BLOG

Γάτες που χάνονται: Μπορεί άραγε να επιστρέψουν πίσω;

24/09/2021
0 Liked

Είναι γνωστό ότι οι σκύλοι που χάνονται βρίσκουν συνήθως τον δρόμο της επιστροφής εξαιτίας της άριστης οσφρητικής τους ικανότητας και της αποτύπωσης ενός οπτικού χάρτη μέσα στον εγκέφαλο τους.

Τι γίνεται , όμως σε ανάλογες περιπτώσεις με τα φιλαράκια μας, τις γάτες;

Μπορεί 1 γάτα που χάθηκε σε άγνωστο περιβάλλον να επιστρέψει στο σπίτι της;

Υπάρχουν καταγεγραμμένες πολλές αναφορές για γάτες που, ενώ εξαφανίστηκαν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, τελικά κατάφεραν να γυρίσουν πίσω.

Αυτή η ευτυχής, όμως κατάληξη παραμένει ένα άλυτο μυστήριο ως προς τους λόγους επίτευξής της, ενώ κάποιοι ειδικοί στις συμπεριφορές των ζώων έκαναν πειράματα πάνω στο ένστικτο της περιπλάνησης των γάτων, παρατηρώντας αξιοσημείωτα πράγματα.

Πώς βρίσκει 1 γάτα τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι της;

Το 1920 ο καθηγητής Frances Herrick δημοσίευσε το βιβλίο «The homing powers of the cat»  που βασίστηκε στις παρατηρήσεις που έκανε πάνω σε μία γατομητέρα που κατάφερε να επιστρέψει στα γατάκια της μετά τον χωρισμό τους.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο εύρος της απόστασης που μπορεί να διανύσει 1 γάτα, για να γυρίσει στην οικογένειά  της.

Η συγκεκριμένη μπόρεσε να επιστρέψει 7 φορές καλύπτοντας αποστάσεις που κυμαίνονταν από 1,5 ως και 6 χλμ..

Το 1954 1 ομάδα Γερμανών ερευνητών έκαναν 1 πείραμα βάζοντας γάτες μέσα σε 1 μεγάλο λαβύρινθο, από 1 κάθε φορά, που είχε 6 εξόδους.

Η έρευνα έδειξε ότι οι γάτες δεν περιφέρονταν μέσα στον λαβύρινθο, αλλά έβρισκαν και έβγαιναν από εκείνη την έξοδο που ήταν πλησιέστερα προς την κατεύθυνση που ζούσαν, ακόμα και αν βρίσκονταν χιλιόμετρα μακριά.

Βασισμένοι λοιπόν σε επιστημονικές αποδείξεις μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι 1 γάτα μπορεί να βρει τον δρόμο επιστροφής στο σπίτι της, είτε λόγω της δυνατής της όσφρησης, είτε μέσω σύνθετων μηχανισμών, όπως ο μαγνητικός γεωγραφικός προσανατολισμός, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς κάποιων επιστημόνων.

Τα ένστικτα επαναπατρισμού τους είναι τοποθετημένα μέσα στο DNA των γατών που άλλωστε φημίζονται για την χωροκατακτητική τους συμπεριφορά.

Οι γάτες μαρκάρουν την περιοχή τους ψεκάζοντας τα ούρα τους ή αγγίζοντας με τους οσμικούς τους αδένες που βρίσκονται γύρω από τον πρωκτό τους τα όρια που επιλέγουν, αφήνοντας έτσι οσφρητικά σημάδια που τις ανακατευθύνουν, όταν έχουν εκτοπιστεί σε 1 άγνωστη περιοχή.

Τι συμβαίνει , όμως όταν η απόσταση είναι μεγάλη;

Μπορεί άραγε 1 γάτα να γυρίσει πίσω , όταν βρίσκεται 10 χλμ. και άνω μακριά από το σπίτι της;

Υπάρχει καταχωρημένη 1 τέτοια περίπτωση με μία χαμένη γάτα που ταξίδεψε μία μεγάλη απόσταση από το καταφύγιο όπου βρισκόταν στο σπίτι του πρώην ιδιοκτήτη της.

Τι κάνεις αν χάσεις τη γάτα σου;

Αν η γάτα σου χάθηκε, φυσικά θα ανησυχείς για την υγεία και την ασφάλειά της και θα  αναρωτιέσαι αν είναι εφικτή η επιστροφή της.

Πρόκειται για μία αγχωτική και θλιβερή κατάσταση, όμως πρέπει να παραμείνεις ήρεμος.

Ξεκίνησε πρώτα ψάχνοντας τις κοντινές περιοχές και ανάφερε σε φιλοζωικές οργανώσεις και στα social media την απώλειά σου.

Αν χάθηκε ο σύντροφος σου και αγωνιάς για την επιστροφή του, έτσι αισθάνεται και αυτός προσπαθώντας  να επιστρέψει, για αυτό μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα, ώστε να τον βοηθήσεις.

Πρόκειται για κάποια tips από άλλους γατογονείς που ευτύχησαν να ξαναβρούν το χαμένο μέλος της οικογένειας τους:

Άφησε τριγύρω τροφή με έντονη μυρωδιά

Όσο χρόνο λείπει ο κολλητός σου, μπορείς να αφήνεις τροφή έξω κατά καιρούς, ώστε να τον δελεάσεις να επιστρέψει, αν βρίσκεται κάπου κοντά.

Βάλε την αγαπημένη του τροφή σε 2-3 μέρη αντιδιαμετρικά αντίθετα γύρω από το σπίτι σου

Αν περιπλανιέται εκεί κοντά, ίσως πιάσει στον αέρα την οσμή της και γυρίσει πίσω στη βάση του. Βάλε τόνο, σαρδέλες και οποιαδήποτε άλλη τροφή με έντονη μυρωδιά που πιστεύεις ότι θα τον μαγνητίσει.

Άπλωσε ή κρέμασε γύρω από το σπίτι σου την αγαπημένη του κουβέρτα ή κάποιο δικό σου ρούχο ή άφησε σε εμφανές μέρος την αμμολεκάνη του.

Μπορεί ο κολλητός σου να επιστρέψει ?

Ίσως αυτό γίνει ευκολότερο με το παραπάνω κόλπο.

Πάρε κάποια ρούχα και κρέμασε τα σε παράθυρα ή έξω από το σπίτι, ώστε ο αέρας να διασπείρει τις οσμές τριγύρω στο περιβάλλον.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία δική σου μπλούζα, μία πετσέτα, τα σκεπάσματα της γάτας σου ή οτιδήποτε άλλο έχει επάνω του τη μυρωδιά της.

Φώναζε τον με σταθερή και ήρεμη φωνή.

Αν η γάτα σου χάθηκε, είναι φυσικό να τη ψάχνεις τακτικά.

Αν πας και σε άλλες γειτονιές ή ψάχνεις σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, μπορείς να την καλείς, αλλά με ήρεμο τόνο φωνής.

Αν το φιλαράκι σου φοβάται και κρύβεται ,το ήπιο φωνητικό κάλεσμα, ίσως το ξετρυπώσει από την κρυψώνα του.

Μη φωνάζεις με πανικό ή απελπισμένα, όταν τον καλείς με το όνομα του.

Βλέπε και άκου προσεκτικά

Οι περισσότεροι γατογονείς, που ξαναβρήκαν τους συντρόφους τους, ανέφεραν ότι αυτοί επέστρεψαν κατά πλειοψηφία τις ώρες της Ανατολής ή Δύσης του ηλίου.

Όταν λοιπόν εσύ αναζητάς το φιλαράκι σου, πρέπει να ακούς και να παρατηρείς προσεκτικά τους θορύβους και τις κινήσεις αυτές τις ώρες της ημέρας, διότι 1 σιγανό νιαούρισμα ή 1 απαλό γραντζούνισμα στο παράθυρο ή την πόρτα σου, ίσως είναι το σημάδι της επιστροφής του.

Πολλοί γατογονείς έφθασαν σε σημείο να βάλουν κάμερες που εστίαζαν γύρω από το σπίτι τους ή βρεφικά μόνιτορ σύλληψης ήχων.

Άσε τη γκαραζόπορτα ανοικτή

Μπορεί 1 οικιακή γάτα να επιστρέψει στο σπίτι της ?

Πίστεψε ότι μπορεί και όταν το κάνει, θα είναι με ύπουλο και σιωπηλό τρόπο.

Για αυτό άσε ανοικτή τη γκαραζόπορτα ή μία εσωτερική πόρτα λίγο μισάνοικτη , ώστε να μη δυσκολευτεί να γυρίσει στη βάση της.

Επίλογος

Μπορεί να μην υπάρχουν ακριβείς απαντήσεις σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να φθάσει 1 γάτα, πριν επιστρέψει στο σπίτι της, αλλά ποτέ μην περιφρονήσεις την έμφυτη ικανότητα γυρισμού της.

Αν οι σκύλοι πλοηγούνται χάρη στον δεσμό που έχουν αναπτύξει μαζί μας, για να επιστρέψουν σε εμάς, όταν χαθούν, τα χωροκτητικά ένστικτα της γάτας είναι πανίσχυρα (καλύπτοντας μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτές που νομίζεις).

Μπορεί να εντοπίσει γνώριμες οσμές και ήχους που θα χαράξουν το μονοπάτι του γυρισμού της.

Βοήθησέ την λοιπόν , αξιοποιώντας όσα έμαθες παραπάνω.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0