BLOG

7 ήχοι που ξετρελαίνουν τα αυτιά των σκύλων

13/02/2023
0 Liked

Ενώ είναι πλέον γνωστό ότι οι σκύλοι έχουν οξεία όσφρηση, η ακουστική τους ικανότητα δεν υπολείπεται σε απόδοση. Ακούν πράγματα που εμείς αγνοούμε και είναι πλήρως συντονισμένοι με ήχους που εκφράζουν συναισθήματα.

Ίσως, αυτό εξηγεί το γεγονός ότι, ενώ εμείς αδιαφορούμε για θορύβους που προκαλούνται π.χ. από αστραπές ή την ηλεκτρική σκούπα, τα τετράποδα φιλαράκια μας από τη άλλη, εκνευρίζονται και δυσφορούν στο άκουσμά τους.

Αν έχεις ένα σκύλο στο σπίτι σου, σίγουρα θα έχεις διαπιστώσει ποιοι ήχοι τον ενοχλούν. Τι γίνεται όμως με αυτούς που τον ενθουσιάζουν;

Αν γνωρίζεις αυτήν την πληροφορία, τότε θα έχεις σημαντική βοήθεια στη δημιουργία ενός ζεστού περιβάλλοντος για αυτόν που θα συμβάλλει σημαντικά στην ευζωία του. Πρέπει όμως πάντα να θυμάσαι, ότι κάθε σκύλος έχει τον δικό του χαρακτήρα και τις προτιμήσεις του που διαφέρουν από κάποιον άλλο, όμως πιστεύουμε ότι οι παρακάτω ήχοι θα του αρέσουν ιδιαίτερα.

 Κάποια βασικά για αυτά που ακούν οι σκύλοι

Η ακοή των σκύλων υπερτερεί από την αντίστοιχη δική μας.

Υπάρχουν θόρυβοι που ακούν μόνο αυτοί, όπως αυτοί που εκπέμπει μια σφυρίχτρα υπερήχων.  Ο Dr Jerry Klein , επικεφαλής κτηνίατρος του οργανισμού AKC (American Kennel Club) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, λέει:

“Σε πολύ ψηλές συχνότητες, η ακοή ενός σκύλου είναι σημαντικά καλύτερη (πάνω από 100 φορές) συγκριτικά με τη δική μας. Ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να ακούσει ήχους έντασης άνω των 20.000 Hertz. Οι σκύλοι, όμως μπορούν να συλλάβουν ήχους που κινούνται μεταξύ των 47.000 - 60000 Hertz. Μπορούν, επίσης να ακούσουν ήχους πολύ χαμηλής συχνότητας, ανάμεσα στα -5 ως και -15 decibels, οι οποίοι δε γίνονται αντιληπτοί από τον άνθρωπο.” Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η υπερηχητική ακοή είναι εν μέρει “κληρονομικό αποτέλεσμα”.

Και συμπληρώνει:

“Όπως μάθαμε από τους λύκους, έναν μακρινό συγγενή τους, το κυνηγετικό τους περιβάλλον απαιτούσε να ακούν λεπτούς ήχους που βγαίνουν από τα μικρά ζώα, όπως ποντίκια κ.ά. που αποτελούσε μέρος της διατροφής τους, όπως και άλλους που τους προειδοποιούσαν για να προστατευθούν.”

Η Dr Carley Faugh, στρατηγικός αναλυτής της έρευνας και διάσωσης άγριων ζώων του οργανισμού BFAS (Best Friend Animal Society) στο Κάνσας της Utah, λέει:

“Η εξέλιξη του είδους αποτελεί μια πλευρά του τρόπου που οι σκύλοι κατακτούν και εσωτερικεύουν την αποκωδικοποίηση των ήχων. Εξατομικευμένα οι σκύλοι αντιδρούν στους θορύβους βασιζόμενοι πιθανώς στη διασύνδεσή τους με προηγούμενες εμπειρίες. Για παράδειγμα, όταν κάποιος χτυπάει την πόρτα ή το κουδούνι, μπορεί να γαυγίσουν από χαρά, να πηδούν με παιχνιδιάρικη διάθεση και να δείχνουν χαλαρή στάση σώματος, αν αυτός ο ήχος συνοδεύεται με την είσοδο κάποιου ανθρώπου στο σπίτι, του οποίου απολαμβάνουν την παρουσία κοντά τους. Από την άλλη μπορεί να γαυγίσουν, να ορμήσουν στην πόρτα ή να γρυλλίσουν, αν έχουν βιώσει μια αρνητική αλληλεπίδραση που συνδέεται με αυτόν τον ήχο.”

Με άλλα λόγια, ένας συγκεκριμένος ήχος μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς σκύλους.

Γιατί αρέσουν στους σκύλους συγκεκριμένοι θόρυβοι;

Για τους σκύλους, οι ήχοι που συνοδεύονται με ευχάριστα πράγματα, τους προκαλούν θετική αντίδραση. Η Dr Ashley Barnes, διευθύντρια της κλινικής Louisville Family Animal Hospital στο Colorado, λέει:

“Κάποιοι κοινοί ήχοι, που αγαπούν οι σκύλοι, σχετίζονται με το φαγητό, όπως το τρίξιμο που κάνει το άνοιγμα ενός πακέτου λιχουδιών, το άνοιγμα μιας κονσέρβας, ο θόρυβος ενός παιχνιδιού ή η φωνή του ανθρωποσυντρόφου τους. Οι σκύλοι μας είναι άτομα με προτιμήσεις και ποικίλο ιστορικό background, με συνέπεια οι αντιδράσεις τους σε συγκεκριμένους ήχους να διαφέρουν.

Η Faugh, ισχυρίζεται:

“Αν κάποιος σκύλος ευχαριστιέται με κάποιον ήχο, τότε ίσως γύρει στο πλάι το κεφάλι του, μάλλον από ενδιαφέρον, ίσως δείξει σημάδια ενθουσιασμού, όπως το γάβγισμα ή να πηδάει στα δυο του πόδια παιχνιδιάρικα ή απλά μπορεί να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Παρόμοια στον άνθρωπο, η μουσική για παράδειγμα, μπορεί να επιδράσει διαφορετικά σε διαφορετικούς ανθρώπους ή και σκύλους ακόμα. Διαφορές στο σώμα τους συγκριτικά με το δικό μας, μπορούν επίσης να παίζουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι σκύλοι αντιδρούν στον θόρυβο. Μπορούμε να ακούμε ήχους από διαφορετικές κατευθύνσεις χωρίς να γέρνουμε το κεφάλι μας ή να τεντώσουμε τα αυτιά μας, ενώ ένας σκύλος συνήθως θα σηκώσει το ένα αυτί ή θα ορθώσει στητά το κεφάλι του για να ακούσει πιο καθαρά, ειδικά αν πρόκειται για ήχους πιο υψηλών συχνοτήτων.

7 ήχοι που αγαπούν να ακούν οι σκύλοι

Η Dr Barnes, λέει:

 Όταν μάθουμε να ξεχωρίζουμε τους ήχους που αγαπούν οι σκύλοι, έναντι εκείνων που τους απωθούν, τότε θα έχουμε πληροφόρηση σχετικά με τους παράγοντες εκείνους που προκαλούν τις αρνητικές αντιδράσεις. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους ήχους που θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση , διότι οι σκύλοι τείνουν να αντιδρούν θετικά στους θορύβους εκείνους που έχουν συνδέσει με θετικές εμπειρίες.”

Πάντα πρέπει να θυμάσαι ότι οι σκύλοι είναι άτομα, έτσι και ο δικός σου μπορεί να μην αγαπάει αυτούς που είναι στη λίστα μας:

• Συγκεκριμένα είδη μουσικής

Φαίνεται ότι οι σκύλοι έλκονται από συγκεκριμένα είδη μουσικής, όπως και εμείς άλλωστε.

Έρευνες έδειξαν ότι κάποια τετράποδα φιλαράκια μας εμφάνισαν μια ήρεμη κατάσταση ακούγοντας κλασική μουσική.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι κάποιοι σκύλοι προτιμούν τη μουσική ρέγγε ή κάποια είδη απαλής ροκ μουσικής.

Η Dr Faugh, λέει:

“Χρησιμοποιήσαμε αποδείξεις που στηρίχθηκαν στον ερεθισμό των αισθήσεων, όταν παίξαμε ρέγγε μουσική και ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο ειδικά σε καταφύγια σκύλων, όπου υπάρχουν στρεσογόνες καταστάσεις για αυτούς, άσχετα από τη διαρρύθμιση και τις διευκολύνσεις που είχαν για τη διαβίωση τους εκεί.”

Επίσης, η ίδια ανέφερε ότι τα προγράμματα για τα κουτάβια που γίνονται σε καταφύγια, τα οποία η ίδια επέβλεπε, χρησιμοποιούσαν αυτά τα είδη μουσικής, για να δημιουργήσουν ένα ήρεμο περιβάλλον. Τέλος, σύμφωνα πάντα με την ίδια, όταν τα κουτάβια αυτά θήλαζαν ακόμα από τη μητέρα τους, οι μουσικοί ήχοι ηρεμούσαν και εκείνη, με αποτέλεσμα αυτό να μεταδίδεται στα κουτάβια της και έτσι αυτά είχαν θετικούς συνειρμούς για αυτούς τους ήχους.

• Ήχοι από τριξίματα

Συνήθως το τρίξιμο είναι 1 θόρυβος που μας ανατριχιάζει και μας εκνευρίζει, όμως για 1 σκύλο σηματοδοτεί ότι κάτι ευχάριστο πρόκειται να συμβεί.

Η Dr Faugh, λέει:

“Ενώ κάποιοι σκύλοι θα δυσανασχετήσουν με το τρίξιμο ή το κράξιμο που βγαίνει από το ζούληγμα ενός παιχνιδιού, διότι θα τους ξαφνιάσει, άλλοι θα έλθουν τρέχοντας αμέσως μόλις ανοίξεις το περιτύλιγμα του νέου παιχνιδιού και το ζουλήξεις. Για τη 2η περίπτωση το ξέσκισμα ενός παιχνιδιού μπορεί να σημαίνει ανταμοιβή ή απλά ικανοποίηση του κυνηγετικού τους ενστίκτου.”

• Το άνοιγμα συσκευασιών τροφής

Η Faugh, λέει:

Πιάτα και το χτύπημα μεταλλικών σκευών στο έδαφος , όπως επίσης άνοιγμα κονσερβών ή συσκευασιών ξηράς τροφής , θα ενεργοποιήσουν στους σκύλους τη σκέψη ότι σε λίγο θα τους σερβιριστεί φαγητό ή μια νόστιμη λιχουδιά. Η συμπεριφορά είναι ίδια με τους σκύλους του πειράματος Pavlov, όπου έμαθαν να εξισώνουν τα βήματα του πλησιάσματος κοντά τους ενός βοηθού στο πείραμα με το φαγητό.”

• Άλλοι σκυλοθόρυβοι

Οι σκύλοι είναι κοινωνικά όντα που θριαμβεύουν, όταν αλληλεπιδρούν με ανθρώπους ή άλλους σκύλους. Ένας τρόπος επικοινωνίας είναι οι φωνητισμοί, όπως το γάβγισμα ή το γρύλισμα. Ενώ το γάβγισμα μπορεί να σημαίνει φόβο, μοναξιά ή άγχος, μπορεί επίσης να είναι και ένας τρόπος εμπλοκής σε θετικές εμπειρίες, όπως το ξεκίνημα ενός παιχνιδιού ή την ενίσχυση του ψυχικού δεσμού.

• Η απαλή σου φωνή.

Ο ήχος της φωνής σου ή ενός μωρού που μουρμουρίζει, μπορεί να ηρεμήσει τους σκύλους, λέει η Faugh. Επίσης, είναι ενδιαφέρον ότι οι σκύλοι ξεχωρίζουν τους ήχους των οικείων φωνών, ανάμεσα σε άλλους που δε γνωρίζουν. Μπορούν επίσης να διακρίνουν το συναίσθημα, οπότε, αν κρατάς τον τόνο της φωνής σου απαλό, θα συνεισφέρεις στο χαλάρωμα του κολλητού σου.

• Ηχογραφημένα βιβλία.

Μπορεί ο σκύλος σου να απολαμβάνει την οικεία φωνή σου, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν ηρεμεί ακούγοντας και τις φωνές άλλων ανθρώπων.

Η Faughn, λέει:

“Με βάση την εμπειρία μου έχω παρατηρήσει σκύλους να χαλαρώνουν, όταν μέσα σε ηχογραφημένα βιβλία ακούνε την ήρεμη φωνή κάποιου ανθρώπου.”

Μία μελέτη υποστήριξε την παραπάνω παρατήρηση σημειώνοντας ότι σκύλοι σε καταφύγια που άκουσαν ηχογραφημένα βιβλία ευεργετήθηκαν από τις χαλαρωτικές τους επιδράσεις. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό βοήθησε περισσότερο, όταν οι ίδιοι σκύλοι εκτέθηκαν στο άκουσμα συγκεκριμένων ειδών μουσικής, όπως κλασική ή pop ή θορύβους που σχεδιάστηκαν ειδικά για σκύλους.

• Ο ήχος του λουριού βόλτας.

Η Dr Faugh, υπογραμμίζει:

“ Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας δείχνει έντονη χαρά, όταν ακούει τον ήχο του λουριού, του περιστήθιου ή της θήκης που βάζετε τις λιχουδιές του ή άλλα αντικείμενα που συνδέονται με θετικές αλληλεπιδράσεις, όπως η έξοδος για βόλτα ή η απόλαυση μιας λιχουδιάς. Ωστόσο, να θυμάστε ότι οι ήχοι αυτοί δεν προκαλούν πάντα θετική αντίδραση σε σκύλους που βίωσαν προηγούμενα αρνητική εμπειρία ακούγοντας τους. Για παράδειγμα, κάποιοι σκύλοι μπορούν πάντα να συσχετίζουν τους ήχους αυτούς με την είσοδο στο αυτοκίνητο με τελικό προορισμό τον κτηνίατρο.”

Επίλογος

Να είσαι προσεκτικός με τον τρόπο που διάφοροι ήχοι επιδρούν πάνω στον κολλητό σου. Παρατήρησε τη γλώσσα του σώματος του και προσάρμοσε στο περιβάλλον που ζει και κινείται χαλαρωτικούς ήχους, όπως οι παραπάνω, που θα τον βοηθήσουν να ηρεμεί και να απολαμβάνει την ατμόσφαιρα του σπιτιού παρέα μαζί σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0