BLOG

Γιατί ζουν πολλά χρόνια οι παπαγάλοι; Η απάντηση στο μυστικό τους.

22/01/2024
0 Liked

Γιατί ζουν πολλά χρόνια οι παπαγάλοι; Η απάντηση στο μυστικό τους.

Οι παπαγάλοι φημίζονται, όχι μόνο για τις ιδιαίτερες νοητικές τους ικανότητες, αλλά και για τη μεγάλη διάρκεια της ζωής τους.

Τώρα, μία νέα έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Max Planck, που ερευνά τη συμπεριφορά των ζώων, κατέδειξε ότι κάποιο από τα δύο παραπάνω γνωρίσματα των παπαγάλων γεννήθηκε μέσα από το άλλο.

Γιατί οι παπαγάλοι ζουν πολλά χρόνια;

Αφού εξετάστηκαν 217 είδη παπαγάλων , οι ερευνητές κατέληξαν στην άποψη, ότι είδη όπως ο “Scarlet Macaw” και ο “Sulphur-Created Cockatoo”, έχουν υψηλό κατά μέσο όρο προσδόκιμο ζωής, άνω των 30 ετών, κάτι που συναντάται μόνο στα μεγάλα πτηνά.

Επιπλέον υποστήριξαν ότι και μία άλλη αιτία οδηγεί στο μεγάλο προσδόκιμο της ζωής των παπαγάλων:Το μεγάλο μέγεθος του εγκεφάλου τους.

Η έρευνα αυτή κατέδειξε πρώτα τη σύνδεση μεταξύ του μεγέθους του εγκεφάλου και του προσδόκιμου της ζωής των παπαγάλων, υπονοώντας ότι η εξαιρετική τους νοητική δυνατότητα βοήθησε τα πανέμορφα αυτά πουλιά να αποφεύγουν τις δυνητικές απειλές του περιβάλλοντος που ζουν και έτσι να απολαμβάνουν περισσότερο χρόνο ζωής.

Όμως παρά τις παραδοχές αυτές, είναι άγνωστο αν η μεγάλη διάρκεια της ζωής τους επηρεάζεται από το μέγεθος του εγκεφάλου τους.

Ο Simeon Smeele, που κάνει τη διδακτορική του διατριβή στο Ινστιτούτο Max Planck και είναι ταυτόχρονα και εισηγητής της έρευνας αυτής, λέει :

“Το πρόβλημα εδώ, είναι ο εύρεση ποιοτικών στοιχείων.Για να κατανοήσουμε τι προκάλεσε τη μακροζωία των παπαγάλων , πρέπει να συγκρίνουμε στοιχεία των ζώντων αυτών πτηνών.Οι συγκριτικές βιολογικές εξελικτικές θεωρίες απαιτούν ευρύ πεδίο δειγμάτων, ώστε να διατυπωθούν με ακρίβεια τα αποτελέσματα τους, διότι πολλές από τις θεωρίες αυτές γεννήθηκαν μέσα από εφάπαξ διαδικασίες και αυτό δημιουργεί ποικιλομορφία”, κατέληξε ο ίδιος.

Η έρευνα που απέδειξε γιατί ζουν πολλά χρόνια οι παπαγάλοι

Για να δημιουργηθεί ένα επαρκές μέγεθος δείγματος, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Max Planck της Λειψίας συνεργάστηκαν με άλλους του Οργανισμού Spieces360 που αντλεί στοιχεία και αρχεία από ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία.

Η διευρυμένη αυτή ομάδα επιστημόνων, συγκέντρωσε στοιχεία από πληθυσμό άνω των 30.000 παπαγάλων που ζούσαν σε παραπάνω από 1.000 ζωολογικούς κήπους.

Αυτή η βάση δεδομένων επέτρεψε στην ομάδα να διατυπώσει τις πρώτες αξιόπιστες εκτιμήσεις της σχετικά με τον μέσο όρο διάρκειας της ζωής 217 ειδών παπαγάλων, που είναι περίπου οι μισοί από όλα τα γνωστά είδη των πτηνών αυτών.

Η ανάλυση αυτής της βάσης δεδομένων απεκάλυψε μία εκπληκτική ποικιλία στο προσδόκιμο της ζωής τους με διακύμανση από 2 έτη για τον “Fig parrot” ως και και άνω των 30 ετών για τον “Scarlet Macaw”.

Άλλα είδη που ζουν αρκετά χρόνια είναι ο “Sulphuric-Created Cockatoo” από την Αυστραλία που ζει κατά μέσο όρο τα 25 έτη.

Ο Smeele, είπε : “Το να ζουν πολλά από τα πτηνά αυτά κατά μέσο όρο τα 30 έτη είναι εξαιρετικό για ζώα τέτοιου μεγέθους.Κάποια μεμονωμένα άτομα έχουν ανώτατο όριο ζωής τα 80 έτη και είναι αξιοσημείωτο νούμερο αυτό, ακόμα και για τον άνθρωπο.Αυτά τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά, αν σκεφθούμε ότι ο αρσενικός άνθρωπος ζυγίζει περίπου 100 φορές περισσότερο από 1 τέτοιο πτηνό”, κατέληξε στο συμπέρασμα του , ο ίδιος.

Συγκριτική Ανάλυση του μυστικού μακροζωίας των παπαγάλων

Σε ένα επόμενο στάδιο της παρούσας έρευνας, η επιστημονική ομάδα έκανε μία ευρείας κλίμακας συγκριτική ανάλυση των δεδομένων, ώστε να εξηγηθεί αν οι διάσημες νοητικές ικανότητες και συμπεριφορές των παπαγάλων επηρεάζουν τη μακροζωία τους.

Εξετάστηκαν δύο υποθέσεις:

  • Η 1η αφορούσε την παραδοχή ότι εξαιτίας του μεγαλύτερου εγκέφαλου που έχουν οι παπαγάλοι, ζουν περισσότερο.

    Με άλλα λόγια, τα πιο έξυπνα πουλιά μπορούν να λύσουν καλύτερα δυνητικά προβλήματα επιβίωσης στην άγρια φύση και το έπαθλο αυτής της ικανότητας είναι η μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής τους.
  • Η 2η υπόθεση περιέχει την άποψη ότι οι μεγαλύτεροι εγκέφαλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν με αποτέλεσμα να προκύπτει και το μεγαλύτερο προσδόκιμο της ζωής τους.

Για κάθε είδος συλλέχθηκαν στοιχεία που συνέκριναν το μέγεθος του εγκεφάλου τους και το μέσο σωματικό τους βάρος, καθώς και άλλες αναπτυξιακές μεταβλητές.

Κατόπιν συνέκριναν τα στοιχεία και έφτιαξαν μοντέλα για κάθε υπόθεση ψάχνοντας ποιο μοντέλο εξηγεί καλύτερα αυτά τα στοιχεία.

Τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων δικαίωσαν την πρώτη υπόθεση, ότι δηλαδή το μεγάλο μέγεθος του εγκεφάλου επέτρεψε τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των παπαγάλων.

Επειδή το μέγεθος του εγκεφάλου σε συσχέτιση με το σωματικό βάρος, μάλλον αποτελούν δείκτη ευφυίας, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι παπαγάλοι με μεγάλο εγκέφαλο έχουν νοητικές ικανότητες που τους επιτρέπουν να λύνουν προβλήματα στην άγρια φύση που ίσως απειλούν τη ζωή τους.

Επομένως, αυτή η ευφυΐα τους βοήθησε να μακροζωούν.

Ο Smeele, συμπληρώνει: “Αυτά ενισχύουν την άποψη ότι γενικά οι μεγαλύτεροι εγκέφαλοι βοηθούν τα ζώα να είναι πιο ευέλικτα και εφευρετικά, ώστε να ζουν πολλά χρόνια.Για παράδειγμα, αν ξεμείνουν από την αγαπημένη τους τροφή μπορούν να μάθουν άλλον τρόπο ευρέσεως τροφής για να επιβιώσουν”, κατέληξε ο ίδιος.

Η ανάπτυξη δεν είναι σημαντική για τη μακροζωία των παπαγάλων

Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός αποκλεισμού παραγόντων που οδηγούν στη μακροζωία, όπως η διατροφή ή ο περισσότερος χρόνος που απαιτείται για να αναπτυχθεί ο μεγάλος εγκέφαλος.

Ο Smeele συμπληρώνει επίσης: “Θα περιμέναμε ότι η αναπτυξιακή διαδικασία θα έπαιζε πιο σημαντικό ρόλο, διότι στα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι η ίδια διαδικασία που ανέλυσε τη σύνδεση μεταξύ του μεγάλου εγκεφάλου και της διάρκειας της ζωής τους”.

Μελλοντικά οι δύο αυτές συνεργαζόμενες ομάδες επιστημόνων σχεδιάζουν να ερευνήσουν αν η κοινωνικότητα και το πολιτισμικό περιβάλλον των παπαγάλων, μπορεί επίσης να συνέβαλαν στην εκτεταμένη διάρκεια της ζωής τους.

Τελειώνοντας την έρευνα, ο Smeele σημείωσε: “Τα πτηνά με ογκώδη εγκέφαλο ξοδεύουν περισσότερο κοινωνικό χρόνο μαθαίνοντας τεχνικές αναζήτησης τροφής που υπήρχαν εδώ και πολλές γενεές πίσω.Αυτή η μεγάλη περίοδος εκμάθησης μπορεί δυνητικά να εξηγήσει τη μακροβιότητα, διότι η ίδια απαιτεί πολύ χρόνο, όπως επίσης κάνει και την ποικιλία αναζήτησης τροφής περισσότερο πιο προσαρμόσιμη.

Ένα πράγμα που κάνει τον άνθρωπο ιδιαίτερη οντότητα , είναι ο μεγάλος αριθμός εκμάθησης κοινωνικών δεξιοτήτων.Θέλουμε πολύ να ανακαλύψουμε αν οι μακρόζωοι παπαγάλοι έχουν “παιδική ηλικία” κατά την οποία μαθαίνουν τα πάντα, όπως την ανεύρεση και το σπάσιμο των καρυδιών για να αποφύγουν την αναστάτωση του κυρίαρχου αρσενικού του κοπαδιού.

Κυριολεκτικά, θα θέλαμε πολύ να καταλάβουμε ποιοι εξελικτικοί μηχανισμοί δημιουργούν είδη ζώων που η εξελικτική βιολογική τους πορεία μοιάζει καταπληκτικά με την αντίστοιχη των δικών μας προγόνων”.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0