοι, αλλά και το αντίστροφο.

Πάντως, αν είσαι γατόφιλος και επιθυμείς να εντάξεις 1 σκύλο στην αγέλη σου, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ράτσες που ίσως θα ταίριαζαν καλύτερα στις αναζητήσεις σου.

Εννέα φυλές σκύλων που συμπεριφέρονται σαν γάτες

  • Saluki

    Πρόκειται για σκύλους που κυνηγούν με βάση την όραση και όχι την όσφρηση τους και είναι γνωστοί για την ανεξάρτητη φύση τους.

    Η αναπαραγωγή τους έγινε λόγω της ταχύτητας και της επιμέλειας τους στο κυνήγι, ενώ οι Αραβικές φυλές τα χρησιμοποιούσαν για να κυνηγούν γαζέλες.

    Μπορούν να τρέξουν ταχύτερα από τον άνθρωπο 30-35 μίλια/ώρα και σε κάποιες περιπτώσεις ως και 50 μίλια/ώρα και αυτό βοήθησε στην ανάπτυξη της ανεξάρτητης προσωπικότητας τους.

    Το AKC (American Kennel Club), αναφέρει: "Παρόλο που τα Saluki έχουν αφιερωθεί στον άνθρωπο, είναι τόσο ανεξάρτητα, ώστε κάποιες φορές επιδεικνύουν την αδιαφορία της γάτας".

  • Shiba Inu

    Αυτή η Γιαπωνέζικη φυλή σκύλου είναι γνωστή για την ανεξαρτησία, την καθαριότητα και την ευλυγισία, δηλαδή έχουν αρετές που μοιάζουν με αυτές των γατών.

    Τα Shiba-Inu μπορούν να αναπαύονται κοντά σε αγνώστους, αλλά κάποιες φορές επιθυμούν να αποσύρονται στη μοναξιά τους, όπως οι γάτες.

    Η Gina DiNardo, διοικητική γραμματέας του οργανισμού AKC, λέει: "Τολμηρά, γενναία και ευχαριστημένα να βρίσκονται κοντά μας, τα Shiba-Inu μοιάζουν να σχετίζονται περισσότερο με την ιδιοσυγκρασία των γατών, παρά με την αντίστοιχη των σκύλων.

    Τους αρέσει να μένουν καθαρά και περιποιημένα, ενώ θα δεις πολλές φορές αυτούς τους σκύλους να γλείφουν εμμονικά τους εαυτούς τους, όπως ακριβώς κάνουν και οι γάτες".

  • Basenji

    Είναι γνωστοί, ως οι Αφρικάνικοι σκύλοι που δε γαβγίζουν, ενώ πρόκειται για μία ανεξάρτητη φυλή σκύλων που καθαρίζουν τον εαυτό τους, όπως οι γάτες.

    Είναι ήσυχοι και αδιάφοροι προς τους ξένους, δείχνοντας επιλεκτικά τη στοργή τους σαν τις γάτες.

    Ο AKC, περιγράφει τα Basenji, ως τους σκύλους που μοιάζουν πολύ με τις γάτες, υπογραμμίζοντας: "Ναι είναι αλήθεια, δε γαβγίζουν, όμως εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους βγάζοντας έναν περίεργο ήχο που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε πνιχτό γέλιο και λαρυγγισμό.

    Τα Basenjis είναι εκλεκτικά και περιποιούνται τους εαυτούς τους, όπως οι γάτες".

  • Papillon

    Γνωστά για τη νοημοσύνη τους και την ανεξάρτητη φύση τους, τα Papillons είναι πολύ επιλεκτικά στις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις.

    Έχουν φυσική ευλυγισία και παιχνιδιάρικη φύση, ενώ συνήθως επιλέγουν να κάθονται σε ψηλά παρατηρητήρια, όπως οι γάτες.

    Η DiNardo, αναφέρει: "Τα Papillons είναι πολύ φιλικά με τα παιδιά, όπως και με τους ενηλίκους. Ωστόσο, αυτή η φυλή χρειάζεται εκπαίδευση για να κοινωνικοποιηθεί σωστά. Πρόκειται για ζώα με υψηλή νοημοσύνη, όπως οι γάτες. Επιπρόσθετα τα Papillons έχει υψηλή αυτοπεποίθηση και σιγουριά."

  • Shar-pei

    Είναι γνωστά ως οι "γαλήνιοι σκύλοι" και φημίζονται για την ανεξάρτητη, αλλά και την καχύποπτη στάση τους προς τους ξένους.

    Επιλέγουν που θα δείξουν τη στοργή τους, όπως οι γάτες δείχνουν την προτίμηση τους προς τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

    Μπορεί εύκολα να περνούν χρόνο μόνα τους και συνήθως έχουν ήρεμη συμπεριφορά, όπως οι γάτες.

  • Pomeranian

    Παρόλο το "αφράτο τους" παρουσιαστικό, μπορούν να λειτουργούν, όπως οι γάτες.

    Για παράδειγμα, επιλέγουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ από την άλλη επιδεικνύουν ανεξαρτησία και περιέργεια.

    Επίσης το βάρος τους κινείται γύρω στα 4-5 κιλά, οπότε αυτοί οι μικρόσωμοι σκύλοι έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος με 1 ενήλικη γάτα.

  • Whippet

    Τα Whippets έχουν ισχυρό κυνηγετικό ένστικτο και λατρεύουν το τρέξιμο, όμως αισθάνονται εξίσου ευχαριστημένα, όταν χαλαρώνουν, ενώ σπάνια γαβγίζουν.

    Η ηρεμία αυτή θυμίζει την αντίστοιχη των γατών.

    Επίσης τους αρέσει πολύ η καθαριότητα, περιποιούνται τον εαυτό τους και η μυρωδιά του σώματος τους είναι ανεπαίσθητη.

    Η DiNardo, υποστηρίζει: "Τα Whippets, καθώς και οι γάτες έχουν ισχυρό κυνηγετικό ένστικτο. Και τα 2 είδη ζώων λατρεύουν το κυνήγι μικρών θηραμάτων. Τελικά, όταν κουραστούν από το τρέξιμο, τα Whippets έχουν την τάση να χουζουρεύουν κάπου μέσα στο σπίτι. Όπως και οι γάτες, τους αρέσει να λαγοκοιμούνται σε ζεστά μέρη."

  • Tibetan Spaniels

    Φημίζονται για την ανεξάρτητη τους φύση, την ευφυΐα τους, αλλά και την τάση που έχουν να σκαρφαλώνουν σε ψηλά μέρη για να παρατηρούν το περιβάλλον τους, όπως και οι γάτες.

    Επιπρόσθετα, όπως λέει το AKC: "Έχουν πολύ ανεξάρτητη ιδιοσυγκρασία και θα σκεφτούν καλά πότε και αν τελικά πράξουν αυτό που θα τους ζητηθεί. Κάτι που όλοι οι γατογονείς γνωρίζουν καλά από τα φιλαράκια τους."

  • Japanese Chin

    Η ευλυγισία τους θυμίζει αυτή των γατών, καθώς επίσης και η ευκολία που έχουν στο σκαρφάλωμα σε ψηλά μέρη.

    Είναι πολύ ανεξάρτητα και επιλέγουν που θα δείξουν τη στοργή τους.

    Ωστόσο, ο οργανισμός AKC, εξηγεί: "Η αναπαραγωγή τους έγινε αυστηρά για να συντροφεύουν την υψηλή κοινωνία και η μόνη τους δουλειά σε όλη την πορεία της ιστορίας τους, ήταν να γοητεύουν, να διασκεδάζουν και να ευχαριστούν τους σκυλογονείς τους."

    Πολλοί τα ταυτίζουν με τις γάτες και τα χαρακτηριστικά αυτά που επιβεβαιώνουν αυτήν την άποψη, μπορεί να γίνουν αντιληπτά μέσα από την εκπαίδευση.

    Αντιδρούν καλά στη θετική εκπαίδευση, δηλαδή με ανταμοιβή στην εφαρμογή των εντολών που διδάσκονται, όμως θα στυλώσουν τα πόδια τους και θα πεισμώσουν σε οποιαδήποτε μορφή αγριότητας.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0