BLOG

Grain - free διατροφή σκύλου : Μόδα ή μήπως κάτι πιο ουσιαστικό;

10/07/2019
0 Liked

Grain-free διατροφή σκύλου: Ισορροπημένη διατροφή με πολλά οφέλη για την υγεία και ανάπτυξη του σκύλου σας, πάντα με σεβασμό στις διατροφικές του ανάγκες.

Είναι σημείο των καιρών η εισβολή στη διατροφική μας αλυσίδα υπέρ-τροφών όπως spirulina, goji berry , λιναρόσπορος , κινόα , Chia κ.ά που η κατανάλωση τους μας δίνει super ενέργεια, ευεξία και μακροζωία , σύμφωνα με τη γνώμη διατροφολόγων , super models , γνωστών ονομάτων της show biz και άλλων του συστήματος που τα προωθούν.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιέσαι:

Είναι όλα αυτά επιστημονικά τεκμηριωμένα και αληθή ή μήπως ακολουθούν το ρεύμα της εποχής που εξυψώνει τα νιάτα , την ομορφιά και το glamour style που συνοδεύει τα πρότυπα που επιβάλλονται στις εκάστοτε νέες γενεές ανθρώπων;

Τελικά όλα συστοιχίζονται πίσω από την κατεύθυνση των αγοραστικών τάσεων και προτύπων ή κάπου στο βάθος υπάρχει ουσία και όφελος;

Προσομοιώντας τις σκέψεις αυτές στο θέμα μας που είναι η grain-free διατροφή των χνουδωτών μας συντρόφων θέτουμε το εξής ερώτημα :

Η τάση αντικατάστασης των παραδοσιακών τροφών που χρησιμοποιούσαμε για χρόνια από grain free προϊόντα είναι προς την ουσιαστική και σωστή κατεύθυνση ή οφείλεται στη μόδα της εποχής;

 

Η ιστορία της σκυλοτροφής

Οι πρόγονοι των σκύλων στη φύση τρέφονταν με ωμή πηγή πρωτεΐνης που τους προσέφερε το θήραμα τους.

Τα γεύματα τους δεν περιείχαν το συστατικό εκείνο που κατέχει εξέχουσα θέση στην παραγωγή των ζωοτροφών τα τελευταία χρόνια : Τα σιτηρά.

Σήμερα , σιτηρά όπως το καλαμπόκι , το σιτάρι , το κριθάρι κ.ά. κυριαρχούν στις συνθέσεις των ζωοτροφών.

Πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο δεν βρίσκαμε συχνά σιτηρά μέσα στις υφιστάμενες ζωοτροφές.

Μετά τον πόλεμο οι αμυλούχοι αυτοί σπόροι γέμισαν τις συνθέσεις των ζωοτροφών, ώστε το κόστος τους να διατηρείται χαμηλό και οι σκύλο-γονείς να θρέφουν άνετα και οικονομικά τα κατοικίδια τους.

Η συμμετοχή τους στις συνθέσεις των ζωοτροφών ακόμα και σήμερα είναι σε υψηλά επίπεδα ανάμεσα στα πρώτα συστατικά των διατροφικών στοιχείων.

Στο διάβα της ιστορίας, της εξέλιξης του ανθρώπου από τα σπήλαια ως τη βιομηχανική επανάσταση και μέχρι σήμερα ως homo tech, από κοντά ακολούθησε και ο σκύλος ως κατοικίδιο την πορεία αυτή.

Φυσικά επηρεάστηκε και η διατροφή του , αφού συμμετείχε στα ανθρώπινα γεύματα που αναγκαστικά περιείχαν σημαντικές ποσότητες σιτηρών.

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το γαστρεντερικό τους σύστημα δεν μπόρεσε να αφομοιώσει τόσο μεγάλες ποσότητες αμυλούχων στοιχείων διότι ο άνθρωπος θεωρείται παμφάγο όν, ενώ ο σκύλος σαρκοφάγο.

Επίσης συμπληρώνουν ότι το γαστρεντερικό τους σύστημα δεν μπορεί να διασπάσει και να μεταβολίσει τόσο μεγάλη ποσότητα σύνθετων υδρογονανθράκων και σπόρων από σιτηρά με αποτέλεσμα την εμφάνιση πληθώρας δυσανεξιών , αλλεργιών , τυμπανισμών, αλλά και παχυσαρκίας.

Έτσι ήρθαν στη ζωή μας οι grain-free τροφές σαν λύση των παραπάνω προβλημάτων.

Πολλοί σκύλο-γονείς την υιοθετούν ως κύρια διατροφή γιατί είδαν την βελτίωση μέχρι ακόμα και την εξαφάνιση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων.

 

Τι είναι η grain-free διατροφή;

Είναι τροφή που δεν περιέχει καθόλου σιτηρά όπως ρύζι , σιτάρι , καλαμπόκι , βρόμη , γεύμα καλαμποκιού , κριθάρι ή οποιοδήποτε άλλο είδος σπόρου σιτηρών.

 

Υψηλή ποιότητα πρωτεΐνης

Σε αντικατάσταση της πηγής πρωτεΐνης από άμυλο, οι παραγωγοί grain-free σκυλοτροφών χρησιμοποιούν υψηλής ποιότητας ζωϊκή πρωτεΐνη.

Αντί για υποπροϊόντα όπως γεύμα κοτόπουλου, τώρα βάζουν αφυδατωμένο κρέας κοτόπουλου , αφυδατωμένο αρνί , αυγά , λίπος από κοτόπουλο, που αποτελούν ποιοτικές πηγές πρωτεΐνης , περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμινών και μετάλλων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την συνολική ποιότητα της υγείας των χνουδωτών μας φίλων.

Επιπρόσθετα, στην grain-free διατροφή η κροκέτα γίνεται συμπαγής όχι από το άμυλο αλλά από φασόλια , αρακά , γλυκοπατάτα και άλλα λαχανικά.

Επειδή οι τροφές αυτές δεν περιέχουν σύνθετους υδρογονάνθρακες ωφελείται η πεπτική λειτουργία και η ηρεμία στην στομαχική περιοχή.

Πρόσθετα οφέλη είναι και τα παρακάτω :

• Υψηλότερα επίπεδα ενέργειας

• Υγιές δέρμα και τρίχωμα

• Καλοσχηματισμένα κόπρανα και λιγότερο πρήξιμο στην γαστρεντερική περιοχή

• Καλύτερη θρέψη και μείωση του χρόνου πείνας

 

Ισορροπημένη διατροφή

Οι τροφές αυτές περιέχουν υψηλότερη θρεπτική αξία λόγω ύπαρξης συστατικών όπως φολικό οξύ , ψευδάργυρο , μαγνήσιο , σίδηρο , ασβέστιο , θειαμίνη κ.ά. που συνήθως λείπουν από τις παραδοσιακές τροφές.

Επίσης περιέχουν ένα στοιχείο, την ριβοφλαβίνη ή βιταμίνη Β, που παράγεται από τα λιπαρά οξέα. Αυτό το συστατικό βοηθά την παραγωγή ερυθρών αιμοκυττάρων που συντελούν στην ανάπτυξη αντισωμάτων εναντίων των ασθενειών, συντηρώντας τον οργανισμό σε ανώτερο λειτουργικό επίπεδο.

Επίσης περιέχουν Yucca ένα συστατικό που εκ φύσεως είναι αντιφλεγμονώδες.

Αν ψάξουμε τη διαδρομή των περισσότερων νοσημάτων θα βρούμε στη ρίζα τους κυρίως φλεγμονές.

Επομένως, είναι σημαντικό η διατροφή των πολύτιμων τετραπόδων μας να περιέχει συστατικά που προλαμβάνουν τέτοιες καταστάσεις.

 

Παχυσαρκία

Όπως προαναφέραμε , η grain-free διατροφή συγκρατεί χορτασμένο τον κολλητό μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο ανακόπτει την υπερφαγεία και εν τέλει συντείνει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Στην προσπάθεια μας για διατήρηση του κολλητού μας στο σωστό σωματικό του βάρος, η grain-free διατροφή τον χορταίνει καλύτερα χωρίς να βιώνει ληθαργικές καταστάσεις.

Συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου αν το γύρισμα σε grain-free διατροφή είναι κατάλληλο για να χάσει ο κολλητός σου περιττό βάρος.

 

Αλλεργία στον σκύλο και η βοήθεια της grain-free διατροφής

Είτε φταίει η διατροφή ή το περιβάλλον ( γύρη , σκόνη κ.ά. ) το διαρκές ξύσιμο του τριχωτού συντρόφου σου πρέπει να σταματήσει.

Ο αλλεργιογόνος παράγοντας που το προκαλεί πρέπει να εντοπιστεί και να εξαλειφθεί από την καθημερινότητα του ή την τροφή του.

Μία λύση είναι ίσως η αλλαγή σε grain-free διατροφή ειδικά αν βλέπουμε συμπτώματα όπως εκτεταμένο ξύσιμο, εμετό, υδαρά περιττώματα ή υποτροπιάζουσες ωτίτιδες.

 

Ράτσες σκύλων που είναι επιρρεπής σε τροφικές αλλεργίες

• Retriever

• Boxer

• Collie

• Dalmatian

• Springer Spaniel

• West Highland white terrier

• Lhasa Apso

• Chinese Shar-Pei

• Dachshund

 

Είναι η grain-free διατροφή κατάλληλη για τον κολλητό σου;

Αν το σκυλί σου είναι υγιές χωρίς προϋπάρχοντα προβλήματα τότε μην αλλάξεις τη διατροφή του.

Πάντα να συμβουλεύεσαι τον κτηνίατρο σου για αλλαγές που αφορούν την καθημερινότητα του.

Κάποιοι σκύλοι, όπως αυτοί που έχουν διαβήτη , χρειάζονται διατροφή με σύνθετους υδρογονάνθρακες ως πηγή τροφής.

Για άλλα σκυλιά μία διατροφή με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο.

Κάθε στάδιο της ζωής του συντρόφου σου απαιτεί διαφορετικό ποσοστό πρωτεΐνης , φυτικών ινών και συμπληρωματικών θρεπτικών ουσιών.

Σίγουρα το μόνο που δε θέλεις είναι η αλλαγή διατροφής να του κάνει κακό ενώ εσύ προσδοκάς το αντίθετο.

 

Συμβουλές για καθιέρωση grain-free διατροφής

Αν τελικά αποφασίσεις να γυρίσεις σε grain-free διατροφή, αυτό πρέπει να γίνει αργά.

Σταδιακά αύξησε το ποσοστό ανάμειξης της νέας τροφής με την προηγούμενη, ώστε η μετάβαση να μην επιφέρει γαστρεντερικές επιπλοκές.

Αυτή η διαδικασία θα απαιτήσει κάποιες εβδομάδες πριν την πλήρη μετάβαση.

Σε αυτό το διάστημα πρέπει να παρατηρείς τις ακαθαρσίες του κολλητού σου για διάρροια ή ακόμα και αν έχει δυσκοιλιότητα.

Όπως προαναφέραμε, κάθε στάδιο στη ζωή του χνουδωτού σου φίλου απαιτεί διαφορετικό ποσοστό θρεπτικών συστατικών, ώστε να διασφαλιστεί η ευζωία και μακροζωία του.

Στα κουτάβια, τροφές με υψηλό επίπεδο πρωτεΐνης ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στα νεφρά. Για αυτό πολλές grain-free τροφές αφορούν μόνο ενήλικα σκυλιά.

Ζήτησε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σου για το ποια είναι η καταλληλότερη τροφή για το κουτάβι σου.

Ανακεφαλαιώνοντας , σίγουρα θέλεις τα καλύτερα για το σκύλο-παιδί σου.

Ένα από αυτά είναι η διατροφή του, γιατί σε πολύ μεγάλο ποσοστό θα καθορίσει την ισορροπημένη και γεμάτη ενέργεια διαβίωση του.

Αν τον ταΐζεις μία τροφή με πρώτο συστατικό το καλαμπόκι από που θα προέρχονται τα μέταλλα και οι βιταμίνες;

Αν και στην εποχή μας ο τρόπος που ζούμε περνά μέσα από πρότυπα και life style επώνυμων μαρκετιστών και της βιομηχανίας μόδας , εν τούτοις η grain-free διατροφή δεν είναι παιδί αυτής της τάσης.

Πολλοί σκύλο-γονείς έχουν διαπιστώσει θετικές επιπτώσεις από την υιοθέτηση αυτού του τύπου σίτισης, κάτι που πρέπει σίγουρα να προσμετρηθεί και στη δική σου περίπτωση.

Τελικά, η απάντηση στο ζήτημα θα δοθεί από τις εξατομικευμένες ανάγκες του κολλητού σου σε συνδυασμό με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0