BLOG

Μήπως παραμελείς τα δόντια του σκύλου σου;

25/11/2024
0 Liked

Μήπως παραμελείς τα δόντια του σκύλου σου;

Οι σκύλοι ποτέ δεν εμφανίζουν τρύπες στα δόντια τους.

Αυτό συμβαίνει, διότι καταναλώνουν πολύ λιγότερη ζάχαρη, συγκριτικά με τον άνθρωπο, ενώ και τα είδη των βακτηρίων που δημιουργούν τρύπες στα δόντια, σχεδόν εκλείπουν από τα δόντια τους.

Επίσης, το ανάγλυφο της οδοντοστοιχίας τους δεν ευνοεί τη διάνοιξη οπών σε αυτά.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι ο κολλητός σου δεν έχει ανάγκη από ιατρική φροντίδα.

Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι το 80-90% των σκύλων, αλλά και των γατών, που είναι από 3 ετών και άνω θα εμφανίσουν κάποιες μορφές περιοδοντικών ασθενειών.

Αυτές οι παθήσεις αφορούν τα ούλα και προκαλούν πόνο, μολύνσεις, απώλειες δοντιών, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας, αν δεν αντιμετωπισθούν.

Πολλά προβλήματα υγείας αρχίζουν από τα δόντια

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα συντροφιάς, μπορούν να παρουσιάσουν οδοντικά προβλήματα, όπως το σάπισμα των δοντιών, μολύνσεις και ουλίτιδα.

Αν δεν υπάρξει ιατρική παρέμβαση, αυτές οι καταστάσεις θα προκαλέσουν ιδιαίτερο πόνο και θα αποτελέσουν τον προπομπό ευρύτερων ιατρικών θεμάτων.

Ο συνηθέστερος ένοχος της περιοδοντικής πάθησης είναι η πλάκα στα δόντια, δηλ. ένα είδος γλίτσας που απλώνουν τα βακτήρια στην επιφάνεια των δοντιών που συγκεντρώνεται και σχηματίζει γύρω από τη γραμμή των ούλων με τα δόντια μια συμπαγή μάζα που ονομάζεται πέτρα.

Αυτή κολλάει στα δόντια και ερεθίζει τα ούλα προκαλώντας έτσι την ουλίτιδα που με τη σειρά της δίνει ένα κόκκινο χρώμα στα ούλα, από το ροζ που είναι το κανονικό και κάνει την αναπνοή του φίλου σου να μυρίζει άσχημα.

Αν η πέτρα δεν αφαιρεθεί, δημιουργεί μια μάζα κάτω από τα ούλα με αποτέλεσμα σταδιακά να τα διαχωρίζει από τα δόντια, μικρές εσοχές σχηματίζονται, όπου εισρέουν περισσότερα βακτήρια μέσα στον ιστό των ούλων.

Αυτή η κατάσταση περιγράφει την Περιοδοντική πάθηση.

Σύμφωνα με το κέντρο υγείας Cornell, Richard P. Riney: “Η πρόληψη της περιοδοντικής ασθένειας είναι πολύ σημαντική για τη συνολική υγεία των σκύλων και συνδέεται άμεσα με άλλες παθήσεις, όπως αυτές του ήπατος και της καρδιάς τους.”

Δυστυχώς ο σκύλος σου δε μπορεί να δείξει τον πόνο που νιώθει στο στόμα του.

Οπότε, ως υπεύθυνος σκυλογονέας, πρέπει πάντα να βρίσκεσαι σε εγρήγορση, όσον αφορά τη στοματική υγιεινή του συντρόφου σου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αν είναι πλημμελής μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα ιατρικά προβλήματα.

Μία προφανή ένδειξη ότι ο κολλητός σου αντιμετωπίζει στοματικά προβλήματα είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς του.

Αν δείξει ξαφνική αλλαγή στάσης, όπως η απώλεια όρεξης ή μείωση του ενδιαφέροντος του απέναντι σου, τότε μάλλον πονάει.

Αλλαγές συμπεριφοράς και σημάδια ότι πονάει το στόμα του σκύλου σου

Σε κάποιες, ωστόσο περιπτώσεις, σκύλοι με ιατρικά προβλήματα δε θα δείξουν κάποια ένδειξη ότι πονούν.

Αυτός είναι ο μηχανισμός επιβίωσης τους, μία ενστικτώδης συμπεριφορά που κληρονομήθηκε στα κατοικίδια, από τους άγριους προγόνους τους.

Όμως, οι περισσότεροι σκύλοι θα δείξουν σημάδια πόνου, όταν αυτός γίνει έντονος.

Οι σκύλοι που δείχνουν ανησυχία, οξυθυμία και επιθετικότητα, ειδικά όταν αγγίζεται το πρόσωπο τους ή το στόμα τους, μάλλον υποφέρουν από οδοντικά προβλήματα.

Επίσης, θα γίνει σαφές ότι ενδιαφέρονται λιγότερο για τα παιχνίδια που λάτρευαν να μασάνε και ίσως αποφεύγουν το πιάτο του φαγητού τους, καθώς και τις αγαπημένες τους λιχουδιές.

Όταν ο πόνος γίνει πολύ ενοχλητικός, ο σκύλος θα γίνει νωχελικός, δε θα ενδιαφέρεται πια να παίξει μαζί σου ή με άλλα κατοικίδια ζώα.

Μία άλλη συνηθισμένη συμπεριφορά είναι το άγγιγμα με την πατούσα του στόματος του ή του προσώπου του, όπου θα προσπαθήσει να τρίψει το επίμαχο μέρος του πόνου για να ανακουφισθεί.

Κάποια άλλα αξιοσημείωτα σημάδια οδοντικής δυσφορίας του σκύλου σου, είναι:

  • Κακή αναπνοή
  • Κόκκινα ούλα
  • Ευαισθησία γύρω από τα ούλα και τα δόντια
  • Σάλια
  • Φαγητό που πέφτει από το στόμα
  • Χαλαρά ή πεσμένα δόντια
  • Αιμορραγία από το στόμα ή αίμα πάνω στα παιχνίδια, στο κρεβάτι ή το πιάτο του
  • Έλλειψη όρεξης
  • Καφέ ή πρασινωπή συγκέντρωση πλάκας και πέτρας στα δόντια
  • Μάσημα από τη 1 μεριά του στόματος
  • Κλαψούρισμα ή ουρλιαχτό, όταν χασμουριέται ή απλά κουνάει το σαγόνι του

Η φροντίδα του στόματος του σκύλου σου

Η υιοθέτηση μίας ρουτίνας στοματικής υγιεινής για τον σκύλο σου, όπως και η καθιέρωση τακτικών εξετάσεων στον κτηνίατρο σου θα εξασφαλίσουν στο φιλαράκι σου τη βέλτιστη στοματική του υγιεινή.

Αν το στόμα και τα δόντια του κολλητού σου είναι σε κακή κατάσταση, τότε ίσως χρειαστεί επαγγελματικό κτηνιατρικό καθαρισμό δοντιών.

Σε αυτήν την περίπτωση θα υποβληθεί σε ολική αναισθησία για να κάνει ο κτηνίατρος απρόσκοπτα μία γενική οπτική εξέταση.

Σύμφωνα με το κέντρο υγείας του Cornell, Richard P. Riney: “Απαιτείται μία ενδελεχής οπτική εξέταση, ενώ το στόμα του σκύλου θα ξεπλυθεί με αντισηπτικό διάλυμα.

Η συσσωρευμένη πέτρα θα αφαιρεθεί από τα δόντια, ενώ θα ελεγχθούν τα δόντια και οι εσοχές ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια θα ερευνηθούν και θα μετρηθούν.

Θα γίνουν ακτινογραφίες στόματος και δοντιών, καθώς και υπέρηχος όλης της οδοντοστοιχίας για να αφαιρεθεί η πλάκα πάνω ή κάτω από τα δόντια.

Σε αυτό το στάδιο θα γίνει κάθε απαραίτητη χειρουργική παρέμβαση, όπως η αφαίρεση τυχόν σάπιων δοντιών.

Κατόπιν, όλα τα υπόλοιπα δόντια θα καθαριστούν πάνω και κάτω από τα ούλα.

Στο τέλος θα γίνει 1 ολικό αντισηπτικό ξέπλυμα του στόματος, καθώς και η τελική επιθεώρηση όλης της στοματικής κοιλότητας.

Μετά την αναισθησία και τη φροντίδα του στόματος

Όταν ο σκύλος ξυπνήσει από την αναισθησία, θα πρέπει να υπάρχει μία καθημερινή στοματική φροντίδα με τα ακόλουθα:

  • Βούρτσισμα των δοντιών του φίλου σου καθημερινά
    Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα.
  • Δώσε του να μασάει οδοντικά παιχνίδια ή κόκκαλα
    Με αυτά θα βοηθηθεί ο έλεγχος της πέτρας και της πλάκας. Τα μασώμενα οδοντικά παιχνίδια προτείνονται για σκύλους με δυνατό δάγκωμα ή για σκύλους που χρειάζονται επανορθωτική οδοντική φροντίδα και δε μπορούν να μασήσουν ωμά κόκκαλα.
  • Τάιζε τον σκύλο σου μία θρεπτικά ισορροπημένη, κατάλληλη για το είδος του, φρέσκια διατροφή, ιδανικά ωμή
    Όταν επιτρέψεις στο φιλαράκι σου να ροκανίσει ωμά κομμάτια κρέατος, αυτό θα λειτουργήσει σαν φυσική οδοντόβουρτσα και οδοντικό διάλυμα.
  • Να διενεργείς συχνούς στοματικούς ελέγχους
    Τσέκαρε για ασυνήθη εξογκώματα, για χαλαρά δόντια ή σημάδια αιμορραγίας. Επίσης πρόσεξε και για έντονη στοματική κακοσμία.
  • Σχεδίασε τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο σου
    Αυτός θα αξιολογήσει τη στοματική κατάσταση του συντρόφου σου, καθώς και αν απαιτείται καθαρισμός των δοντιών του.
Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0