Καθιέρωσε την άσκηση με τον σκύλο σου
Ο κόσμος που ζούμε χαρακτηρίζεται από τους τρελούς καθημερινούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων μας.
Σίγουρα θα ένιωσες πολλές φορές ενοχές, σχετικά με τα "πρέπει" και τα "θέλω" του τριχωτού σου φίλου που για πολλοστή φορά δεν ικανοποίησες.
Για πολλούς σκυλογονείς, αυτή η αμέλεια περιλαμβάνει την καθημερινή άσκηση και το ξόδεμα ποιοτικού χρόνου με τον σύντροφο τους.
Αυτά είναι τα άσχημα νέα.
Υπάρχουν, όμως και κάποια καλά, όπως η δυνατότητα συνδυασμού των παραπάνω δύο δραστηριοτήτων με τρόπο που θα ωφεληθείς εσύ, αλλά και ο σκύλος σου.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι σκύλοι δεν απολαμβάνουν τη σωστή δοσολογία καθημερινής άσκησης που θα έπρεπε και αν εσύ θέλεις να ρυθμίσεις τους καρδιακούς σου παλμούς, τότε η καθιέρωση της καθημερινής εξάσκησης με τον κολλητό σου παρέα θα ήταν η βέλτιστη λύση.
Το extra όφελος και για τους δύο σας είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενδυναμώσεις τον ψυχικό δεσμό ανάμεσα σας, ενώ ταυτόχρονα η αλληλεπίδραση ανάμεσα σας θα αποκτήσει ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Γιατί η άσκηση είναι τόσο σημαντική για τον σκύλο σου (και εσένα);
Η γυμναστική με το φιλαράκι σου μπορεί να δώσει πολλά οφέλη και στους 2 σας.
Αυτά περιλαμβάνουν τον μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών ασθενειών και προβλημάτων στις αρθρώσεις.
Όχι μόνο θα αποκτήσεις καλή φόρμα, αλλά και ο σκύλος σου θα βελτιώσει την φυσική και πνευματική του κατάσταση.
Οι σκύλοι που βαριούνται και υποαθλούνται αναπτύσσουν συνήθως προβλήματα συμπεριφοράς που μπορούν να προληφθούν ή επιλυθούν μόνο προσθέτοντας περισσότερη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα τους.
Ανεξάρτητα από το μέγεθος, την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του σκύλου σου η ανάγκη του για άσκηση καθημερινά είναι επιτακτική.
Η άσκηση τονώνει τους μύες, υποστηρίζει την ορθή λειτουργία των οργάνων και συμβάλει στην πνευματική ανάταση.
Αν το φιλαράκι σου είναι ηλικιωμένο ή έχει προβλήματα υγείας, όπως η αρθρίτιδα που επιβραδύνει τους ρυθμούς του, τότε είναι ακόμα πιο σημαντική η ανάγκη της κίνησης.
Αν ο σκύλος σου δεν είναι συνηθισμένος στην καθημερινή άσκηση, τότε κανόνισε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο σου για κάποιο checkup.
Φτιάξε το καθημερινό πρόγραμμα άσκησης ανάλογα με την ηλικία, τη ράτσα, το μέγεθος και τη συνολική υγεία του τριχωτού σου φίλου.
Θέσε ένα minimum στόχο 30 λεπτών ημερήσιας άσκησης για 7 ημέρες την εβδομάδα.
Ανάλογα με τη φυσική του κατάσταση, ξεκίνησε αργά και σταδιακά αύξησε τον ρυθμό και την ένταση των περιπάτων, όπως και των υπολοίπων δραστηριοτήτων.
Βόλτες out of the box
Πολλοί σκυλογονείς θεωρούν τη βόλτα με τον σκύλο τους αγγαρεία που γρήγορα πρέπει να διεκπεραιωθεί.
Αυτή η νοοτροπία έχει σίγουρα σχέση με τη δική τους ρουτίνα.
Δε χρησιμοποιούν τη φαντασία τους.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αλλαγής της δομής των περιπάτων που θα τους κάνουν πιο ενδιαφέροντες και διασκεδαστικούς.
Μερικοί από αυτούς είναι οι παρακάτω:
-
Στοχευμένες βόλτες
Είναι οι τυπικά σύντομες και για συγκεκριμένους λόγους βόλτες, όπως η ανάγκη του σκύλου σου να κάνει την τουαλέτα του.
-
Εκπαιδευτικές βόλτες
Αυτές αφορούν συνήθως την απόκτηση καλής αγωγής σε σχέση με τη χρήση του οδηγού βόλτας, την εκμάθηση βασικών ή ανώτερων εντολών υπακοής, την εξελισσόμενη κοινωνικοποίηση και οτιδήποτε άλλο θεωρείς ότι πρέπει να μάθει ο κολλητός σου, όταν είναι δεμένος στον οδηγό της βόλτας του.
Να έχεις πάντα μαζί σου τις αγαπημένες του λιχουδιές σε αυτές τις εξορμήσεις.
Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση καθόλη τη διάρκεια της ζωής του σκύλου σου αποτελεί έναν σπουδαίο τρόπο οξύνειας, αλλά και καταπολέμησης της ανίας του.
Είναι επίσης σημαντική για την ενδυνάμωση του μεταξύ σας δεσμού.
-
Οι δυναμικές βόλτες
Αυτές διατηρούν σφριγηλό το σώμα του κολλητού σου, ελεγχόμενο το βάρος του και καταπραύνουν την αρθρίτιδα, καθώς και τυχόν άλλες εκφυλιστικές ασθένειες των αρθρώσεων.
Αυτοί οι περίπατοι αποτελούν μία σημαντική μέθοδο επαρκούς άσκησης του σκύλου σου, αρκεί φυσικά να μην τους παρατήσεις.
Θυμίσου: Ένας υγιής σκύλος χρειάζεται κατ´ ελάχιστον άσκηση ανά 3 ημέρες (βέβαια καθημερινά είναι το καλύτερο) με τέτοια ένταση που θα αυξομειώνει τους καρδιακούς του παλμούς για 20 λεπτά, ώστε να διατηρεί την καρδιαγγειακή του λειτουργία και τον μυικό του τόνο σε κανονικά επίπεδα.
Αν το φιλαράκι σου είναι αγύμναστο, πρέπει να ξεκινήσεις αργά και να οδηγηθεί σταδιακά σε 1, 20λεπτο δυναμικής βόλτας.
-
Βόλτες πνευματικής διέγερσης
Οι περισσότεροι σκύλοι που βγαίνουν βόλτα δεμένοι στον οδηγό τους, δεν περνούν αρκετή ώρα μυρίζοντας και εξερευνώντας, όπως θα ήθελαν, έτσι αν τους επιτρέψουμε κάποιες τέτοιες στιγμές, τότε θα τους ενισχύσουμε πνευματικά.
Αυτές οι βόλτες θα επιτρέψουν στον σκύλο σου να σταματάει, να ψάχνει και να στέλνει μηνύματα μέσω των ούρων του στους ομοφύλους του.
Οι σκύλοι συσσωρεύουν γνώση σχετικά με τον κόσμο μέσω της μύτης τους.
-
Βόλτες με τη μύτη κάτω
Είναι αυτές οι εξορμήσεις που ο σκύλος σου πάει μπροστά και εσύ τον ακολουθείς, ενώ εκείνος μυρίζει ότι και όπου θέλει και κατευθύνει τη βόλτα σας.
Πρόκειται για ποιοτικούς περιπάτους, όπου το φιλαράκι σου παίρνει όλες τις αποφάσεις.
-
Βόλτες εκτός των καθημερινών συνηθειών
Αντί να παίρνεις καθημερινά την ίδια κατεύθυνση, βάλε τον σκύλο σου στο αυτοκίνητο και πήγαινε τον μερικά τετράγωνα παρακάτω ή σε γειτονικά πάρκα ή μονοπάτια πεζοπορίας.
Σίγουρα θα λαχταράει να διερευνήσει και να ανακαλύψει νέα πράγματα.
-
Βόλτες με φίλους
Αν ο σκύλος σου αισθάνεται άνετα με άλλους σκύλους τριγύρω, ίσως θα ήταν καλό να οργανώσεις κάποια γκρουπ περιπάτων με γείτονες ή φίλους που έχουν σκύλους.
Έτσι η κοινωνικοποίηση και η άσκηση δε θα αφορά μόνο το τετράποδο φιλαράκι σου, αλλά και εσένα.
Πεζοπορία με τον σκύλο σου
Η πεζοπορία μπορεί να γίνει διασκεδαστική και για τους 2 σας.
Τίποτα δεν είναι καλύτερο από το ξόδεμα κάποιας ώρας στα μονοπάτια της πεζοπορίας για να καθαρίσει το μυαλό σου, να γυμνάσεις τους πνεύμονες σου, αλλά και τους μύες των ποδιών σου ταυτόχρονα καθώς εξερευνείς τη φύση παρέα με το τετράποδο φιλαράκι σου.
Φυσικά πρέπει να χειρίζεσαι με σύνεση αυτήν την άσκηση τόσο για τον εαυτό σου, όσο και για τον κολλητό σου, αναλογιζόμενος την φυσική σας κατάσταση.
Αν ο σκύλος σου δεν ασκείται καθημερινά, είναι υπέρβαρος, ηλικιωμένος, έχει αρθρίτιδα ή ανήκει σε βραχυκέφαλη φυλή ( Bulldog ή Pug)ή έχει κάποιο πρόβλημα που μειώνει την κινητικότητα του, τότε πρέπει να έχεις ήπιους στόχους, πάντα σε συνεργασία με τον κτηνίατρο σου.
Το λιγότερο που χρειάζεσαι είναι να τραυματιστεί ο σύντροφος σου και εσύ να αναρωτιέσαι πως θα τον μεταφέρεις στον κτηνίατρο, από τέτοια απόσταση ή να κουραστεί γρήγορα και να είναι απρόθυμος να σε ακολουθήσει.
Τρέξιμο με τον σκύλο σου
Είναι μία εξαιρετική άσκηση που μπορείς να κάνεις με τον σκύλο σου, ενώ δε χρειάζεται να τονίσουμε πόσο πολύ ενισχύει τη μεταξύ σας σχέση.
Ωστόσο μην υποθέσεις ότι είναι εξ ορισμού έτοιμος να τρέξει κοντά σου, μόνο από το γεγονός ότι είναι σκύλος.
Δεν είναι όλοι πλασμένοι να διανύουν μακρινές αποστάσεις, ενώ ακόμα και αν μπορούν, πρέπει να συγχρονιστούν στον ρυθμό μαζί σου για να καλύψουν τις αποστάσεις.
Επιπλέον, ενώ κάποιοι σκύλοι απολαμβάνουν το τρέξιμο με τους σκυλογονείς τους, άλλοι αρέσκονται σε σύντομους, αλλά με πολλή εντατικό παιχνίδι, οπότε είναι σημαντικό να καταλάβεις νωρίς τις προτιμήσεις του κολλητού σου.
Ποδήλατο με τον σκύλο σου
Μία άλλη μορφή άσκησης είναι η βόλτα παράλληλα με το ποδήλατο.
Φυσικά αυτή δεν απευθύνεται σε όλους τους σκυλογονείς, αν όμως ο σκύλος σου έχει την ενέργεια και την αντοχή να τρέχει πλάι σου στο ποδήλατο, ίσως αποτελεί την ιδανική άσκηση και για τους δύο σας.
Αυτή η μέθοδος μάλιστα θα είναι διπλά αποδοτική, αν ο σκύλος σου είναι υπερδραστήριος ή μεγαλόσωμος με πολύ όρεξη για τρέξιμο.
Αν είναι, όμως νεαρός ή ηλικιωμένος ή με προβλήματα υγείας, τότε η άσκηση αυτή κρύβει κινδύνους και καλό θα ήταν να συμβουλευθείς τον κτηνίατρο σου.
Ίσως χρειαστεί να ξεκινήσεις πολύ ήπια αυτήν τη διαδικασία.