BLOG

Κουνάβια: 22 μύθοι για τα αγαπημένα μας ferret που καταρρίπτονται

28/05/2020
0 Liked

Τα ferrets πιθανότατα εξημερώθηκαν 2500 χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα σύμφωνα με το «Woodland Park Zoo», ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα για τη σωτηρία της άγριας φύσης. Σκοπός ήταν η εξουδετέρωση βλαβερών ζώων, όπως εντόμων, ποντικών, αγριοκούνελων κ.ά. Αργότερα, αυτή η χρήση τους διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Τον 19ο αιώνα είχαν μετατραπεί σε κατοικίδια και δίνονταν δώρο σε υψηλές προσωπικότητες μέχρι την αρχή του 20ου αιώνα, όπου το U.S Department of Agricalture τα επανέφερε στην αρχική τους αποστολή.

Αυτό διήρκεσε μέχρι την ανακάλυψη των χημικών ουσιών και παρασιτοκτόνων στη διάρκεια του αιώνα, με συνέπεια την αμιγή τους αναπαραγωγή ως κατοικίδια.

Στην Αγγλία τα περισσότερα κουνάβια βρίσκονταν στην κατοχή μεσήλικων ανδρών κυρίως στις Βόρειες περιοχές της χώρας για τους προαναφερθέντες λόγους.

Τα τελευταία 15 χρόνια , σύμφωνα με το ίδρυμα «Ferret education and research trust» η μεγαλύτερη γεωγραφική κατανομή της ιδιοκτησίας τους εντοπίζεται νοτιότερα , με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι το 61% των κουναβο-γονέων είναι νεαρές γυναίκες με ηλικία μεταξύ 35 και 44 ετών.

Αυτό, πιθανώς συνέβη λόγω της επιρροής διάσημων προσωπικοτήτων , όπως ο Jonathan Ross, δημοφιλής τηλε-παρουσιαστής που υιοθέτησε το 2004 3 μωρά ferrets, της Madonna και της Paris Hilton, που το 2006 αντικατέστησε το γνωστό σε όλους μας Chihuahua με ένα λευκό ferret που το έβγαζε επιδεικτικά μέσα από την τσάντα της.

Ο Ian Kearn από το προαναφερθέν ίδρυμα είπε:

«Παρόλη την κάπως κακή τους φήμη , τα κουνάβια στην πραγματικότητα είναι καθαρά , ευφυή και ελκυστικά ζώα».

Παρακάτω θα δούμε 22 μύθους που σπίλωσαν τη φήμη των αξιολάτρευτων αυτών «μουστελιδών», που μάλλον είναι αποκυήματα φαντασίας:

 

1) Τα κουνάβια είναι ήσυχα πλάσματα

Καλύτερα να ρωτήσουμε τους «γονείς τους».

Τα ferrets παράγουν ήχους ενόσω παίζουν ή χορεύουν κάτι σαν ένα πολεμικό χορό (το λεγόμενο dooking) όπου στριφογυρνούν, κυλιούνται και γλιστρούν μανιωδώς.

Δε φωνάζουν σχεδόν καθόλου ,αλλά δεν είναι και πολύ ήσυχα.

2) Δεν εκπαιδεύονται

Φυσικά και εκπαιδεύονται: για να πηγαίνουν στο δοχείο τουαλέτας τους, για να έρχονται κοντά σου, όταν τα καλείς, αλλά και για να μάθουν κόλπα, όπως να πηδούν μέσα από έναν κρίκο για να πάρουν τη λιχουδιά τους ή να μάθουν να κάθονται όταν δίνεις εντολή .

3) Έχουν εξαιρετική όραση, γιατί τρυπώνουν και κρύβονται τη νύχτα

Ισχύει το αντίθετο.

Τα εξημερωμένα οικιακά κουνάβια έχουν περιορισμένη όραση και ξεχωρίζουν μόνο το μπλε και το κόκκινο χρώμα.

4) Τα ferrets δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αμμολεκάνη και τα κάνουν παντού

Δεν είναι αλήθεια.

Απαιτεί υπομονή και χρόνο η  εκπαίδευσή τους στην τουαλέτα και σίγουρα θα βοηθούσε πολύ να έβαζες δοχεία σε διάφορες γωνίες του σπιτιού σου (διότι είναι γνωστή η αγάπη τους για τις γωνίες).

5) Πρέπει πάντα να είναι κλεισμένα σε κλουβιά

Ψέμα.

Σε κάποια σπίτια, τα ferrets τρέχουν ελεύθερα, όπως θα έκανε ένας σκύλος ή μία γάτα.

Πρέπει απλά να ασφαλίσεις το σπίτι σου από ανοίγματα , μικροαντικείμενα που εμποδίζουν , και να καλύψεις καλώδια .

6) Θα σε δαγκώσουν

Όχι τα περισσότερα από αυτά.

Κάθε ζώο που έχει δόντια μπορεί εν δυνάμει να σε δαγκώσει. Το κλειδί στην πρόληψη είναι η κοινωνικοποίηση σε νεαρή ηλικία, η σωστή φροντίδα και η εκπαίδευση.

Αν τηρήσεις τα παραπάνω, κανένα εξημερωμένο κουνάβι δεν θα έχει την τάση για δάγκωμα. Αυτά που το κάνουν είναι τα απειλούμενα και φοβισμένα ferrets ή τα κακοποιημένα.

7) Δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα

Και όμως, τη θέλουν όπως συμβαίνει με όλα τα κατοικίδια.

Ετήσιες εξετάσεις είναι απαραίτητες για την υγεία τους, σε συνδυασμό με εξάσκηση και σωστή διατροφή. Επίσης , πρέπει να εμβολιάζονται για λύσσα και μόρβα.

8) Πρέπει να τρώνε φρούτα

Αν τους δίνουμε συχνά φρούτα και λαχανικά, μπορεί να εμφανιστούν ιατρικά προβλήματα , όπως όγκοι.

Τα ferrets χρειάζονται ζωική πρωτεΐνη από μία καλής ποιότητας ξηρά τροφή του είδους τους ή γατοτροφή .

9) Τα κουνάβια είναι ποντίκια

Τα ferrets ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των μουστελιδών και είναι θηλαστικά.

Η οικογένειά τους συμπεριλαμβάνει τις νυφίτσες, τους ασβούς, τις μεφίτιδες, τις ενυδρίδες και άλλα ζώα.

10) Είναι άγρια ζώα

Δεν υπάρχουν άγρια ferrets στη φύση.

Αν υπήρχαν , θα είχαν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης λόγω της περιορισμένης τους όρασης , της έλλειψης φόβου και αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες και της αφυδάτωσης.

11) Διαδίδουν τη λύσσα

Τα εξημερωμένα οικόσιτα κουνάβια δεν μπορούν εύκολα να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό της λύσσας, καθώς στατιστικά δαγκώνουν λιγότερο από άλλα ζώα.

Όσα ferrets εντοπίστηκαν με λύσσα ,αποτελούσαν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού τους πληθυσμού και δεν μπορούσαν ευρύτερα να μεταδώσουν τον ιό, διότι πέθαιναν πολύ γρήγορα.

12) Σκοτώνουν άλλα ζώα

Έχουν κυνηγετικά ένστικτα και κάποια ζώα δε συστήνονται για κουναβο-νοικοκυριά, όπως τα ερπετά ή τα έντομα. Τα πουλιά θέλουν επίσης προσοχή όπως και τα κουνέλια.

Τα ferrets μπορεί να γίνουν κολλητοί με τις γάτες ακόμα και να μοιραστούν την ίδια αμμολεκάνη.

Τα σκυλιά επίσης, μπορούν να ανεχθούν τα ferrets αρκεί να μη διαθέτουν υψηλά κυνηγετικά ένστικτα που ίσως τα καταστήσουν υποψήφια θηράματα.

13) Είναι «δύσκολα» ζώα

Αν και απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή από άλλα κατοικίδια, σίγουρα θα ήταν συνετό να κρύβεις τα κλειδιά σου (είναι γνωστή η περίεργη φύση τους και η ροπή που έχουν στη μετακίνηση μικροαντικειμένων που τα δελεάζουν), καθώς και να υπολογίσεις μεγαλύτερα έξοδα διατροφής και ιατρικής υποστήριξης.

Ωστόσο, θα σε αποζημιώσει η συντροφικότητα τους.

14) Τα ferrets μυρίζουν άσχημα

Ίσως ο μεγαλύτερος και πιο δημοφιλής μύθος.

Κάθε ζώο κουβαλάει τις δικές του οσμές. Αν στειρώσεις το κουνάβι σου, τότε η άσχημη μυρωδιά θα ελαττωθεί.

Αν δεν το στειρώσεις και δεν σιτίζεται σωστά και δε φροντίζεις τη σωματική του υγιεινή, τότε ίσως βγάλει μια άσχημη μυρωδιά.

Οι αδένες που βρίσκονται γύρω από τον πρωκτό ελευθερώνουν μία δυσάρεστη οσμή, όταν το φιλαράκι σου αισθάνεται ότι απειλείται ή αμύνεται.

Αν έχεις ανοικτό παράθυρο, θα χαθεί γρήγορα η δυσοσμία. Σε περιοχή που έχει λερωθεί από τις εκκρίσεις, μπορείς να την καθαρίσεις με σαπούνι και νερό.

Όλα τα ζώα χρειάζονται βασική και ποιοτική φροντίδα.

Αν καθαρίζεις τα αυτιά και το στόμα, κόβεις τα νύχια του, έχεις τις αμμολεκάνες και το υπόστρωμά του καθαρά και τον κάνεις μπάνιο τακτικά, τότε θα εκκρίνει λιγότερα υγρά με άσχημη μυρωδιά.

Μην τον πλένεις πολύ συχνά, διότι μπορεί να κάνεις το δέρμα του ξηρό και να παραχθούν παραπάνω έλαια, πράγμα που θα ενισχύσει τις μυρωδιές.

Οι περισσότεροι κουναβο-γονείς προτείνουν μπάνιο μία φορά τον μήνα ή κάθε 2-3 μήνες.

15) Είναι χαζά ζώα

Επειδή δε δίνουν μεγάλη προσοχή στα λεγόμενα μας, τα θεωρούμε όχι και τόσο έξυπνα. Όμως, λόγω της περιέργειάς τους ίσως μπορούν να λύσουν προβλήματα καλύτερα από τον σκύλο ή τη γάτα.

Είναι ευφυή πλάσματα που λαχταρούν καθημερινά την προσοχή μας και το παιχνίδι μας μαζί τους.

16) Σε κρατούν ξύπνιο όλο το βράδυ

Δεν υπάρχει συνωμοσία των ferrets για να καταστρέψουν τον ύπνο μας.

Τα περισσότερα είναι δραστήρια κατά την Ανατολή και Δύση του ηλίου ή προσαρμόζουν το πρόγραμμα τους σύμφωνα με αυτό των «γονέων τους».

Μπορεί το βράδυ να αντιληφθείς το στριφογύρισμα στον ύπνο τους, άλλωστε αυτό το κάνουν και τα άλλα κατοικίδια.

Ο ύπνος τους διαρκεί, κατά μέσο όρο, 18 ώρες ημερησίως.

17) Πρέπει να μένουν έξω από το σπίτι

Όχι μόνο είναι μύθος, αλλά μπορεί να καταστεί και επικίνδυνο.

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι εκτός σπιτιού. Δεν αντέχουν τη ζέστη, την αφυδάτωση, μπορεί να κολλήσουν το σκουλήκι της καρδιάς από τσίμπημα κουνουπιού ή να γίνουν θήραμα κάποιου θηρευτού τους.

Τα χαμένα ή περιπλανώμενα ferrets δύσκολα εντοπίζονται εξαιτίας της περίεργης φύσης τους να κινούνται συνεχώς.

18) Κουβαλούν ασθένειες

Αυτές εμφανίζονται συνήθως προς το τέλος του βίου τους.

Το ποσοστό εκ γενετής προδιάθεσης ασθενειών είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Περισσότερο μπορεί να υποφέρουν από τα επινεφρίδια τους (συνήθως μετά τα 3 έτη ζωής).

19) Πρέπει να αφαιρέσεις τελείως τα νύχια τους

Είναι σαν να τα ακρωτηριάζεις.

Τα δάχτυλα και τα νύχια τους δεν μοιάζουν με αυτά της γάτας και βγάζοντας τα τελείως θα υποφέρουν από τραυματικό πόνο μετά την εγχείρηση αυτή.

Θα περπατούν δύσκολα , θα τρέχουν και θα σκαρφαλώνουν με κόπο και πόνο.

20) Τρώνε τα πάντα

Αυτό είναι αλήθεια, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται.

Μην δίνεις ό,τι τρώνε τα άλλα ζώα. Θέλουν τροφή με υψηλής περιεκτικότητας ζωική πρωτεΐνη.

Μία δίαιτα καλά ισορροπημένη και ποιοτική είναι η ενδεδειγμένη για το φιλαράκι σου , ώστε να είναι πάντα υγιής.

Επειδή είναι σαρκοβόρος , θα τρώει ζωική πρωτεΐνη στα γεύματα του (τουλάχιστον 40%) με λίγους ή καθόλου υδατάνθρακες. Τα πρώτα συστατικά στη σύνθεση μίας τροφής για κουνάβια πρέπει να είναι ζωικής προέλευσης.

Απόφυγε τις λιχουδιές με ζάχαρη διότι θα προκληθούν ιατρικά θέματα, αν δίνονται συχνά. Ένας αγαπημένος τους μεζές είναι freeze-dried λιχουδιές από κοτόπουλο ή γαλοπούλα.

21) Πειράζουν τα αλλεργικά άτομα

Είναι ψέμα.

Είναι ιδανικά για αυτήν την ομάδα ανθρώπων, διότι συγκαταλέγονται στα υπό αλλεργικά ζώα με την έννοια ότι οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε σκύλους και γάτες, δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι και στα ferrets.

Η γούνα τους διαφέρει από αυτήν των 2 παραπάνω κατοικίδιων και δεν προκαλεί αλλεργίες στον ίδιο βαθμό με αυτά.

Συνήθως, όμως το πρόβλημα βρίσκεται σε μία πρωτεΐνη που είναι στο σάλιο των ζώων, η οποία προκαλεί αλλεργία σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

22) Είναι επικίνδυνα για τα παιδιά

Το αντίθετο ισχύει.

Μάλλον τα παιδιά αποτελούν κίνδυνο για τα κουνάβια. Το άγαρμπο κράτημα, τα χτυπήματα και η ακατάλληλη φροντίδα προκαλεί άγχος στα αξιολάτρευτο μικρά πλασματάκια που νιώθουν ότι πρέπει να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Πρέπει πάντα με επιβλέπουμε τα παιδιά, όταν αλληλοεπιδρούν με τα κατοικίδια και να τα καθοδηγούμε στη σωστή φροντίδα τους.

 

Επίλογος

Μήπως ήξερες:

• Ότι 1 θηλυκό ferret μπορεί να γεννήσει συνολικά 160 μωρά, με 2 γέννες από 9 περίπου μωρά κάθε χρόνο;

• Ότι τα ferrets γεννιούνται με λευκή γούνα και χωρούν μέσα σε 1 κουταλάκι τσαγιού;

• Ότι το όνομα τους προέρχεται από το λατινικό «ferittus» που σημαίνει μικρός κλέφτης - προφανώς λόγω της τάσης που έχουν στο κρύψιμο μικροαντικειμένων;

• Ότι κοιμούνται περίπου 20 ώρες την ημέρα;

• Ότι ζώα που μοιάζουν με κουνάβια και φαίνονται αλυσοδεμένα, έχουν ζωγραφιστεί πάνω σε τοίχους αιγυπτιακών τάφων;

• Ότι στον πίνακα του Leonardo da Vinci «Lady with an ermine» που δημιουργήθηκε το 1489, το θέμα ήταν μία γυναίκα που βαστάει ένα ferret στο χέρι της;

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0