BLOG

Νεροχελώνες και διατροφή : Ποιος συνδυασμός τροφών καλύπτει τις ανάγκες τους;

21/05/2020
0 Liked

Υπάρχει ένα κουίζ που θέτουμε στη σκέψη σου.

Ποιό είναι αυτό;

Τι κοινό έχει μία νεροχελώνα με έναν σκύλο;

Ακόμα δεν το βρήκες;

Άντε να το πάρει το ποτάμι.

Και τα 2 φιλαράκια μας ικετεύουν για το φαγητό.

Αν πας πάνω από το ενυδρείο του φίλου σου και κρατήσεις μία αποξηραμένη γαρίδα κοντά στο κεφάλι του, λίγο πάνω από την επιφάνεια του νερού θα δεις το μικρό σου αμφίβιο να έχει κλειδώσει τον «στόχο» τεντώνοντας τον ευλύγιστο, σωληνοειδή του λαιμό, ώστε να αρπάξει τον λαχταριστό μεζέ.

Κάπως έτσι κάνει, όμως και ο τετράποδος χνουδωτός σου σύντροφος, όταν κρατάς κοντά στη φατσούλα του μία νόστιμη λιχουδιά.

Είναι ικανός να σε ακολουθήσει παντού, για να κλέψει τον πολύτιμο «θησαυρό» που βαστάς στο χέρι σου.

Οι πιο πολλοί χελωνο-γονείς ταΐζουν τα φιλαράκια τους με μία ισορροπημένη και έτοιμη εμπορική διατροφή , όπως τα pellets ή αποξηραμένες γαρίδες.

Αυτή είναι η καθημερινή ξηρή διατροφή.

Κάποιοι άλλοι δίνουν γατο-λιχουδιές με μαλακή υφή , ειδικά σε γεύση ψαριού.

Αυτή όμως η σίτιση δεν είναι σωστή σε ημερήσια βάση, διότι περιέχει πολλές πρωτεΐνες και λιπαρά.

Ο βασικός κανόνας είναι ότι η νεαρή, έφηβη νεροχελώνα (έως 7 ετών) πρέπει να τρέφεται με φαγητό ζωικής προέλευσης, ενώ στην ενήλικη  περίοδο της ζωής της γίνεται παμφάγο ζώο, διότι μπορεί να τρώει λαχανικά και φρούτα μαζί με ζωική πρωτεΐνη.

Στη νεαρή ηλικία τάιζέ την 2 φορές την ημέρα , πρωί και απόγευμα.

Μεγαλώνοντας, θα την ταΐζεις 1 φορά την ημέρα κυρίως το πρωί.

Επειδή, όπως προαναφέραμε, ικετεύουν για φαγητό, δίνε της και ένα απογευματινό σνακ, κάποιες φορές.

Σε ακόμα πιο μεγάλη ηλικία τάιζε την 1 φορά κάθε 2η ημέρα.

Οι χελώνες δε μοιάζουν με εμάς. Δεν χρειάζονται καθημερινή σίτιση για να επιβιώσουν.

Εξάλλου στη φύση, μη νομίζεις ότι τρώνε κάθε μέρα.

Μία σωστή ποικιλία τροφών πρέπει να απαρτίζεται από 6-7 εναλλασσόμενα είδη.

Μία καλή ποιότητα pellet (sticks) μπορεί να αποτελεί τη βάση στην οποία θα προσθέτεις ενίοτε κροκέτες γάτας (με λίγο αλάτι), φράουλες , φυλλώδη λαχανικά (λάχανο , αντίδι , μαϊντανό , πράσινο φασόλι , αντίδι), υδρόβια φυτά με ρίζες που έχουν φύλλα κάτω από το νερό πάνω σε κοτσάνια ,αλλά και φύλλα που επιπλέουν πάνω στο νερό , όπως τα νούφαρα , βούρλα , υάκινθο του νερού κ.ά. , βαλισνερίες (υδρόβια φυτά), μικρά ψάρια , γρύλλοι ή σκουλήκια που πωλούνται και σε κονσέρβες στο εμπόριο , μύγες , προνύμφες κουνουπιών κ.ά. Κάποιοι ειδικοί στις χελώνες προτείνουν να βάζεις ένα ζωντανό χρυσόψαρο στο ενυδρείο του φίλου σου, τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Του αρέσει πολύ να κυνηγάει το γεύμα του και ενθουσιάζεται , όταν το αιχμαλωτίζει.

Με άλλα λόγια, μιλάμε για ζωντανή τροφή.

Επίσης, υπάρχει μεγάλη διαφορά στο τάισμα μεταξύ χελωνών της ξηράς και νεροχελωνών.

Η υδρόβια χελώνα, όταν τρώει, πρέπει να μπορεί να βυθίζεται στο νερό. Αν μείνει πολύ ώρα έξω από αυτό ,θα αφυδατωθεί και ίσως πεθάνει. Είναι οδυνηρός αυτός ο θάνατος.

Συνεπώς, πάντα πρέπει να εξασφαλίζεις στο καυκαλωτό φιλαράκι σου την εύκολη πρόσβαση στο νερό και τον τρόπο να σκαρφαλώνει κάπου για να φάει χωρίς να πνιγεί.

Η αναλογία φαγητού ανάμεσα σε φρούτα και λαχανικά να είναι 70-80% λαχανικά και γύρω στο 20% φρούτα. Τα φρούτα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σακχάρου καλύτερα να τα χορηγείς σαν λιχουδιά 2-3 φορές το μήνα.

Μη δίνεις μαρούλι άισμπεργκ, σπανάκι και σέλινο διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.

Επίσης, τα φύλλα πικραλίδας είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Α και ασβέστιο, συστατικά απαραίτητα για την υγεία του κολλητού σου.

 

Επίλογος

Αν το παιδί σου γκρινιάζει, για να του πάρεις ένα κατοικίδιο ζώο, ίσως σκεφτείς ότι μία νεροχελώνα είναι η εύκολη επιλογή.

Θα πεις ότι σίγουρα είναι πιο εξωτική από ένα χρυσόψαρο, αλλά και πιο εύκολη στη συντήρηση της από έναν σκύλο ή μία γάτα και σαφώς απαιτεί λιγότερα έξοδα η διαβίωση της.

Στην πραγματικότητα, όμως οι νεροχελώνες θέλουν υπευθυνότητα και σωστή συντήρηση, διότι έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής κάτι που αυτόματα τις μετατρέπει από κατοικίδια σε μία μακροχρόνια επένδυση.

Αν υιοθετήσεις κάποιες από τις παραπάνω προτάσεις διατροφής και συνδυάσεις με κέφι τις διάφορες πηγές πρωτεΐνης, ο κληρονόμος σου εκτός από την περιουσία σου θα αποκτήσει και έναν υγιή σύντροφο που θα κουβαλάει για πάντα την ανάμνηση σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0