Για τους περισσότερους από εμάς, οι γάτες μας είναι εκτός από τα τριχωτά φιλαράκια μας, λατρεμένα μέλη της οικογένειας μας.
Εκτιμούμε απεριόριστα τη χαρά, την ομορφιά, τη διασκέδαση και την αγάπη που μας προσφέρουν.
Υπάρχουν, όμως και κάποιοι «άλλοι» που τις θεωρούν ύπουλα, ψυχρά και καταστροφικά ζώα.
Εμείς, οι υπόλοιποι δεν μπορούμε παρά να τους λυπόμαστε, διότι χάνουν όλα αυτά τα υπέροχα καθημερινά στιγμιότυπα γέλιου και χαράς που διανθίζουν τις ζωές μας.
Στην πραγματικότητα έχουμε πολλά κοινά με τις γάτες μας και όσοι δεν μπορούν να συσχετιστούν μαζί τους, ίσως τώρα διαβάζοντας παρακάτω τις 8 ομοιότητες ανάμεσα σε εμάς και αυτές, μάλλον θα αλλάξουν γνώμη.
Ας ξεκινήσουμε.
1) Απολαμβάνουμε εξίσου τη στοργή και τη συντροφικότητα.
Πολλοί ξαφνιάζονται στο άκουσμα της άποψης ότι οι γάτες είναι κοινωνικά ζώα.
Παρόλο που έχει κολλήσει επάνω τους η ταμπέλα των μοναχικών πλασμάτων, οι γάτες επωφελούνται από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, όπως και εμείς.
Είναι μοναχικοί θηρευτές, διότι κυνηγούν μικρά ζώα και για αυτό έχει παρεξηγηθεί η κοινωνική τους συμπεριφορά.
Επίσης, λόγω της χωροκυριαρχικής τους ιδιοσυγκρασίας η αρχική επαφή μαζί τους πρέπει να γίνεται επιδέξια και ήπια, όμως γενικά είναι κοινωνικά ζώα.
Επειδή δε δείχνουν άμεσα οικειότητα, όπως 2 άγνωστοι σκύλοι, όταν συναντηθούν, αυτό δε σημαίνει ότι τους λείπει η κοινωνικότητα.
Η στοργή που δείχνουν μπορεί να εκφραστεί ποικιλοτρόπως, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.
Ποιος είπε ότι αντιδρούμε όλοι το ίδιο στις κοινωνικές συναναστροφές;
Άλλοι αρέσκονται στη φυσική επαφή (αγκαλιές, φιλιά), ενώ άλλοι όχι.
Τα φιλαράκια μας είναι σαν και εμάς, δηλαδή κάποια προτιμούν ένα απαλό άγγιγμα παρά έναν σφιχτό εναγκαλισμό.
Ο κολλητός σου μπορεί να εκφράσει τη στοργή του είτε με το να κάθεται δίπλα σου είτε πάνω στην κοιλιά σου χωρίς να τον σηκώνεις ή να τον κλείνεις μέσα στην αγκαλιά σου.
Η γάτα σου γουργουρίζει, ανοιγοκλείνει τα βλέφαρά της, παίρνει μία χαλαρή στάση σώματος ή κάθεται αναπαυτικά δίπλα σου. Μπορεί να τρίβει το κορμί ή το κεφάλι της πάνω στα πόδια σου ή να αγγίξει με το πατουσάκι της το πρόσωπο σου.
Όλα αυτά είναι σημάδια αγάπης που ίσως παραβλέπουμε, όπως ένας άνθρωπος αντί για ένθερμη φυσική επαφή κάνει πράξεις καλοσύνης ή μιλάει συνετά συμβουλεύοντας από αγάπη κάποιον συνάνθρωπο του.
2) Μαθαίνουμε με τον ίδιο τρόπο.
Όσον αφορά τη συμπεριφορά, η λέξη συνέπεια είναι το κλειδί στη διαμόρφωση της.
Για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρχει επανάληψη στην ανταμοιβή μίας γάτας, ώστε να υιοθετήσει την απαιτούμενη από εμάς συμπεριφορά.
Θυμήσου, όταν ήσουν παιδί, πόσο σημαντικό ήταν να μαθαίνεις σταθερά και με αγάπη τους κανόνες εκείνους που με ασφάλεια και σύνεση θα σε οδηγούσαν στην ενηλικίωση.
Συνεπώς η έννοια της συνέπειας είναι εξίσου σημαντική για εμάς και τα φιλαράκια μας.
Η εκμάθηση είναι σαφώς ευκολότερη, όταν ακολουθείς κανόνες που γνωρίζεις τι να περιμένεις παρά όταν υπάρχουν συχνές αλλαγές.
Η χρήση της τιμωρίας δημιουργεί μόνο φόβο και καταστρέφει τον ψυχικό δεσμό είτε πρόκειται για το χνουδωτό φιλαράκι σου είτε για το παιδί σου.
3) Και στους 2 αρέσει να έχουν επιλογές.
Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων σε πολλά ζητήματα οδηγεί σε στρατηγικές ήττες.
Σε κανέναν δεν αρέσει να στριμώχνεται στη γωνία. Η δυνατότητα επιλογών αρέσει και σε εμάς και στις γάτες μας.
Η εκπαίδευση καθίσταται επιτυχής, όταν υπάρχουν επιλογές. Όταν επιθυμείς να αποτρέψεις τη γάτα σου από μία ανεπιθύμητη συμπεριφορά, είναι πιο παραγωγικό να αντιληφθείς το κίνητρο πίσω από αυτήν, ώστε να της δώσεις καλύτερη επιλογή.
Αυτή η μέθοδος βοηθάει και εμάς εξίσου.
Έχοντας επιλογές μειώνεται η απελπισία που νιώθουν και τα 2 είδη έτσι ώστε να αισθάνονται ότι ελέγχουν ως ένα βαθμό τις ζωές τους.
Θα αναφέρουμε κάποια παραδείγματα για το πώς θα δώσεις εναλλακτικές στη γάτα σου:
• Δώσε της την επιλογή να μείνει μέσα στο κλουβί μεταφοράς κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων, με τη χρήση κάποιου που έχει ανοιγοκλεινόμενη οροφή.
• Δώσε της την επιλογή να έχει μία επιλεγμένη από αυτήν τοποθεσία ξεκούρασης, όπως ψηλά και πολυώροφα Ονυχοδρόμια ή ράφια ανάπαυσης κοντά σε παράθυρα, παρά να τη διώχνεις από έπιπλα και άλλα αντικείμενα που δεν θέλεις να κάθεται.
• Δώσε της την ευκαιρία να επιλέγει εκείνη πόσο κοντά σου θέλει να βρίσκεται, παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματος της και να ορίζει εκείνη τη συχνότητα της μεταξύ σας αλληλεπίδρασης.
• Σε ένα πολύτεκνο γατο-νοικοκυριό, επίτρεψε στις γάτες σου τη χρήση αμμολεκάνης σε διάφορα σημεία του σπιτιού σου, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς σε αυτήν που θα επιλέξουν.
• Άφησέ της διάφορες επιλογές ύπνου σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, ώστε να διαλέγει εκείνη το επιθυμητό επίπεδο ορατότητάς της.
4) Χρειαζόμαστε και οι 2 το παιχνίδι.
Στον άνθρωπο η έννοια του παιχνιδιού μπορεί να περιλαμβάνει από video games ως τα σπορ.
Η διασκέδαση είναι σημαντικός παράγοντας στη ζωή μας, διότι απελευθερώνει ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την αίσθηση της καλής διάθεσης και του κεφιού.
Το παιχνίδι μειώνει το στρες, ενισχύει τους ψυχικούς δεσμούς ανάμεσα μας και αυξάνει την πνευματική μας ευημερία.
Το παιχνίδι στη γάτα περιλαμβάνει την αστεία καταδίωξη και έφοδο στο «θήραμα» της, δηλαδή στο παιχνίδι της. Και σε αυτές απελευθερώνει την ντοπαμίνη. Τους ενισχύει την αυτοπεποίθηση, διατηρούν την καλή τους φυσική κατάσταση, ενδυναμώνεται ο ψυχικός δεσμός με άλλα ομόφυλα η αλλόφυλα ζώα ή τους ανθρώπους και εμπλουτίζεται σημαντικά το περιβάλλον διαβίωσής τους.
Το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος, για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη μίας φοβικής ή ντροπαλής γάτας.
Άλλωστε, όλοι το χρειαζόμαστε ανεξάρτητα από την ηλικία μας.
5) Όλοι ωφελούμαστε από τον εμπλουτισμό της ζωής μας.
Χωρίς αυτόν, τόσο οι άνθρωποι όσο και οι γάτες είναι ευάλωτοι στην ανία, την κατάθλιψη, τη μοναξιά και την απελπισία.
Η έννοια της ποιότητας στη ζωή για εμάς περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα επιλογών, όπως η μουσική, τα βιβλία, οι ταινίες, οι έξοδοι, ο χρόνος με την οικογένεια ή τους φίλους μας, τα σπορ κ.α.
Στη γάτα, ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντός της αφορά ένα υγιές σπίτι, ευκαιρίες καθημερινού παιχνιδιού, αλληλεπίδραση μαζί μας, διαθέσιμα μέρη για σκαρφάλωμα, έπιπλα για ξύσιμο των νυχιών της για να τεντώνεται και να διασκεδάζει, όπως ονυχοδρόμια, κρεβάτια, ράφια κ.ά., καλή διατροφή, ιατρική φροντίδα και εκπαίδευση που βασίζεται στην αγάπη και την ικανοποίηση των αναγκών της.
6) Και οι δυο προστατεύουμε αυτά που μας ανήκουν.
Κλειδώνουμε τα αυτοκίνητα και τα σπίτια μας. Γράφουμε τα ονόματα μας πάνω σε διάφορα αντικείμενα, ώστε οι άλλοι να γνωρίζουν τους ιδιοκτήτες τους.
Προσέχουμε πολύ τα προσωπικά μας αντικείμενα, όπως τσάντες, πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και πιστωτικές κάρτες.
Είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτούς που μπαίνουν στα σπίτια μας. Χρησιμοποιούμε κάμερες ασφαλείας, συναγερμούς κ.ά. Προστατεύουμε τα παιδιά και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Οι γάτες δε γνωρίζουν αν τους παραμονεύει ο κίνδυνος στην επόμενη γωνία.
Για αυτές ο κίνδυνος ενσαρκώνεται στην αμφισβήτηση των περιοχών και των παροχών τους, όπως είναι το φαγητό, ώστε κανείς να μη το πλησιάζει.
Ίσως για αυτήν κίνδυνος είναι να πάει στην αμμολεκάνη περνώντας μπροστά από τον επιθετικό σκύλο της οικογένειας που συχνά της ορμάει.
Μπορεί, επίσης, μία νέα γάτα να προστέθηκε στο νοικοκυριό και η «εισβολή» αυτή να την έχει αναστατώσει, διότι θεωρεί ότι κινδυνεύει η τροφή και η άνεσή της.
Τόσο εμείς όσο και τα τριχωτά φιλαράκια μας επιθυμούμε να αισθανόμαστε σιγουριά και ασφάλεια.
Μπορεί οι ατομικές προτεραιότητες να διαφέρουν, αλλά όλοι θέλουν να ζουν χωρίς φόβο και απειλές.
7) Θέλουμε και οι 2 τον σεβασμό του προσωπικού μας χώρου.
Όταν μπαίνεις μέσα σε 1 ασανσέρ και κάποιος ήδη είναι εκεί, αισθάνεσαι αυτόματα την ανάγκη να καθίσεις αντίθετα από αυτόν.
Σε δημόσιο περιβάλλον οριοθετούμε τις θέσεις μας, όπως μέσα στο λεωφορείο, στο τρένο ή σε ένα δωμάτιο αναμονής.
Κανείς δεν επιθυμεί την παραβίαση του προσωπικού του χώρου.
Ακόμα και μέσα στο σπίτι μας, τα μέλη της οικογένειας μας συνήθως έχουν συγκεκριμένη θέση όπου τρώνε ή βλέπουν τηλεόραση.
Άλλοι θέλουν να κάθονται δίπλα δίπλα και άλλοι επιζητούν τις αποστάσεις.
Το ίδιο κάνουν και οι γάτες.
Έχουν ανάγκη την ιδιωτικότητα του χώρου τους και είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε τη γλώσσα του σώματός τους που μας υποδεικνύει πόσο κοντά τους μας θέλουν.
Οι παρεξηγήσεις προκύπτουν, όταν δεν κατανοούμε τι θέλουν να πουν και τους στερούμε τις επιλογές τους.
8) Ανακουφιζόμαστε στην αίσθηση της οικειότητας.
Οι αλλαγές κρύβουν φόβο συνήθως για εμάς, όπως μία μετακόμιση σε άλλη πόλη ή όταν ξεκινάμε μία νέα εργασία.
Η εξοικείωση στην καθημερινότητα είναι καθησυχαστικός παράγοντας τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τις γάτες.
Αν και δεν μας πολυαρέσουν οι αλλαγές, ωστόσο κάποια σημάδια της εμφάνισης τους μας βοηθούν για να προετοιμαστούμε. Έτσι ο φόβος είναι προσωρινός.
Για τις γάτες όμως η αλλαγή έρχεται απροειδοποίητα και μπορεί να τις συντρίψει ψυχικά.
Μία γάτα δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να χωθεί μέσα σε ένα κλουβί μεταφοράς και να πάει σε ένα άγνωστο μέρος.
Δεν της πέφτει λόγος στη διεύρυνση της οικογένειας με ένα νέο μέλος είτε πρόκειται για 1 μωρό ή για κάποιο άλλο κατοικίδιο.
Συνήθως βρίσκεται προ εκπλήξεως, όταν βιώνει αλλαγές μικρές ή μεγάλες στη ζωή της.
Επίλογος
Μάθε να παρατηρείς τον μικρόκοσμο του κολλητού σου μέσα από τα μάτια του και έτσι θα καταλάβεις τα αληθινά κίνητρα πίσω από συμπεριφορές που σε ενοχλούν.
Έτσι θα αρχίσεις να συμμερίζεσαι τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ανάγκες τους.
Επίσης, θα κατανοήσεις καλύτερα και τις μεταξύ σας διαφορές, ώστε να σταματήσεις να υποθέτεις λάθος κίνητρα πίσω από συγκεκριμένες συμπεριφορές (όπως η επαναλαμβανόμενη ανυπακοή του σε κάτι που εσύ επιθυμείς να κάνει).
Κοίταξε να ανακαλύψεις τον λόγο για τον οποίο το φιλαράκι σου είναι υπέροχα μοναδικό, αλλά και τις ομοιότητες που σας συνδέουν.