Αν έχεις μία γάτα στο νοικοκυριό σου, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πόσο επίμονα παρακολουθεί αυτά που την ενδιαφέρουν μέσα στο σπίτι, όπως τα παιχνίδια της, κάποιο άλλο κατοικίδιο, ακόμα και τα γυμνά σου πόδια.
Όταν κουλουριάζει το σώμα της χαμηλά στο έδαφος και κουνάει ελαφρά πάνω-κάτω τα πίσω της πόδια, τότε ξέρεις ότι ετοιμάζεται να ορμήσει στον στόχο της.
Πρόκειται μάλλον για την πιο μυστήρια κίνηση που συναντάμε στον κόσμο των αιλουροειδών μας φίλων.
Αυτή η συμπεριφορά δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς επιστημονικά
Πολλοί γατογονείς δεν έχουν καταλάβει ότι αυτή η κίνηση είναι μέρος της προ-επίθεσης του τριχωτού τους συντρόφου και σίγουρα υπάρχουν λόγοι που γίνεται.
Όμως, υπάρχει έλλειψη επαρκούς έρευνας γύρω από αυτό το ζήτημα.
Ο Dr John Hutchinson, καθηγητής της εξελικτικής βιομηχανικής στο Κτηνιατρικό Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, λέει: “Η σύντομη απάντηση για τον σκοπό αυτής της συμπεριφοράς, είναι ότι απλά δε γνωρίζουμε ακριβώς τι σημαίνει, διότι δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για αυτό το θέμα.”
Ο ίδιος θεωρεί, ότι το κούνημα των οπισθίων μίας γάτας βοηθάει το αιλουροειδές να πετύχει την καλύτερη πρόσφυση στο έδαφος, πριν την τελική επίθεση προς τον στόχο της.
“Μπορεί επίσης, η κίνηση αυτή να παίζει ρόλο στον συντονισμό της όρασης προς την κατεύθυνση της λείας της, καθώς και των μυών της, ώστε να λειτουργήσουν γρήγορα οι εντολές του εγκεφάλου της προς το νευρικό της σύστημα, πριν την εφόρμηση”, συμπληρώνει ο ίδιος.
Ακόμα, αυτή η κίνηση μπορεί να είναι μία προθέρμανση αεροβικών κινήσεων.
“Πιθανόν να τεντώνει κάπως τους μύες της, διότι έτσι θα βοηθηθεί η επιτυχημένη εκτόξευση προς τον στόχο της, ενώ δεν παραβλέπουμε και τον ενθουσιασμό που νιώθει από τη διαδικασία του κυνηγιού και την αιχμαλωσία της λείας της”, συμπληρώνει ο ίδιος.
Πάντως, αυτή η συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί επίσης και στις μεγάλες άγριες γάτες, όπως τα λιοντάρια, οι τίγρεις και τα Τζάγκουαρ.
Περισσότερες εξηγήσεις για το “κούνημα των οπισθίων”
Η κτηνίατρος Hannah Hart, προσθέτει κάποιους δυνητικούς λόγους για την εξήγηση αυτού του φαινομένου:
- Σταθερότητα: Οι γάτες κινούν τα πίσω τους πόδια διαφορετικά και ανάλογα, αν περπατούν ή παραφυλάνε για επίθεση. Όταν περπατούν, εναλλάσσουν τις κινήσεις των πίσω ποδιών τους για να προωθηθούν προς τα εμπρός. Ωστόσο, όταν πηδάνε ή ορμάνε στο θήραμα τους σηκώνονται από το έδαφος χρησιμοποιώντας και τα δύο πίσω τους πόδια ταυτόχρονα. Έτσι αυξάνεται η δύναμη, η ταχύτητα, αλλά και η κάλυψη της διανυόμενης απόστασης από τον στόχο τους. Εφόσον το έδαφος που πατάει η γάτα, πρέπει να υποστηρίζει την κίνηση και των δύο πίσω ποδιών της, την ίδια στιγμή, η γάτα κουνάει τα οπίσθια της για να τεστάρει την ανθεκτικότητα της επιφάνειας του εδάφους, ώστε αυτά να έχουν την καλύτερη δυνατή πρόσφυση, αλλά και διατήρηση της ισορροπίας, κατά την απογείωση προς τη λεία της.
- Προετοιμασία: Είναι πιθανό το κούνημα των οπισθίων να είναι μία κίνηση προθέρμανσης των μυών της γάτας για τη δυναμική και με ακρίβεια κίνηση επίθεσης προς τον στόχο της.
- Πνευματική διέγερση: Όταν οι γάτες νιώθουν να ζωηρεύει το κυνηγετικό τους ένστικτο, ο εγκέφαλος τους απελευθερώνει ντοπαμίνη, με αποτέλεσμα την έκρηξη των συναισθημάτων του ενθουσιασμού, της φιλοδοξίας για επιτυχία και της απόλαυσης. Ίσως αυτή η συμπεριφορά να είναι μία κίνηση εκδήλωσης χαράς για αυτά τα αιλουροειδή και μπορεί να τις βοηθάει να απελευθερώσουν τη συσσωρευμένη ενέργεια από τη διάχυση της ντοπαμίνης.
Κάποια άλλα σημάδια πριν την επίθεση
- Η διαστολή στις κόρες των ματιών τους, η διάνοιξη των οφθαλμών και η ματιά χωρίς το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων.
- Τα αυτιά που καρφώνονται στητά προς τα εμπρός, καθώς το ίδιο συμβαίνει και με τα μουστάκια τους.
- Η κουβέντα και οι φωνητικοί συριγμοί
- Οι ύπουλες και αργές κινήσεις με χαμηλωμένο το σώμα προς το έδαφος και τα πίσω πόδια κρυμμένα, κάτω από το σώμα.
- Το αργό τίναγμα της ουράς τους.
Γιατί οι οικόσιτες γάτες δεν παρατούν το κυνήγι; Σε αντίθεση με τους σκύλους που είναι πλήρως εξημερωμένοι, οι γάτες θεωρούνται ήμι - εξημερωμένες.
Αυτό εξηγεί, γιατί κάποιες από αυτές διατηρούν κάποια άγρια χαρακτηριστικά της φύσεως τους.
Ενώ δεν υπάρχει ανάγκη να κυνηγούν διατηρούν ζωντανό αυτό το ένστικτο και αυτό εξηγεί την συσσωρευμένη βραδινή τους ενέργεια και την τάση τους να πεινούν περισσότερο την αυγή, αλλά και το χάραμα της ημέρας.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει αυτήν τη γατίσια συμπεριφορά είναι η δυνητική ύπαρξη πολλών οικόσιτων γατών σε ένα νοικοκυριό, κάτι που για αυτές είναι αφύσικο και βαρετό.
Οι περισσότερες σπιτόγατες σήμερα βαριούνται πολύ, διότι αδυνατούν να συμμετέχουν σε πολλές φυσικές τους ανάγκες, όπως το κυνήγι, για αυτό και είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.
Η ανία, σίγουρα εξηγεί τον λόγο που πολλές γάτες υιοθετούν ενοχλητικές συνήθειες, όπως το ανέβασμα στα τραπέζια και τους πάγκους της κουζίνας ή στα ράφια της βιβλιοθήκης, όπου κάνουν πολλές ζημιές.
Ο Dr Wailani Sung, αναφέρει:
“Αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι οι γάτες είναι περίεργα ζώα που λατρεύουν την εξερεύνηση.
Χρησιμοποιούν τα πέλματα τους για αυτόν τον λόγο, ώστε να χειρίζονται με το άγγιγμα τους τα αντικείμενα που τις ενδιαφέρουν.
Κάποιες φορές μπορεί να σπρώξουν δυνατά για να κινηθούν αυτά τα αντικείμενα.
Οι γάτες που ζουν περιορισμένες μέσα στα σπίτια αισθάνονται πλήξη βιώνοντας την καθημερινότητα τους.
Όταν σπρώχνουν πράγματα τριγύρω τους και τα βλέπουν να πέφτουν, μάλλον διεγείρονται πνευματικά.”
Συμπέρασμα
Οι οικόσιτες γάτες συνήθως κουνούν τα οπίσθια τους, όταν ετοιμάζονται να ορμήσουν στα παιχνίδια τους, σε άλλα κατοικίδια ή στους γατογονείς τους.
Η ώρα του παιχνιδιού τους είναι ένας σημαντικός παράγοντας κοινωνικοποίησης και βοηθάει τις γάτες να αναπτύσσουν το κυνηγετικό τους ταμπεραμέντο, ακόμα και αν αυτό είναι αχρείαστο μέσα στο σπίτι.
Όταν αντιληφθείς τον ρόλο αυτής της συμπεριφοράς από το φιλαράκι σου, θα του δώσεις τα κατάλληλα παιχνίδια, αλλά και τον απαραίτητο χρόνο που θέλει για να ικανοποιήσει τα αρχέγονα θηρευτικά του ένστικτα.