BLOG

6 σημάδια που δείχνουν αν η σκυλίτσα σου είναι έγκυος

07/07/2020
0 Liked

Μήπως έχεις υπόνοιες ότι επίκειται διεύρυνση της οικογενείας σου;

Ονειρεύεσαι ότι περπατάς ανάμεσα σε αφράτες και αγαπησιάρικες τριχόμπαλες που τσιρίζουν συνέχεια;

Αν νομίζεις ότι η σκυλίτσα σου είναι έγκυος, υπάρχουν σημάδια, όπως και στις γυναίκες, που μπορούν να κατευθύνουν τη σκέψη σου.

Η περίοδος κυοφορίας διαρκεί από 61 ως και 65 ημέρες και λόγω ανυπαρξίας τεστ εγκυμοσύνης, ο αρμόδιος για την επιβεβαίωση της κυήσεως είναι ο κτηνίατρος σου.

Η Dr Jessica Romine, κτηνίατρος στο Blue Pearl Pet Hospital in Southfield στο Michigan, λέει:

«Η επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης ενός σκύλου μπορεί να γίνει με διάφορα διαγνωστικά τεστ. Περίπου στις 30 ημέρες , υπάρχουν εξετάσεις αίματος που μετρούν τα επίπεδα της ορμόνης ριλαξίνης βάσει της οποίας ένας κτηνίατρος διαπιστώνει την κύηση μίας σκυλίτσας».

Περίπου αυτήν την περίοδο ένας υπέρηχος μπορεί να ανιχνεύσει τους αμυδρούς καρδιακούς παλμούς των κουταβιών που θα κατακτήσουν αργότερα το Instagram.

Η ίδια συμπληρώνει:

«Οι παραπάνω διαδικασίες επιβεβαιώνουν την εγκυμοσύνη, δε μας πληροφορούν όμως για τον αριθμό των κουταβιών που κυοφορούνται».

Ο ακριβέστερος τρόπος καταμέτρησης των μικρών είναι μία ακτινογραφία.

«Οι σκελετοί τους δεν έχουν σχηματοποιηθεί αρκετά, ώστε να είναι διακριτοί πριν τις 45 ημέρες τουλάχιστον και συνήθως προτείνεται να περιμένουμε ως τις 50 με 55 ημέρες εγκυμοσύνης για να δώσουμε τον ακριβή αριθμό» , είπε η Dr Romine που συμπλήρωσε :

«Το να γνωρίζεις πόσα κουτάβια περιμένεις να γεννηθούν είναι σημαντικό, διότι θα γνωρίζεις αν τελείωσαν οι ωδίνες ή μήπως κάποιο μικρό έχει κολλήσει στη διαδρομή εξόδου από την κοιλιά της μάνας του».

Παρακάτω, θα αναφέρουμε κάποια σημάδια πιθανής εγκυμοσύνης:

 

Εμετός

Στις πρώτες μέρες της κύησης όλα φαίνονται φυσιολογικά και δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν φυσικές ενδείξεις πριν φθάσουμε στα μισά του δρόμου.

Ωστόσο , καλό είναι να γνωρίζεις ότι μπορεί να εμφανιστούν κάποια συμπτώματα.

«Περίπου 3 εβδομάδες μετά τη σύλληψη, μπορεί η σκυλίτσα σου να δείξει ήπια σημάδια στομαχικής διαταραχής, ανορεξίας και κάποιες φορές εμετού. Αυτό είναι φυσιολογικό , όπως και στις γυναίκες, λόγω ορμονικών ανωμαλιών», είπε η Dr Romine.

«Αυτά τα συμπτώματα συνήθως σταματούν μόνα τους μέσα σε 1 εβδομάδα, αλλά, αν η χνουδωτή σύντροφος σου δεν τρώει καθόλου ή οι διαταραχές αυτές συνεχίζονται για περισσότερο διάστημα, πρέπει να επισκεφθείς τον κτηνίατρο σου για να αποκλείσεις πιο σοβαρές καταστάσεις», συμπλήρωσε η ίδια.

 

Κόπωση

Μία έγκυος σκυλίτσα συνήθως δεν έχει την ίδια ενεργητικότητα με το παρελθόν.

«Οι έγκυες σκυλίτσες μπορεί να κουράζονται περισσότερο τις πρώτες εβδομάδες και ταυτόχρονα να έχουν συμπτώματα ναυτίας, όπως και οι γυναίκες τα πρωινά συνήθως.

Τα καλά νέα είναι ότι ,μόλις περάσει το αρχικό διάστημα κούρασης , επανέρχεται η ενεργητικότητα τους μέχρι το τέλος της κυήσεως , όταν κερδίσουν ένα σημαντικό ποσό βάρους και θέλουν να ξεκουράζονται περισσότερο», δήλωση η κτηνίατρος.

Επιπρόσθετα, ένα σημάδι ότι η ώρα του τοκετού έρχεται είναι η εκδήλωση ανησυχίας παρά κόπωσης.

Μάλλον ανυπομονεί να γλείψει στοργικά τα κουτάβια της.

 

Διόγκωση των θηλών του στήθους

Ίσως παρατηρήσεις κάποιες εμφανείς αλλαγές στο σώμα της σκυλίτσας σου , όσο πλησιάζει ο τοκετός.

«Περίπου 1 μήνα μετά τη σύλληψη, μπορεί να εμφανιστεί μία βλενώδης ουσία στον κόλπο της και ταυτόχρονα θα δεις τις θηλές της να διογκώνονται παίρνοντας ένα ροζ χρώμα . Κάποιες φορές ένα μικρό ποσό υγρού θα στάζει από εκεί, κάτι που είναι φυσιολογικό», είπε η Dr Romine.

 

Αύξηση βάρους

Είτε πρόκειται για άνθρωπο είτε για σκυλίτσα , είναι απόλυτα φυσιολογικό να προστεθούν κάποια κιλά παραπάνω. Αν όμως υποπτευθείς εγκυμοσύνη , μην το παρακάνεις με το φαγητό.

«Η αύξηση βάρους δεν παρατηρείται πριν το πέρασμα 7 εβδομάδων και από εκεί και πέρα θα αυξηθεί περίπου 50% συγκριτικά με το κανονικό της βάρος. Σε υποψήφιες μητέρες για πρώτη φορά αυτή η αύξηση μπορεί να μη γίνει αντιληπτή διότι το μέγεθος της κοιλιάς δεν είναι αισθητά μεγαλύτερο, κάτι που ίσως οφείλεται στην ανυπαρξία πολλών κουταβιών μέσα της» , δήλωσε η κτηνίατρος.

 

Ανεβασμένη όρεξη

Η κυοφορία απαιτεί αύξηση του προσλαμβανομένου θερμιδικού ποσού. Όχι όμως μεγάλη.

«Η όρεξη της θα μεγαλώσει συνήθως μετά τα μέσα της κύησης , οπότε οι θερμιδικές ανάγκες θα αυξηθούν επίσης. Μέχρι τότε δεν χρειάζεται αύξηση της συνηθισμένης ημερήσιας ποσότητας διατροφής , διότι η αύξηση του βάρους της πριν τα μέσα της γέννας ίσως επηρεάσει αρνητικά την ομαλή της εξέλιξη.

Έτσι συνιστάται η σίτισή της στα κανονικά επίπεδα ποσότητας με μία ισορροπημένη στα συστατικά της ξηρά τροφή» , είπε η Dr Romine.

Μετά τα μισά της κύησης , συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου ποια τροφή θα δώσεις στη σκυλίτσα σου , καθώς οι θερμιδικές  της ανάγκες θα αυξηθούν.

Συνήθως ,προτείνεται να αυξάνεις σταδιακά την ποσότητα αυτή , περίπου 25% κάθε εβδομάδα , για τις τελευταίες 4 εβδομάδες ως τον τοκετό.

Μην το παρακάνεις στο θέμα της διατροφής. Οι ενισχυμένες τροφές που προτείνονται έχουν extra βιταμίνες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία και δε χρειάζονται επιπλέον συμπληρώματα, ειδικά ασβέστιο.

Αν δώσεις παραπάνω από αυτό που περιέχει η ενισχυμένη διατροφή ,μπορεί να μπλοκαριστεί η ροή του φυσικού ασβεστίου που βρίσκεται στον οργανισμό της και να απελευθερωθούν ορμόνες που θα προκαλέσουν μειωμένη χορήγηση ασβεστίου στα κουτάβια , όταν ξεκινήσει ο θηλασμός.

 

Τακτοποίηση χώρου γέννας

Οι έγκυες γυναίκες συνήθως πριν γεννήσουν κατακλύζονται από το συναίσθημα διευθέτησης και καθαριότητας του χώρου που θα φιλοξενήσει σε λίγο το νέο μέλος της οικογένειας τους.

Κάτι παρόμοιο αισθάνεται και η κυοφορούσα σκυλίτσα.

Η Dr Romine λέει:

«Λίγο πριν τις ωδίνες , πολλές σκυλίτσες δείχνουν έντονη την επιθυμία εξεύρεσης και τακτοποίησης του χώρου που θα γεννήσουν τα πολύτιμα κουτάβια τους. Αποσύρονται , αναζητώντας ένα ήρεμο και ασφαλές μέρος μέσα στο σπίτι , ώστε να είναι κρυμμένες και καλά προστατευμένες από αδιάκριτους επισκέπτες.

Ψάχνουν για κουβέρτες ή σκεπάσματα για να κάνουν άνετο το μέρος που θα γεννήσουν».

Από την άλλη , εσύ ως σκυλο-γονέας πρέπει να εξασφαλίσεις τις συνθήκες εκείνες που θα κάνουν τη σύντροφο σου να φέρει με ασφάλεια και χωρίς άγχος τα παιδιά της στον κόσμο. Απαραίτητη είναι η σωστή θερμοκρασία του δωματίου , ώστε να μην ζεσταθεί πολύ η μητέρα ή να μην κρυώσουν τα κουτάβια.

 

Επίλογος

Πρέπει να γνωρίζεις ότι η μητέρα φύση πολλές φορές παίζει διάφορα παιχνίδια.

Η Dr Romine ανέφερε:

«Υπάρχει ένα σύνδρομο ψευδούς κυήσεως, κατά το οποίο η σκυλίτσα, ενώ δεν είναι έγκυος, οι ορμόνες της ανεβοκατεβαίνουν σαν να ήταν

Κάποιες είναι πιο ευαίσθητες στις εναλλαγές αυτές και σημάδια, όπως η διευθέτηση του χώρου γέννας ή οι συσπάσεις της μήτρας σαν του τοκετού, ενδέχεται να παρουσιαστούν, παρόλο που δεν υπάρχει πραγματική κύηση.

Συνήθως η ψευδο-κύηση διαρκεί 3 εβδομάδες και δε βλάπτει τις σκυλίτσες.

Αλλά, επειδή εμείς μάλλον δεν θα ξέρουμε αν πρόκειται για αληθινή ή ψεύτικη εγκυμοσύνη, καλό είναι να αναθέσουμε στον κτηνίατρο μας την αποστολή εξακρίβωσης της κατάστασης του πολύτιμου συντρόφου μας.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0