Η ουρά στις γάτες βοηθάει την ευελιξία και την κατεύθυνση των κινήσεων τους , όμως η ουρά του σκύλου συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα του είναι μικρότερη και είναι σχεδόν άγνωστο αν εξυπηρετεί τις ίδιες ανάγκες.
Ίσως τους βοηθάει στην επικοινωνία ή λειτουργεί ως όπλο κατά των ενοχλητικών παρασίτων, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Max Planck.
Οι σκύλοι έχουν μικρές ουρές συγκριτικά με το σώμα τους και αυτό το γεγονός οδηγεί στην υπόθεση ότι τις χρησιμοποιούν για συγκεκριμένες κινήσεις, όπως στα στριφογυρίσματα και τα άλματα.
Επίσης, είναι γνωστό ότι ανάλογα με τις κινήσεις που θέλουν να κάνουν η θέση της ουράς αλλάζει, όπως όταν την κρατάνε όρθια σαν κοντάρι όταν περπατούν ή την ευθυγραμμίζουν σε οριζόντια θέση σε σχέση με τη σπονδυλική τους στήλη, όταν τρέχουν καλπάζοντας.
Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν οι σκύλοι βασίζονται στην ουρά τους για να κινούνται στο περιβάλλον, όπως οι γάτες.
Μια έρευνα 25 διαφορετικών κυνοειδών έγινε για να δοθεί η απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Η κίνηση της ουράς του σκύλου είναι ατεκμηρίωτη
Συγκεκριμένα ζώα, όπως οι σαύρες, χρησιμοποιούν τις μακριές τους ουρές για να πλοηγήσουν το σώμα τους.
Οι σκίουροι κάνουν επίσης το ίδιο, αν και το μέγεθος της ουράς τους συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα είναι μικρότερο, συγκρινόμενοι με τις σαύρες.
Στην πραγματικότητα, η ουρά στα θηλαστικά αυξάνει τη φυσική αδράνεια του σώματος τους κατά 35%, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ευκινησία και την ευλυγισία τους.
Τα Cheetah ,για παράδειγμα, εξαρτώνται από τις κινήσεις της ουράς για τη σβελτάδα και την ευκαμψία τους κατά τη διάρκεια των εκρηκτικών τους καταδιώξεων στο κυνήγι της λείας τους.
Οι ερευνητές , υποστηρίζουν:
«Η κίνηση της ουράς είναι κομβικής σημασίας στα Cheetah , όταν κυνηγούν, διότι η υψηλή αδράνειά της επηρεάζει τη γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης σε γωνία σχεδόν 190°.»
Είναι άγνωστο αν σαρκοφάγα, όπως τα κυνοειδή ( λύκοι, τσακάλια, αλεπούδες, σκύλοι κ.ά.) χρησιμοποιούν την ουρά τους προς αυτήν την κατεύθυνση ή αυτόν τον ρόλο παίζουν άλλα μέρη του σώματος τους, όπως η κίνηση του κεφαλιού τους.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο αθλητής της ενόργανης γυμναστικής που χρησιμοποιεί τα χέρια του, όταν στριφογυρίζει στις ασκήσεις του.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύνθετο μοντέλο βιομηχανικής, για να τεστάρουν τις δυνατότητες αδράνειας που έχουν οι ουρές των σκύλων, ώστε να διαπιστώσουν πόσο σημαντικές είναι για τις κινήσεις τους.
Τελικά , το συμπέρασμα ήταν ότι οι κινήσεις της ουράς είχαν ελάχιστη ή καμία επίδραση σε ελιγμούς ή ενέργειες, όπως τα άλματα.
Οι ίδιοι τόνισαν :
«Η ακρίβεια του μοντέλου της έρευνας αναφορικά με τη συμβολή της ουράς στην κινησιολογία των σκύλων έδειξε ότι δεν υπάρχει σημαντική επίδραση σε αυτήν και καταλαβαίνουμε ότι οι ουρές των κυνοειδών δε σχεδιάστηκαν για τις μηχανικές κινήσεις του σώματος.»
Οι σκύλοι χρησιμοποιούν την ουρά τους για επικοινωνιακούς λόγους
Η έρευνα αποκάλυψε άλλο ένα στοιχείο που μάλλον όλοι υποπτεύονταν, δηλαδή ότι η ουρά αποτελεί ένα σημαντικό επικοινωνιακό τους εργαλείο.
Μια κινούμενη ουρά είναι ένα κοινωνικό σήμα φιλικότητας και αυτό επιβεβαιώθηκε από την έρευνα, που υποστήριξε:
«Υπάρχουν πολλοί που ισχυρίζονται ότι οι σκύλοι χρησιμοποιούν την ουρά τους για σύνθετες κινήσεις, όπως τα άλματα ή τα αστραπιαία γυρίσματα, όμως με δεδομένη την πολύ μικρή γωνία κίνησης που έχει η ουρά κυριαρχεί στο σώμα των κυνοειδών ως επικοινωνιακό εργαλείο.»
Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές εξηγήσεις, όπως η χρήση της για απομάκρυνση των ενοχλητικών παρασίτων ή εντόμων, όπως επίσης και για λόγους μαρκαρίσματος των περιοχών που κινούνται, όπως συμβαίνει με τους Αφρικάνικους άγριους σκύλους.
Συνεπώς, θεωρείται ότι οι σκύλοι επικοινωνούν μεταξύ τους και μέσω της ουράς τους και μάλιστα τείνουν να την κινούν προς τα αριστερά, όταν είναι αγχωμένοι.
Αυτό μάλλον καθοδηγείται από τον εγκέφαλο τους, όπως η ενεργοποίηση της αριστερής εγκεφαλικής πλευράς προκαλεί τη δεξιόστροφη κίνηση της ουράς, το ίδιο συμβαίνει και με την ενεργοποίηση της δεξιάς εγκεφαλικής πλευράς που προκαλεί την αριστερόστροφη κίνηση της ουράς.
Οι σκύλοι φάνηκε ότι ανταποκρίνονται σε αυτά τα σήματα και μάλιστα εκείνοι που είδαν να κουνάει κάποιος σκύλος την ουρά του προς τα αριστερά ένιωσαν στρες και είχαν ανεβασμένους καρδιακούς παλμούς, ενώ εκείνοι που είδαν κάποιον σκύλο να την κουνάει δεξιά παρέμειναν χαλαροί.
Οι άνθρωποι, επίσης μπορεί να παρακολουθήσουν τις κινήσεις της ουράς του σκύλου τους, για να ανακαλύψουν τι νιώθει ή τι προσπαθεί να πει.
Για παράδειγμα οι κινήσεις της ουράς ενός σκύλου που δείχνει φιλικότητα περιλαμβάνουν :
• Δεξιόστροφες κινήσεις της ουράς του
• Κούνημα όλου του σώματός του
• Γρήγορες τοξοειδείς κινήσεις της ουράς
• Χαλαρότητα αυτής ,καθώς κινείται
• Η κυκλική κίνηση της ουράς που θυμίζει αυτήν της προπέλας.
Κινήσεις της ουράς που δείχνουν μη φιλικά συναισθήματα περιλαμβάνουν :
• Αριστερόστροφες κινήσεις της ουράς
• Απλή κίνηση αυτής και ιδιαίτερα της κορυφής της
• Αργές κινήσεις που δεν προκαλούν ιδιαίτερη κινητικότητα
• Ένα άκαμπτο και μονοκόμματο κούνημα της
Όταν παρατηρήσεις προσεκτικά την τοποθέτηση της ουράς, καθώς και τις κινήσεις της, μπορείς να μάθεις ακόμα περισσότερα για το φιλαράκι σου, όπως :
• Μία ουρά κρατημένη ψηλά δείχνει στάση επιφυλακής και κάποτε κυριαρχία.
Ο σκύλος σου ίσως απελευθερώνει περισσότερες ορμόνες από τους πρωκτικούς του αδένες, για να καταστήσει περισσότερο γνωστή την παρουσία του τριγύρω.
• Μια ουρά κρατημένη ψηλά και κινούμενη σε συνδυασμό με μία γλυκιά έκφραση του προσώπου δείχνει σημάδια ευτυχίας, όμως αν το πρόσωπο του σκύλου σου σκληρύνει, τότε δείχνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
• Όταν η στάση της ουράς του κολλητού σου βρίσκεται σε οριζόντια θέση προς το έδαφος, τότε αυτός εξερευνάει τον χώρο.
• Αν ο σύντροφος σου χώνει την ουρά του ανάμεσα στα πόδια του ή την κουνάει χαμηλά προς το έδαφος και γρήγορα, μάλλον φανερώνει νευρικότητα, άγχος, ανασφάλεια ή ντροπή.
Η κίνηση μάλιστα αυτή της ουράς παρεμποδίζει και την απελευθέρωση ορμονών από τους πρωκτικούς του αδένες θέλοντας έτσι ίσως να κρύψει την παρουσία του τριγύρω.