BLOG

Η υγεία της γάτας σου : Μάθε πότε και πως πρέπει να την ελέγχεις

25/07/2019
0 Liked

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τα προβλήματα υγείας της γάτας σας; Που πρέπει να δίνετε βάση; Τι πρέπει να προσέχετε;

Όλοι οι εν δυνάμει ζωο-γονείς πριν αποκτήσουν κάποιο κατοικίδιο σταθμίζουν πολλούς παράγοντες πριν αποφασίσουν το είδος που θα προσθέσουν στην οικογένεια τους.

Η φύση της εργασίας , ο χώρος που διαθέτουν , η οικονομική κατάσταση , οι μετακινήσεις στις οποίες τυχόν προβαίνουν καθώς και ο ελεύθερος χρόνος, είναι για τον καθένα από αυτούς στοιχεία της καθημερινότητας που σίγουρα θα προσδιορίσουν το αποτέλεσμα της απόφασης.

Όσον αφορά τα 2 δημοφιλέστερα είδη, τον σκύλο και την γάτα, η ζυγαριά γέρνει προς το ένα ή το άλλο ανάλογα με το επίπεδο αλληλεπίδρασης που επιθυμούμε.

Αν έχουμε αρκετό χρόνο για βόλτες , καλή σχετικά οικονομική κατάσταση ή ευαίσθητο χαρακτήρα, τότε ένα σκυλάκι ίσως είναι η ιδανική επιλογή χνουδωτού συντρόφου.

Ενώ αν μένουμε αρκετή ώρα μακριά από το σπίτι , δεν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο ή θέλουμε λιγότερο απαιτητικές λύσεις , η γάτα σαν πιο ανεξάρτητο και αυτοεξυπηρετούμενο κατοικίδιο, θα κερδίσει έδαφος στην επιλογή μας.

Μήπως όμως , στην περίπτωση της γάτας , αυτή η πεποίθηση είναι παγίδα ως προς την βαρύτητα που πρέπει να δίνουμε στον τρόπο και την συχνότητα ελέγχου της υγείας της;

Παρακάτω αναφέρουμε μία λίστα ελέγχου σχετικά με το πως και κάθε πότε πρέπει να τσεκάρουμε εκείνους τους παράγοντες που καθορίζουν την υγεία και τελικά την μακροζωία του τριχωτού συντρόφου μας.

 

Ημερήσιος έλεγχος

• Να ταΐζεις πλήρη και ισορροπημένη τροφή τη γάτα σου , η οποία θα καταναλώνεται χωρίς προσθήκη σπιτικού φαγητού ή extra λιχουδιών, ώστε να μην λαμβάνει επιπλέον θερμίδες.

• Να παρακολουθείς το βάρος και τη σωματική κατάσταση της, συγκρίνοντας τα με τις ιδανικές προδιαγραφές της ράτσας , του μεγέθους και της ηλικίας της.

• Κάθε ημέρα να ανανεώνεις το νερό που πίνει , πετώντας το υπόλοιπο της προηγούμενης ημέρας.

• Να καθαρίζεις και να ελέγχεις καθημερινά το δοχείο άμμου της παρατηρώντας αν η ακαθαρσίες της είναι υγρές και καλοσχηματισμένες , χωρίς παρουσία διάρροιας ή αίματος.

• Σιγουρέψου ότι ουρεί ελεύθερα δίχως πίεση και ζόρι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις αρσενικές στειρωμένες γάτες.

• Τσέκαρε αν η άκρη της μύτης της είναι υγρή και απαλή στην αφή.

• Δώσε της άσκηση και αλληλεπίδραση με παιχνίδια. Ένα περιβάλλον που περιλαμβάνει πλούσια δραστηριότητα είναι ευεργετικό ειδικά στα μικρά γατάκια.

Αν διαθέτεις κάθετες επιφάνειες για να σκαρφαλώνουν, ψηλά ράφια για παρατηρητήρια ή ένα υπνάκο , ράμπες - ονυχοδρόμια για να ξύνουν τα νύχια τους κ.ά. τότε η ζωή τους γίνεται ενδιαφέρουσα.

Παίξε μαζί τους βαστώντας ένα ραβδί με δεμένο φτερό, ποντικάκι ενωμένο με κλωστή , λέιζερ που θα σημαδεύεις τον τοίχο και θα κυνηγάνε το φωτεινό σημάδι κ.ά. Έτσι θα ενισχύσεις τον ποιοτικό χρόνο απασχόλησης τους και την παιχνιδιάρικη διάθεση τους.

• Πρόσεξε αν η γάτα σου εμφανίζει σημάδια πόνου π.χ. δισταγμό στην κίνηση , έντονο νιαούρισμα ή λήθαργο και όρεξη για παρατεταμένο ύπνο.

 

Εβδομαδιαίος έλεγχος

• Βούρτσιζε και χτένιζε την ανάλογα με το μήκος της τρίχας της με τα αντίστοιχα σύνεργα καλλωπισμού ( βούρτσα slicker για μακρύ τρίχωμα ή γάντι τριχώματος για κοντό τρίχωμα ).

• Εξέτασε το σώμα της για έντονη απώλεια τρίχας , εξογκώματα , εξανθήματα , τυχόν διόγκωση λεμφαδένων και αν είναι υγρό το δέρμα της από το γλείψιμο ή αφυδατωμένο από την έλλειψη σάλιου.

• Δες αν έχουν συγκεντρωθεί στα μάτια της σκουπιδάκια ειδικά κάτω από τα βλέφαρα ή πάνω στην επιφάνεια του βολβού και αφαίρεσε τα με ένα χαρτομάντηλο ή μία μπατονέτα.

• Ψάξε τα αυτιά της για πληγές από παρατεταμένο ξύσιμο και μόλυνση ή αν υπάρχουν μαύρες εκκρίσεις από ακάρεα. Ειδικά οι νεαρές γάτες κολλάνε εύκολα τα ακάρεα.

Αν στο κανάλι του αυτιού δεις τέτοια μαύρα απορρίμματα, καθάρισε τα με μία μικρή μπάλα από βαμβάκι.

Μην βάλεις εκεί μπατονέτες, διότι με κάποια απότομη πίεση μπορεί να τραυματίσεις το τύμπανο του αυτιού.

 

Μηνιαίος έλεγχος

• Έλεγξε την στοματική κοιλότητα για χαλαρά ή σπασμένα δόντια, ύπαρξη πλάκας ή ερεθισμένα ούλα , περιοδοντίτιδα , αποστήματα ή όγκους.

• Βούρτσιζε τα δόντια της μία φορά τον μήνα.

• Τσέκαρε τις πατούσες και τα δάχτυλα με τα νύχια για να διαπιστώσεις αν υπάρχουν σκουπιδάκια ανάμεσα τους ή αν τα νύχια πρέπει να κοπούν.

Πρόσεχε διότι τα άκοπα ή παραμελημένα νύχια δεν ξαναβγαίνουν μέσα από το μαξιλαράκι του πέλματος.

• Χορήγησε αντιπαρασιτικά χάπια για προληπτικούς λόγους.

Τα ενδοπαράσιτα και ειδικά η δοροφιλάρια , το μικρόβιο της καρδιάς , απειλούν διαρκώς την υγεία της αν δεν δοθούν εγκαίρως.

• Ψάξε για αποστήματα στα αυτιά ή για κόμπους τρίχας με κοπρώδη επικάλυψη γύρω από την περιοχή του πρωκτού.

 

Ετήσιος έλεγχος

• Επισκέψου τον κτηνίατρο σου για έναν ετήσιο εμπεριστατωμένο και λεπτομερές check-up.

Αυτή η επίσκεψη θα περιλαμβάνει σωματική εξέταση από τη μύτη της γάτας σου ως την άκρη της ουράς της.

Θα πρέπει να γίνουν ενδελεχείς εξετάσεις αίματος για τυχόν παρασιτικές μολύνσεις ή άλλες αιτίες ασθενειών , ακτινογραφίες , ψηλάφηση των εσωτερικών οργάνων των ποδιών και των αρθρώσεων της , καρδιακή ακρόαση και εξέταση των πνευμόνων με στηθοσκόπιο, καθώς επίσης εκτίμηση της διάθεσης και της ευεξίας της.

Το ετήσιο check-up είναι για τον κτηνίατρο το κλειδί για να διαγνώσει και να θεραπεύσει όλα τα πιθανά προβλήματα υγείας.

• Κάνε καθαρισμό δοντιών με αναισθησία μία φορά τον χρόνο.

• Επικαιροποίησε τα αρχεία των εμβολίων και ακολούθησε τις οδηγίες χορηγήσεως τους ώστε να προλάβεις νόσους και μεταδοτικές ασθένειες.

Κανονικά κάθε γάτα ασχέτως του περιβάλλοντος διαβίωσης της , ακόμα και αν ζει μόνιμα εντός του σπιτιού , πρέπει να εμβολιάζεται κατά της μόρβας , της λύσσας , της ρινοτραχίτιδας κ.ά. Μην νομίζεις ότι οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι συνέχεια είναι εξασφαλισμένες διότι πολλά μικρόβια μεταφέρονται μέσω του αέρα και μπορεί να εισβάλλουν μέσα από παράθυρα ή ανοικτές πόρτες.

Να συμβουλεύεσαι τον κτηνίατρο σου για το είδος των ασθενειών που εμφανίζονται συχνότερα στην περιοχή που ζεις, ώστε να προφυλάξεις τη γάτα σου από αυτές.

Μπορεί να γνωρίζεις τη γάτα σου καλύτερα από τον καθένα αλλά ο κτηνίατρος σου έχει εκπαιδευτεί για να προλαμβάνει αρρώστιες προτού αποδειχθούν κοστοβόρες στην ίαση τους τόσο για εσένα όσο και για τον κολλητό σου.

Βάλε στο πλάνο σου το ετήσιο check-up του συντρόφου σου.

Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για το τετράποδο πλασματάκι σου από το να του χαρίσεις μια μακρά και υγιεινή διαβίωση μέσω των ετήσιων εξετάσεων που θα του δώσουν προληπτική προστασία σε συχνή βάση.

Θα είναι τελικά φθηνότερο για εσένα, αλλά και πολύ ωφέλιμο για τον μικρό προστατευόμενο σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0