BLOG

Γιατί το κόψιμο των αυτιών των σκύλων είναι τόσο κακό;

03/07/2023
0 Liked

Τι είναι το κόψιμο των σκυλοαυτιών;

Πρόκειται για ένα βάρβαρο  ακρωτηριασμό, όπου τα πτερύγια των αυτιών ενός σκύλου κόβονται με απώτερο σκοπό να πάρουν τη μορφή ενός συγκεκριμένου σχήματος.
Τα ευαίσθητα αυτά όργανα όχι μόνο τεμαχίζονται, αλλά επιβάλλεται υποχρεωτικά να δεχτούν τη χρήση ταινίας για κάποιους μήνες, ώστε να επιτευχθεί το νέο τους μυτερό και στητό σχήμα.


Γιατί οι άνθρωποι κόβουν τα αυτιά των σκύλων τους;

Είναι απορίας άξιο, γιατί κάποιοι σκυλογονείς θέλουν να επιβάλλουν στον τριχωτό τους σύντροφο, αυτήν τη διαδικασία, αφού είναι γνωστό ότι δεν προκύπτει όφελος.
Μάλλον έχουν παραπλανηθεί και το δέχονται από τους παρακάτω λόγους:

  • Κάποιοι πιστεύουν ότι μετά από αυτό οι σκύλοι τους θα δείχνουν πιο άγριοι ή εκφοβιστικοί.
    • Άλλοι έχουν δει φωτογραφίες της ίδιας φυλής με τον κολλητό τους και υποσυνείδητα πείθονται, ότι αυτή η εμφάνιση είναι η «πρέπουσα» για το φιλαράκι τους.
    • Υπάρχει, επίσης μια βλακώδης μόδα, ανάμεσα στους διάσημους ανθρώπους, ότι πρέπει οι σκύλοι τους να έχουν κομμένα αυτιά και έτσι αυτό νομιμοποιεί ηθικά την απόφαση τους.


Είναι οδυνηρό το κόψιμο των σκυλοαυτιών;

Φαντάσου να έκοβαν τα δικά σου αυτιά και μετά αναγκαστικά να σου τα περιτύλιγαν με ταινία για κάποιους μήνες, ώστε να δείχνουν αφύσικα στητά και αιχμηρά.
Νομίζεις ότι αυτό δεν είναι οδυνηρό και φρικιαστικό;
Η ίδια η διαδικασία είναι επαχθής και επώδυνη.
Τα αυτιά αποτελούνται από ευαίσθητο ιστό δέρματος και οτιδήποτε τα παραμορφώνει ή τα αλλοιώνει είναι αφύσικο και γεμάτο πόνο.

Είναι απογοητευτικό να υπάρχουν πρόθυμοι κτηνίατροι που εκτελούν αυτές
τις επεμβάσεις γνωρίζοντας ότι αφορά καθαρά μια αισθητική παρέμβαση.
Ακόμα χειρότερο είναι ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν είναι κτηνίατροι και κάνουν τέτοιες επεμβάσεις, χωρίς να διαθέτουν αποστειρωμένα εργαλεία, αναισθησία και καταπραϋντικά για τον πόνο.
Πόσο τραγικό, είναι άραγε να ζουν τόσοι πολλοί σκύλοι αυτήν την αγωνία;


Γιατί το κόψιμο των σκυλοαυτιών  είναι τόσο κακό;

Παρόλο που υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι το κόψιμο των αυτιών στους σκύλους βοηθάει στην πρόληψη της εκδήλωσης διαφόρων φλεγμονών, πράγμα εντελώς αβάσιμο, αυτή η επέμβαση είναι τελείως αχρείαστη και ανώφελη.
Πρόκειται καθαρά για μια αισθητική παρέμβαση που αποσκοπεί στον δήθεν εξωραϊσμό της εικόνας του φίλου σου, όμως το μόνο που θα πετύχεις είναι άσκοπο πόνο.
Συνήθως η επέμβαση αυτή γίνεται στη νεαρή ηλικία του σκύλου και αυτό το κάνει ακόμα πιο τραυματικό για αυτόν.
Μπορεί να τον οδηγήσει ακόμα και στην υιοθέτηση μιας στάσης ζωής γεμάτη ντροπή και φόβο.
Οι σκύλοι χρησιμοποιούν τα αυτιά τους για να εκφράζουν τα συναισθήματα τους, αλλά και για να επικοινωνούν.
Παρατήρησε τον σύντροφο σου, πως κουνάει τα αυτιά του, όταν ακούει κάποιον θόρυβο ή όταν παίζει.
Επίσης, τα όργανα αυτά καθοδηγούν τους ήχους μέσα στον ακουστικό σωλήνα και βοηθούν την αποσαφήνιση τους.
Το κόψιμο των αυτιών επιβαρύνει αυτές τις λειτουργίες και αφαιρεί σημαντικό ποσοστό των ικανοτήτων τους.
Επιπροσθέτως, το κόψιμο αυτών των ιδιαίτερα σημαντικών και ευαίσθητων οργάνων κάνουν πιθανότερη την εμφάνιση μιας  φλεγμονής.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια επώδυνη και τραυματική εμπειρία για το κουτάβι σου, ενώ επηρεάζεται καθοριστικά και η διαδικασία της κοινωνικοποίησης του, κατά τη διάρκεια των πρώτων και πολύ σημαντικών ημερών της ζωής του μέχρι και την ενηλικίωση του.


Υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για το κόψιμο των σκυλοαυτιών;

Η μοναδική φορά που το νυστέρι του κτηνιάτρου πρέπει να ακουμπήσει τα αυτιά ενός σκύλου είναι κάποιος επείγων ιατρικός λόγος, όπως για παράδειγμα, η αφαίρεση ενός όγκου, η ίαση κάποιας πληγής κ.ά.
Το κόψιμο των αυτιών είναι μια εγωιστική, άσκοπη και παραπλανητικά καθοδηγούμενη αισθητική επέμβαση που είναι τελείως απαράδεκτη.


Επίλογος

Τελικά σε αυτήν την περίπτωση αναφερόμαστε σε ένα οδυνηρό ακρωτηριασμό, ο οποίος πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμια παράνομος.
Είναι τελείως αφύσικη πράξη για καποιον σκύλο που θα επηρεαστεί αρνητικά όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά.
Αφορά την εγωιστική ικανοποίηση κάποιων ανθρώπων που επιθυμούν το φιλαράκι τους να ταυτίζεται εξωτερικά με τα αισθητικά κριτήρια που κάποιοι άλλοι καθιέρωσαν, ως δήθεν τη φυσιολογική εικόνα μιας συγκεκριμένης ράτσας σκύλου.
Αυτά τα άτομα δε θα διστάσουν να υποβάλουν το πλάσμα που δήθεν αγαπούν σε επώδυνες επεμβάσεις και αισθητικές αλλοιώσεις της φυσικής του εικόνας.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0