BLOG

Μνήμη γάτας: Πόσο καλά θυμούνται οι γάτες;

24/04/2023
0 Liked

Πέρα από κάποιες ιδιοτροπίες τους, οι γάτες είναι πολύ πιο ευφυή πλάσματα από όσο νομίζουμε.
Επειδή είναι κάπως άστατες δε σημαίνει ότι δεν «πιάνουν» ό,τι τους λέμε ή ότι δε θυμούνται τι είναι καλό ή κακό.
Βλέπουν τον κόσμο μέσα από χρώματα και ανακαλούν αναμνήσεις ή εικόνες, ήχους, μυρωδιές και καταστάσεις που συνέβησαν χρόνια πίσω στο παρελθόν.
Οι γάτες αντιλαμβάνονται διαφορετικές λέξεις, ήχους και επιτονισμούς της φωνής μας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ευκολία με την οποία μπορείς να διδάξεις στο φιλαράκι σου να μάθει το όνομα του.


Παραπέρα μπορείς να του μάθεις διάφορα κόλπα, καθώς και να ανταποκρίνεται στις εντολές σου, όπως «κάτσε», «πήδα» και άλλες που σίγουρα μπορούν να αποθηκευτούν στη μνήμη του για χρόνια.
Φυσικά, το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι να πείσεις τη γάτα σου να εκτελέσει αυτές τις εντολές, όμως δεν είναι απίθανο.
Όλες οι γάτες έχουν εξαιρετικά διανοητικά προσόντα.
Ωστόσο, όπως και ο άνθρωπος, η γατομνήμη επηρεάζεται από την ηλικία, ενώ κάποιες φυλές γάτας από φυσικού τους είναι πιο έξυπνες και επιρρεπείς στην εκμάθηση, συγκριτικά με άλλες.


Πώς δουλεύει η μνήμη της γάτας;


Ο εγκεφαλικός φλοιός της γάτας παίζει σημαντικό ρόλο στην αποστήθιση και έχει περίπου επιφάνεια ίση με 83 cm2.
Αναφορικά με αυτό, ο ανθρώπινος φλοιός έχει επιφάνεια 2500 cm2.
Οι γάτες είναι θηλαστικά, όπως εμείς, και ο εγκέφαλος τους λειτουργεί παρόμοια με τον δικό μας.
Όπως εμείς και οι γάτες ωφελούνται από τη διατροφή που είναι υγιεινή προς τον εγκέφαλο τους.
Υψηλής ποιότητας τροφές που περιέχουν μεγάλα ποσοστά λιπαρών οξέων omega 3 και omega 6, βιταμίνες και ταυρίνη, είναι βασικά συστατικά για τη μνήμη της γάτας, αλλά και τη συνολική της υγεία.
Χωρίς αυτά τα ενισχυτικά μνήμης, γάτες όλων των φυλών και ηλικιών θα υποφέρουν από μειωμένη γνωστική ικανότητα με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια επαναφοράς αναμνήσεων στον εγκέφαλο τους.

 

Πώς απομνημονεύουν πράγματα οι γάτες μακροπρόθεσμα;


Γενικά, οι γάτες είναι εξαιρετικοί θηρευτές.
Οι αισθήσεις τους είναι πολύ οξυμένες, όπως η όσφρηση, η ακοή και η όραση.
Αν και έχουν εξημερωθεί πολλά χρόνια πριν, κουβαλούν πάντα τα εγγενή ένστικτα που κληρονόμησαν από τους άγριους τους προγόνους.
Τα φιλαράκια μας χρησιμοποιούν αυτά τα ένστικτα, όπως και τις αισθήσεις τους, για να αναλύσουν, να κατανοήσουν και να θυμηθούν διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με όλες τις δεδομένες καταστάσεις, ώστε να τις επαναφέρουν ως αναμνήσεις σε μετέπειτα φάσεις της ζωής τους.
Ανάλογα με το τι συνδέει τη γάτα με  μια συγκεκριμένη ανάμνηση (με θετική ή αρνητική εμπειρία), θα γίνει ευκολότερο ή πιο δύσκολο για μια γάτα να απομνημονεύσει ή να ξεχάσει κάτι.
Για παράδειγμα, αν η γάτα σου συνδέει το παιχνίδι με μια άλλη γάτα με μια τραυματική εμπειρία (λόγω δαγκωμάτων ή άλλων δυσάρεστων παθημάτων), θα είναι πολύ δύσκολο για εσένα να διαγράψεις τις κακές της αναμνήσεις και να θυμηθεί ο τριχωτός σου σύντροφος ότι η κοινωνικοποίηση είναι κάτι πολύ καλό.
Τα παιχνίδια puzzle ή άλλα διαδραστικά παιχνίδια βελτιώνουν τις αισθήσεις της γάτας σου και ενισχύουν την πνευματική της επίδοση, μαζί εννοείται και το επίπεδο ικανοτήτων της μνήμης της.


Η μνήμη των μικρών γατών


Τα μικρά γατάκια, ειδικά τα νεογέννητα δεν έχουν αναπτύξει την πλήρη διανοητική τους ικανότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποστηθίζουν.
Απομνημονεύουν τα πάντα-από τη ζεστή αγκαλιά της μητέρας τους, μέχρι και τις παιχνιδιάρικες τεχνικές πάλης που εξασκούν με τα αδέλφια τους.
Αυτές οι αναμνήσεις τα βοηθούν επίσης να αναπτύξουν τα ένστικτα της επιβίωσης τους.
Για γατάκια όλων των φυλών οι πρώτες 2-7 εβδομάδες είναι οι σημαντικότερες για το χτίσιμο της βάσης των αναμνήσεων τους.
Η περιέργεια, το παιχνίδι τους και η λαχτάρα για εξερεύνηση των πάντων βοηθούν τα γατάκια να δημιουργήσουν μια ευρεία βάση αναμνήσεων νωρίς στη ζωή τους.
Αυτές οι αναμνήσεις σε συνδυασμό με τα έμφυτα ένστικτα θα αποκτήσουν ιδιαίτερη σημασία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
           

 

Μνήμη ενήλικων γατών


Όσο μεγαλώνουν οι γάτες, η μνήμη τους ξεθωριάζει.
Οι ηλικιωμένες γάτες δυσκολεύονται να ανακαλούν πράγματα στη μνήμη που γνώρισαν στη νιότη τους, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.
Οι γάτες αυτές χάνουν εγκεφαλικά κύτταρα  και αυτό αντανακλά στην απώλεια μνήμης, καθώς και στην ικανότητα ανάλυσης και απομνημόνευσης νέων πραγμάτων.
Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι καθώς μεγαλώνει μια γάτα υπάρχει αρνητική επίδραση στη νεότερη μνήμη της συγκριτικά με την παλαιότερη.
Αυτό σημαίνει ότι πιο εύκολα ανακαλεί στη μνήμη της πράγματα του παρελθόντος, παρά μαθαίνει κάτι νέο.
Κάποιες ασθένειες, όπως η διανοητική δυσλειτουργία μπορεί να επιδράσουν και στη συνολική υγεία και συμπεριφορά μιας γάτας, όπως η διαταραχή στη χρήση της αμμολεκάνης, η σύγχυση στη διαδικασία του ύπνου, καθώς και στον τομέα της κοινωνικοποίησης.


Διατροφικά συμπληρώματα


Μπορείς να αυξήσεις την εγκεφαλική λειτουργικότητα της γάτας σου δίνοντας της υψηλής ποιότητας και θρεπτικότητας γατοτροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα omega 3 και omega 6, ταυρίνη, σελήνιο και βιταμίνες C και E.
Αυτά τα συστατικά, όχι μόνο προστατεύουν τη φθορά των εγκεφαλικών κυττάρων της γάτας σου, αλλά περιέχουν και μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων.
Υπάρχουν συμπληρώματα για την προστασία της εγκεφαλικής λειτουργίας του κολλητού σου που περιέχουν οδηγίες για τη σωστή δοσολογία και χρήση τους.
Πάντα, όμως να συμβουλεύεσαι τον κτηνίατρο σου για τη σωστή και επιτρεπτή χορήγηση τους.


Φυσικά ενισχυτικά μνήμης


Εκτός από τα διατροφικά συμπληρώματα μπορείς να υιοθετήσεις και φυσικούς τρόπους ενίσχυσης της μνήμης και εγκεφαλικής λειτουργίας του συντρόφου σου.
Η εκπαίδευση στην εκμάθηση νέων πραγμάτων, όπως η εντολή «κάτσε κάτω» ή κάτι άλλο προκλητικό, όπως η βόλτα με δεμένη τη γάτα σου σε οδηγό βόλτας.
Και τα δύο αυτά παραδείγματα θα βοηθήσουν το φιλαράκι σου να μάθει και να θυμάται κάτι το καινούργιο και θα ενισχύσει τη γνωστική του απόδοση.
Μην επιτρέψεις στη γάτα σου να γίνει υπέρβαρη ή παχύσαρκη, διότι όχι μόνο θα αποκτήσει προβλήματα υγείας, αλλά θα γίνει επίσης οκνηρή και τεμπέλα.
Όλοι γνωρίζουμε ότι μια οκνηρή γάτα προτιμά να κοιμάται εδώ και εκεί, αντί να προσπαθεί να χρησιμοποιεί τον εγκέφαλο της.


Τελικά, πολέμησε τη βαρεμάρα της με καθημερινά διαστήματα παιχνιδιού και κοινωνικής αλληλεπίδρασης που είναι φυσικοί τρόποι προστασίας των εγκεφαλικών κυττάρων της.
Προσπάθησε να εφεύρεις νέα διασκεδαστικά πράγματα που θα εξερευνάει η γάτα σου.
Κάποιες φορές κάτι απλό, όπως η ανεύρεση ενός νέου γατόφιλου για τον κολλητό σου μπορεί να κάνει θαύματα στην διαδικασία της πνευματικής του διέγερσης.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0