BLOG

6 λόγοι που η γάτα σου μισεί να αγγίζεις την ουρά της

28/10/2021
0 Liked

Οι γατοουρές πάντοτε αποτελούσαν ένα μυστήριο.

Άλλες φορές νομίζεις ότι η γάτα σου την ελέγχει, ενώ κάποιες άλλες θαρρείς ότι έχει ανεξάρτητη κίνηση.

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι όποτε το χέρι σου ταξιδεύει πάνω στη ράχη του φίλου σου, το ταξίδι σταματά στη βάση της ουράς του, διότι το αυστηρό του βλέμμα σου κόβει τη φόρα και το νευριασμένο του νιαούρισμα ακολουθεί τη φυγή του από κοντά σου.

Λοιπόν, γιατί δε θέλουν οι γάτες να αγγίζουμε τις ουρές τους;

Πρέπει να γνωρίζεις ότι πρόκειται για ένα υπερευαίσθητο σημείο του σώματος τους που απαρτίζεται από συνδέσμους, τένοντες και νεύρα.

Παρόλο που είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο του σώματος που τις βοηθάει να ισορροπούν, να κινούνται και να επικοινωνούν είναι επίσης πολύ ευάλωτο για αυτό και όλες οι γάτες το προστατεύουν.

Ποια είναι η λειτουργία της ουράς στη γάτα;

Η ισορροπία

Οι γάτες φημίζονται για τις ακροβατικές τους ικανότητες, όταν πρέπει να σκαρφαλώσουν, να κυνηγήσουν αθόρυβα το θήραμά τους και κυρίως , όταν πρέπει να πηδήξουν από μεγάλα ύψη προς τα κάτω και να προσγειωθούν πατώντας στα πόδια τους.

Παρόλο που το σώμα τους είναι σχεδιασμένο, για να τους παρέχει εκπληκτικές εξισορροπητικές δυνατότητες, η ουρά τους παίζει ένα κρίσιμο ρόλο σε αυτήν τη λειτουργία.

Η Dr. Cottel, κτηνίατρος στο νοσοκομείο Γάτας στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, λέει:

«Η ευέλικτη πλάτη τους και η έλλειψη κλείδας τις βοηθούν να γυρίζουν στον αέρα και να προσγειώνονται πάνω στα πόδια τους. Η ουρά τους συμβάλλει στην επαναευθυγράμμιση των ποδιών και του σώματος, καθώς πέφτουν καθιστώντας ομαλή την προσγείωση τους».

Επίσης, η ουρά, τις βοηθάει στην εξισορρόπηση του σώματος, καθώς κινούνται πάνω σε κλαδιά δέντρων και φράκτες.

Η ικανότητα τους να στρίβουν το σώμα τους στον αέρα είναι κάτι που αναπτύσσεται κατά την ενηλικίωση τους. Επίσης, το εσωτερικό τους αυτί τις πληροφορεί, όταν βρίσκονται εκτός ισορροπίας και τότε ξεκινά η επαναευθυγράμμιση ξεκινώντας από το κεφάλι, τα μπροστινά τους πόδια, την πλάτη και τα πίσω πόδια καθώς και την ουρά.

Επικοινωνία

Η ουρά μίας γάτας δε τη βοηθάει μόνο στο αθόρυβο κυνήγι παχουλών ποντικών, αλλά είναι και επικοινωνιακό εργαλείο. Το σώμα της γάτας και η γλώσσα της ουράς της αποτελούν τμήμα των οπτικών σημάτων που χρησιμοποιεί η γάτα για να αλληλεπιδράσει με τις ομόφυλες της.

Τι γίνεται, όμως όταν πρέπει να επικοινωνεί μαζί μας;

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, χρησιμοποιούν οπτικά και ηχητικά σημάδια για να μας μιλήσουν, ενώ το νιαούρισμα τους προσπαθεί να αιχμαλωτίσει την προσοχή μας.

Εκτός του φωνητισμού αυτού χρησιμοποιούν επίσης φυσικά σήματα για να μας γνωστοποιήσουν τα αισθήματα τους.

Για παράδειγμα, αν δεις το φιλαράκι σου να κουνάει την ουρά του, όταν ακούει τη φωνή σου σημαίνει ότι σε αναγνώρισε και είναι ευτυχής.

Μελετώντας τη γλώσσα της ουράς του συντρόφου σου θα τον καταλάβεις καλύτερα και θα αποκωδικοποιήσεις τα σημάδια εκείνα που φανερώνουν τη διάθεση του.

Ενώ, όμως η γλώσσα της ουράς αποκαλύπτει τον εσωτερικό του κόσμο δεν πρέπει να απομονώσεις τα σημάδια της έξω από τον όλο τρόπο επικοινωνίας της που αφορά όλα τα μέρη του σώματος της.

Αισθάνονται οι γάτες τις ουρές τους;

Οι γάτες στέλνουν οπτικά, ηχητικά και οσφρητικά σημάδια σε εμάς και το περιβάλλον τους.

Το άγγιγμα μπορεί και αυτό να αποτελεί μέρος αυτής της επικοινωνίας.

Οι τρόποι αντίδρασης τους στο χάιδεμα μας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η προσωπικότητα, ο ψυχικός δεσμός τους μαζί μας και η ευαισθησία της περιοχής αγγίγματος.

Ο λόγος αυτής της υπερευαισθησίας είναι ότι η ουρά αποτελεί μέρος της σπονδυλικής της στήλης που επηρεάζεται από το κεντρικό νευρικό της σύστημα.

Υπάρχουν δισεκατομμύρια κύτταρα που είναι γνωστά ως νευρώνες και συνδέονται μεταξύ τους μεταφέροντας πληροφορίες στον εγκέφαλο μέσω ηλεκτρικών σημάτων.

Είναι κάπως περίπλοκο, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι οι πληροφορίες που μεταβιβάζουν οι αισθητήριοι νευρώνες στο μυαλό του κολλητού σου περιλαμβάνουν την αίσθηση του πόνου, του αγγίγματος, της θερμοκρασίας, της γνώσης, της ισορροπίας, της όρασης και της οσμής.

Έτσι κατανοείς γιατί η αντίδραση του φίλου σου στο άγγιγμα της ουράς του έχει περισσότερη ένταση συγκριτικά με άλλες περιοχές, όπως τα πόδια της για παράδειγμα.

Γιατί αντιπαθούν οι γάτες το χάιδεμα της ουράς τους;

1)Η ουρά τους είναι ευαίσθητη

Υπάρχουν μέρη του σώματος της γάτας, που όταν τα αγγίζεις, αρχίζει να γουργουρίζει από ευχαρίστηση, όπως το ξύσιμο κάτω από το πηγούνι της, ενώ σε άλλα μέρη θα αναπτύξουν επιθετική διάθεση, όπως το άγγιγμα της ουράς της.

Αφού και οι 2 αυτές περιοχές είναι ευαίσθητες, γιατί το χάιδεμα εκεί οδηγεί σε τελείως διαφορετικές συμπεριφορές;

Όπως προαναφέραμε, η ουρά της γάτας αποτελεί επέκταση της σπονδυλικής της στήλης, άρα πρόκειται για μία ευαίσθητη περιοχή.

Τόσα πολλά νεύρα, μύες και μικρά κόκκαλα είναι μαζεμένα σε αυτήν την μακριά και στενή λωρίδα σώματος.

Για αυτόν τον λόγο, οι γάτες προστατεύουν την ουρά τους, προσπαθώντας να αποφύγουν κάποιο δυνητικό πρόβλημα, όπως ένα απρόσεκτο χάιδεμα ή ένα δυνατό τράβηγμα.

2)Τις προκαλεί άγχος

Αν είσαι τυχερός και η γάτα σου είναι ανεκτική και χαλαρή αποτελείς τη μειοψηφία των γατογονέων, διότι οι περισσότερες αγχώνονται εύκολα.

Ίσως φταίει μία επικείμενη επίσκεψη στον κτηνίατρο ή πήρες την αγαπημένη της κουβέρτα για πλύσιμο.

Αν και οι στρεσογόνες καταστάσεις προκύπτουν από πολλούς παράγοντες, είναι καθήκον σου να δημιουργήσεις ένα ιδανικό περιβάλλον ασφάλειας για το φιλαράκι σου.

Το άγγιγμα της ουράς του μπορεί να το στρεσάρει εύκολα , διότι αυτή η φαινομενικά αθώα κίνηση σου θα το κάνει να νιώσει κίνδυνο.

Για τις γάτες αυτή η χειρονομία είναι ασυνήθιστη και δεν έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στο είδος τους.

Το ακούμπημα της ουράς της θα την οδηγήσει σε στάση αυτοάμυνας και ίσως φέρει τη ρήξη στις σχέσεις σας.

3)Ίσως κινδυνεύει η ουρά τους.

Αν οι γάτες δεν επιθυμούν να αγχώνονται, σίγουρα δεν θέλουν και να κινδυνεύουν και από την ώρα που η ουρά τους είναι ευάλωτη κάθε τι που την πλησιάζει λαμβάνεται ως απειλή.

Αν έτυχε κάποια φορά να την πάτησες εκεί, θα διαπίστωσες πόσο ακαριαία πήρε θέση μάχης ή έφυγε μακριά σου.

Ανεξάρτητα από την ιστορία που κρύβεται κάτω από την υπερευαισθησία της ουράς του φίλου σου, πρέπει να σεβαστείς τα όρια που έχει θέσει.

4)Δεν σε εμπιστεύεται (συγγνώμη)

Είναι γνωστό ότι οι γάτες είναι σχετικά απόμακρες και πολλοί γατογονείς ομολογούν ότι, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, έκαναν πολλά παραπάνω από το να περιμένουν απλά να τους συμπαθήσουν.

Αυτός είναι και ο λόγος που αγαπούν πολλοί αυτά τα αιλουροειδή, δηλαδή το ότι χτίζουν τις σχέσεις τους μαζί μας με βάση τη συναίνεση και τον εκατέρωθεν σεβασμό του προσωπικού χώρου.

Αν είσαι ξένος για μία γάτα, φυσιολογικά το τελευταίο μέρος του σώματος της που θα σου επέτρεπε να αγγίξεις θα ήταν η ουρά της, διότι απλά δε σε εμπιστεύεται ακόμα.

Αν είσαι νέος γατογονέας ή απλά φροντίζεις τη γάτα της φίλης σου, υπάρχουν τρόποι για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη της, όμως χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για αυτό.

Το πρώτο που θα κάνεις είναι να παρατηρείς προσεκτικά τη γλώσσα του σώματος της, ειδικά στην αρχή της σχέσης σας.

Άφησε την πρώτη να σε πλησιάσει και μετά άπλωσε τα δάχτυλα σου για να τα μυρίσει και αν τρίψει το κεφάλι της πάνω τους, τότε θα σε αφήσει να τη χαϊδέψεις εκεί.

Ποτέ μην ξεκινήσεις να τη χαϊδεύεις στην ουρά εστιάζοντας σε αυτήν την περιοχή.

Ακόμα και ένα μικρό γατάκι που αρχικά δεν θα το πειράξει αυτή η κίνηση, ίσως προοδευτικά το απωθήσεις, αν επιμείνεις.

Η καλύτερη προσέγγιση επιτυγχάνεται χαϊδεύοντας την σε πιο αποδεκτές περιοχές του σώματος της και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σου επιτρέψει να αγγίζεις και το ευαίσθητο αυτό μέρος του σώματος της.

5) Έχει τραυματισθεί

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το γεγονός ότι το φιλαράκι σου αρνείται το άγγιγμα της ουράς του και οι περισσότερες δεν προκαλούν ανησυχία, εκτός αν υπάρχει κάποιο τραύμα.

Αν ο κολλητός σου είναι υπερπροστατευτικός με την ουρά του προσπαθώντας να την κρύβει ή όταν την αγγίζεις, γίνεται επιθετικός γιατί μπορεί να πονάει πολύ.

Λόγω του γεγονότος ότι αποτελούν προέκταση του σώματος τους είναι εκτεθειμένες σε ατυχήματα και τραυματισμούς.

Για αυτό πρέπει να παρατηρείς προσεκτικά την κίνηση της ουράς του κολλητού σου.

Είναι φυσιολογικό το λύγισμα της; Μήπως φαίνεται να τη σέρνει πίσω του;

Ίσως πρόσεξες ότι ζορίζεται πολύ στην κίνηση της.

Μάλλον ήλθε η ώρα να επισκεφθείς τον κτηνίατρο σου.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί ο σύντροφος σου να είχε έναν παλιό τραυματισμό που τον κάνει νευρικό στο άγγιγμα της ουράς του. Ίσως ένα ράγισμα δημιούργησε μία τσάκιση στην ουρά του που μόλις θεραπεύτηκε.

Αυτές οι περιοχές εξακολουθούν να προκαλούν δυσφορία στις γάτες, ακόμα και αν έχουν αποθεραπευτεί.

6) Δεν το διασκεδάζουν

Κάποιες φορές η απάντηση είναι τόσο φανερή και παρόλο που προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τους λόγους που οι γάτες δεν επιθυμούν να αγγίζουμε τις ουρές τους, εντούτοις δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος.

Είτε οφείλεται στο ένστικτο επιβίωσης τους ή σε βιολογικούς λόγους ή απλά αφορά τις προτιμήσεις τους στο άγγιγμα μας, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σέβεσαι την ιδιοσυγκρασία του φίλου σου.

Αντί λοιπόν να αναλώνεσαι σε περιττές αναλύσεις και προβληματισμούς για το τι φταίει και δεν θέλει να τον χαϊδεύεις εκεί, βρες καλύτερα τα σημεία εκείνα που θα απολαύσει το άγγιγμα σου.

Πως θα περιποιηθείς μία γάτα που μισεί να αγγίζεις την ουρά της;

Ίσως ακούγεται  λίγο χαζή αυτή η ερώτηση, διότι οι περισσότερες γάτες περιποιούνται αυτοπροσώπως την ουρά τους, όμως οι πιο μακρύτριχες φυλές, όπως οι Main Coon, ή οι πιο τεμπέλες, ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε αυτήν τη διαδικασία.

Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ηρεμήσεις τον τριχωτό σου σύντροφο κατά τη διάρκεια του καλλωπισμού.

Ψάξε στιγμές που θα τον βρεις χαλαρό και δώσε του να καταλάβει ότι θα λάβει γενική περιποίηση και όχι μόνο τοπική.

Όταν φθάσεις στο επίμαχο μέρος του σώματός του, προσπάθησε να μην τραβήξεις ή πιέσεις απότομα το τρίχωμα ή την ουρά, αντίθετα χάιδεψέ τον εκεί ανά μικρά διαστήματα, για να δεις την αντίδραση του.

Είναι σημαντικό να έχεις προμηθευτεί με μία ποιοτική βούρτσα ή γάντι τριχώματος, ώστε να εκλάβει την περιποίηση ως θετική αλληλεπίδραση μαζί σου.

Να έχεις υπομονή, να τον επαινείς και δίνε του κάπου-κάπου μία νόστιμη λιχουδιά ως ανταμοιβή για την απρόσκοπτη συνεργασία.

Επίλογος

Είναι απίστευτο πόσο σύνθετα είναι κατασκευασμένες οι γάτες, ώστε ακόμα και η ουρά τους που απλά την εκλαμβάνεις ως μία προέκταση του σώματος τους να έχει τόσο περίπλοκη δομή και λειτουργικότητα.

Ως υπεύθυνος γατογονέας πρέπει ιδιαίτερα να φροντίζεις και να εκτιμάς αυτό το μέρος του σώματος του συντρόφου σου, διότι κάθε κίνηση ή σήκωμα της ουράς του αποτελεί μία σημαντική πληροφορία για τη διάθεση του, καθώς και τη διατήρηση της ισορροπίας του, όταν πηδάει από κάποιο ύψος.

Όσον αφορά την ασφάλεια σου κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης ή της περιποίησης του κολλητού σου, θα ήταν σοφό να παραμείνεις σταθερός στο ξύσιμο του σαγονιού, του κεφαλιού ή της κοιλιάς του, διότι, αν κατευθυνθείς προς τη βάση της ουράς και παραπέρα, κινδυνεύεις από αδέσποτες και αστραπιαίες γατονυχιές.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0