Μήπως ο σκύλος σου αισθάνεται το άγχος σου και αντιδράει σε αυτό;
Όποτε αισθάνεσαι ταραγμένος ή κακόκεφος, μήπως παρατήρησες τον τριχωτό σου σύντροφο, ξαφνικά να κρύβεται ή να διστάζει να σε πλησιάσει;
Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι τυχαία, μιας και οι σκύλοι μυρίζουν το άγχος μέσα μας και επηρεάζεται μαζί και ο τρόπος που θα μας συμπεριφερθούν.
Η υπέροχη “σκυλομύτη”
Η εξωπραγματική αίσθηση της όσφρησης των σκύλων προέρχεται από την εκπληκτική λειτουργικότητα της ανατομίας της μύτης τους.
Μπορούν να μυρίσουν ακόμα και την απειροελάχιστη ποσότητα συγκεκριμένου αρώματος και αυτό αποδεικνύει γιατί η όσφρηση τους είναι 1 εκατομμύριο φορές πιο ισχυρή από την ανθρώπινη.
Αυτή η δυνατότητα κάνει τους σκύλους χρήσιμους σε πολυποίκιλες αποστολές, όπως η ανίχνευση διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η ελονοσία, ακόμα και οι αλλεργίες.
Επίσης μας προειδοποιούν για διάφορες επικίνδυνες ιατρικές καταστάσεις, προτού γίνουν απειλητικές για τη ζωή μας.
Για παράδειγμα, κάποιοι σκύλοι έχουν εκπαιδευθεί να μυρίζουν τον κίνδυνο πιθανής επιληψίας σε ανθρώπους ή όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα διαβητικών ατόμων.
Κατά τη διάρκεια καταστροφικών φαινομένων, εκπαιδευμένοι σκύλοι χρησιμοποιούνται για την εύρεση επιζώντων, καθώς και για τη διάσωση τους, ακόμα και για εκείνους που είναι τυχόν θαμμένοι κάτω από συντρίμμια.
Χρησιμοποιούνται ακόμα, στον εντοπισμό χαμένων ανθρώπων ή για τη σύλληψη εγκληματιών που δραπέτευσαν.
Μία άλλη τους βοήθεια, είναι η ανακάλυψη παράνομων φορτίων ναρκωτικών ή εκρηκτικών σε μέρη, όπως τα αεροδρόμια ή τα εμπορικά κέντρα.
Οι σκύλοι μυρίζουν το άγχος μας, σύμφωνα με την έρευνα
Στις αρχές του 2024, έγινε 1 μελέτη από ερευνητές των πανεπιστημίων του Bristol και του Cardiff.
Σε αυτήν, οι συμμετέχοντες επιστήμονες, υποστήριξαν ότι όχι μόνο οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν το στρες επάνω μας, αλλά και να αντιδράσουν συναισθηματικά σε αυτό.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Scientific Report” και αφορούσε 18 σκύλους διαφορετικών φυλών μαζί με τους ιδιοκτήτες τους.
Οι μελετητές προσέλαβαν εθελοντές και τους υπέβαλαν σε stress tests τα οποία περιελάμβαναν την επίλυση πνευματικών και μαθηματικών προβλημάτων, καθώς και την εκφώνηση ομιλιών απέναντι σε κοινό.
Μετά, συνέλεξαν από αυτούς τους εθελοντές δείγματα σάλιου και ιδρώτα, αμέσως μετά τα stress tests, αλλά και σε περιόδους που ήταν ήρεμοι.
Οι σκύλοι που πήραν μέρος στην έρευνα κατόπιν μύρισαν αυτά τα δείγματα, όμως πριν γίνει αυτό, τους παρουσίασαν κάποια μπωλ φαγητού σε αντίθετες θέσεις ανάμεσα τους.
Από τα πιάτα αυτά, σε κάποια υπήρχαν μέσα λιχουδιές, ενώ σε άλλα όχι.
Μετά άλλαξαν τις θέσεις των πιάτων, αλλά και των δειγμάτων.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα μπωλ χωρίς τις λιχουδιές είχαν τοποθετηθεί στη μέση, αλλά σε “ασαφή” μέρη.
Όταν οι σκύλοι μύριζαν το δείγμα ενός αγχωμένου ατόμου, γίνονταν διστακτικοί στο πλησίασμα των πιάτων με την ασαφή τοποθεσία.
Από την άλλη, αυτοί που μύριζαν το δείγμα κάποιου χαλαρού ατόμου δεν είχαν αυτήν την αντίδραση.
Σε ένα άρθρο στο περιοδικό “Scientific American”, ειπώθηκε:
“Τα αποτελέσματα της έρευνας υπονόησαν ότι, όταν οι σκύλοι είναι γύρω από στρεσαρισμένους ανθρώπους είναι πιο απαισιόδοξοι σχετικά με ασαφείς καταστάσεις, ενώ η εγγύτητα σε χαλαρούς ανθρώπους δεν έχει αυτό το αποτέλεσμα”, δήλωσε η Zoe Parr-Cortes, υπεύθυνη της έρευνας.
Οι σκύλοι έχουν ενσυναίσθηση στα αρνητικά μας συναισθήματα
Κατά συνέπεια, πως όλα τα παραπάνω μεταφράζονται ανάμεσα σε εσένα και τον κολλητό σου;
Βασικά, αν είσαι αγχωμένος ή κακόκεφος, ο σκύλος σου θα θεωρήσει ότι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκομίσει 1 λιχουδιά ή κάποια άλλη ανταμοιβή από εσένα.
Η έρευνα αυτή, τονίζει τη φύση των σκύλων που έχει ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό την ενσυναίσθηση, καθώς και πως την εφαρμόζουν με βάση αυτά που μυρίζουν, αλλά και συνδυαστικά με άλλα οπτικά ή λεκτικά σήματα.
Η ερευνήτρια Parr-Cortes υπογράμμισε επίσης και την κοινωνική φύση των σκύλων και πως αυτή επηρέασε τη συμπεριφορά τους, κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Η ίδια, συμπλήρωσε: “Μαζί οι άνθρωποι, αλλά και οι σκύλοι, είναι κοινωνικά όντα και υπάρχει κοινωνική αλληλεπίδραση ανάμεσα στα 2 είδη.
Η ικανότητα της διαίσθησης του στρες σε 1 άλλο μέλος της αγέλης, ήταν ευεργετική, διότι προειδοποίησε τα άλλα μέλη της για 1 απειλή που ήδη κάποιο άλλο μέλος της αγέλης είχε ήδη δεχθεί”.
Αυτό, ίσως αποδειχθεί χρήσιμο, όταν εκπαιδεύεις τον σκύλο σου.
Αν αισθάνεσαι αγχωμένος, μπορεί να επηρεαστεί ο τρόπος εκμάθησης, αλλά και τα αισθήματα του.
Η διατήρηση ενός χαλαρού και ήρεμου περιβάλλοντος, όταν εκπαιδεύεις τον σύντροφο σου, μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ ευνοϊκό παράγοντα στη διαδικασία της εκμάθησης του.
Τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας δείχνουν την επίδραση της ανθρώπινης μυρωδιάς στο συναισθηματικό επίπεδο των σκύλων, καθώς και στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και τις ανταμοιβές.
Αν η οσμή του ανθρώπου που είναι αγχωμένος επηρεάζει τη συναισθηματική κατάσταση ενός σκύλου, την αντίληψη για την ανταμοιβή του ή την ικανότητα εκμάθησης του, τότε αυτό σημαίνει ότι το άγχος δε φαίνεται μόνο στη συμπεριφορά μας, αλλά κυκλοφορεί και στον αέρα, επίσης.