BLOG

7 πιθανοί λόγοι που ωθούν τον σκύλο σου να κυνηγά την ουρά του

18/12/2019
0 Liked

Όλοι οι σκυλο- γονείς σίγουρα έχουν αντικρύσει το σκυλο-παιδί τους ή κάποιον άλλο σκύλο να κάνει τρελούς κύκλους γύρω από την ουρά του προσπαθώντας να τη δαγκώσει.

Αναρωτιέσαι:

• Γιατί, άραγε, θέλει να αρπάξει με τα δόντια του ένα μέλος του σώματος του;

• Μήπως πιστεύει ότι είναι κάτι ξένο προς τον εαυτό του;

• Ίσως τον ενοχλεί, διότι τυχαία την εντόπισε και θέλει να την απομακρύνει.

Από την άλλη, εσύ τι πρέπει να κάνεις;

• Να μην δώσεις καμία σημασία, όταν ο κολλητός σου εκδηλώσει αυτή τη συμπεριφορά;

Ή μήπως:

• Να προσπαθήσεις να τον σταματήσεις για να μη λιποθυμήσει από αυτήν τη φρενίτιδα των κύκλων γύρω από τον άξονα του;

Σίγουρα, οι περισσότεροι σκυλο-γονείς θεωρούν ότι οι σκύλοι κυνηγούν τις ουρές τους, διότι αισθάνονται πλήξη και θέλουν να παίξουν.

Όμως, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που εξηγούν την εμφάνιση αυτής της συμπεριφοράς.

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

 

Γιατί οι σκύλοι έχουν ουρές

Σύμφωνα με το περιοδικό Canine Journal, ο πρώτος και πιο εμφανής λόγος είναι ότι μέσω της ουράς τους, οι χνουδωτοί μας σύντροφοι εκφράζουν τα συναισθήματα τους.

Το έντονο κούνημα της ουράς ενός σκύλου υποδηλώνει ενθουσιασμό:

«Καλησπέρα»! Που ήσουν τόσο καιρό !

Αυτό σου λέει κουνώντας πέρα-δώθε την ουρά του κοιτώντας σε με λαχτάρα και χαρά.

Από την άλλη, όταν τον δεις με ίσια τεντωμένη και ακίνητη ουρά, τότε βάλτο στα πόδια γιατί ή σε θεωρεί επικίνδυνο ή εξαρχής δηλώνει ποιος είναι το αφεντικό στον χώρο.

Αν η ουρά του είναι χωμένη ανάμεσα στα πόδια του, τότε μάλλον σε φοβάται και δείχνει την υποταγή του.

Ακόμα, πρέπει να γνωρίζεις ότι ο κολλητός σου προσαρμόζει ανάλογα την ουρά του για να ισορροπεί ή να κατευθύνει την πορεία του στο κολύμπι, αλλά και για να αλλάζει εύκολα κατεύθυνση ισορροπώντας ανάλογα, όταν περπατά.

Αν προσομοιάσουμε τον σκύλο με τον άνθρωπο, θα λέγαμε ότι η ουρά λειτουργεί όπως τα δάχτυλα των ποδιών μας, τα οποία μας δίνουν ισορροπία στο περπάτημα.

Αν λόγου χάρη, δεν είχαμε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μας, θα μπορούσαμε να περπατάμε, αλλά δεν θα είχαμε δύναμη, ταχύτητα και καλή ισορροπία στο βάδισμα.

Σύμφωνα πάντως με το περιοδικό Canine Journal, ο σκύλος χρησιμοποιεί επίσης την ουρά του για να απλώνει στον χώρο τη μυρωδιά του έτσι ώστε να επικοινωνεί με τους άλλους σκύλους.

Για να γίνει αυτό , ο σκύλος εκκρίνει υγρό από αδένες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του πρωκτού και βαστώντας ψηλά την ουρά του ψεκάζει μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του υγρού, δηλώνοντας στα άλλα σκυλιά ότι εκεί είναι η γειτονιά του.

 

Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν τις ουρές τους

1) Ανακαλύπτουν το σώμα τους

Συνήθως το κυνηγητό αυτό ξεκινάει όταν είναι ακόμη κουτάβια.

Όπως τα μωρά, που συνέχεια εξερευνούν το σώμα τους ασυναίσθητα, έτσι μάλλον συμβαίνει και με τους σκύλους.

Μπορεί το φιλαράκι σου να μην καταλαβαίνει τι είναι αυτό εκεί πίσω που περιστασιακά συλλαμβάνει με την περιφερειακή του όραση και ψάχνει να δει γιατί τον ακολουθεί, όπου πηγαίνει.

Πρέπει να την αρπάξει για να την ελέγξει.

Σταδιακά, όπως και τα μωρά, εξοικειώνεται με την παρουσία της και την παρατάει στην ησυχία της αρκετά γρήγορα, ειδικά αν την έχει αρπάξει στα δόντια του.

Αν δεν θέλεις το κουτάβι σου να καθιερώσει αυτήν την κακή συνήθεια, όταν δεις για πρώτη φορά να το κάνει, μην δώσεις καμία απολύτως σημασία.

Μην γελάσεις με το αστείο θέαμα και προσπάθησε φυσιολογικά να του αποσπάσεις την προσοχή με ένα παιχνίδι που του αρέσει.

Αν γελάσεις, τότε, επειδή ο κολλητός σου αναζητά διαρκώς την προσοχή σου, θα επαναλάβει αυτή τη συμπεριφορά, διότι του αρέσει που στρέφεις το ενδιαφέρον σου επάνω του.

Τότε είναι που η τρελή περιστροφή γύρω από τον άξονα του θα γίνει μία στέρεη συνήθεια.

2) Προχωρημένη ηλικία

Σύμφωνα με το VCA Mission Animal Referral and Imergency Center, οι ηλικιωμένοι σκύλοι κυνηγούν τις ουρές τους λόγω της μειωμένης αντίληψης που έχουν για το σώμα τους.

Όταν η σκέψη τους χάσει την οξύτητα της, οι σκύλοι τείνουν να επιστρέφουν στο παρελθόν και σε κάποιες συνήθειες της νιότης τους.

Μία από αυτές είναι το κυνηγητό της ουράς τους.

Αν υποψιαστείς ότι αυτό συμβαίνει στον σύντροφο σου, καλύτερα να απευθυνθείς στον κτηνίατρο σου.

3) Προσβολή από παράσιτα όπως ψύλλοι ή τσιμπούρια κ.ά.

Μία πιθανή εγκατάσταση παρασίτων στην ουρά του κολλητού σου, πιθανότατα να τον οδηγήσει στο κυνήγι της ουράς του.

Προσπαθώντας να βρει ανακούφιση μπορεί ακόμα και να τη δαγκώσει ή να την ξύσει.

Αν διαπιστώσεις ότι τη δαγκώνει συχνά ρώτησε τον κτηνίατρο σου για χορήγηση κάποιας αντιπαρασιτικής θεραπείας.

4) Πρόβλημα στους αδένες γύρω από τον πρωκτό

Ίσως δεν ξέρεις ότι πίσω από το κυνήγι της ουράς κρύβεται ένας άλλος παράγοντας που τον ωθεί σε αυτήν τη συμπεριφορά.

Μπορεί να προσπαθεί να πλησιάσει τα οπίσθια του για να τα ξύσει.

Κάποιες φορές, οι σκύλοι θέλουν να απαλλαγούν από το πλεονάζον φορτίο υγρών που υπάρχει μέσα στους υποδοχείς των πρωκτικών τους αδένων.

Αν παρατηρήσεις το φιλαράκι σου να επιδιώκει το δάγκωμα των οπίσθιων του ή να θέλει να τα τρίβει με μανία τότε να απευθυνθείς στον κτηνίατρο σου ή σε κάποιο έμπειρο groomer για να σε βοηθήσουν.

5) Νευρολογικά προβλήματα

Κάποιο νευρολογικό πρόβλημα που επηρεάζει την απόληξη της σπονδυλική του στήλης στη βάση της ουράς, ίσως τον οδηγεί να κυνηγάει την ουρά του για να την δαγκώσει προσπαθώντας να ανακουφισθεί.

Οι ειδικοί συνιστούν, ότι πρέπει να ρωτήσεις τον κτηνίατρο σου, όταν ξαφνικά δεις τον κολλητό σου να ορμάει στην ουρά του, διότι ο πόνος που νιώθει γύρω από αυτήν την περιοχή τον ενοχλεί αφάνταστα.

Θυμίζει τον άνθρωπο που έχει αρθρίτιδα στο γόνατο και το τρίβει συνέχεια, διότι τον ενοχλεί ο πόνος.

6) Βαρεμάρα

Άλλη μία αιτία του κυνηγητού της ουράς από τον σκύλο είναι η πλήξη που αισθάνεται κάποιες φορές.

Για να διαπιστώσεις αν πράγματι συμβαίνει αυτό, απασχόλησε τον με κάποιο παιχνίδι ή βόλτα και παρατήρησε αν άλλαξε συμπεριφορά.

Είναι εκπληκτικό το αποτέλεσμα στην ψυχολογία του φίλου σου λίγη παραπάνω ώρα ενασχόλησης μαζί του μιας και είσαι για αυτόν το κέντρο του κόσμου του.

Χρειάζεται εξάσκηση και ειδικά ποιοτικό χρόνο μαζί σου.

Αν δεν του παρέχεις αυτά, μπορεί να αρχίσει επαναλαμβανόμενες και εν δυνάμει βλαπτικές συνήθειες, όπως το να κυνηγάει την ουρά του για να τη δαγκώσει.

7) Ψυχαναγκαστική διαταραχή

Πολλοί ειδικοί παρατηρούν ότι οι σκύλοι μπορούν να αναπτύξουν ψυχαναγκαστικά σύνδρομα, όπως και οι άνθρωποι.

Ένας σκύλος που βιώνει άγχος αποχωρισμού μπορεί να κυνηγάει την ουρά του, όπως ένας νευρικός άνθρωπος τρώει τα νύχια του.

Κάποιος άλλος σκύλος μπορεί να αντιδρά έτσι λόγω της παρουσίας ενός επισκέπτη ή ενός πουλιού ή άλλου ζώου που θα δει στην αυλή.

Όποια και αν είναι η αιτία, η ψυχαναγκαστική διαταραχή γίνεται πρόβλημα, όταν ο σκύλος ξεσπάει στο κυνήγι ή δάγκωμα της ουράς του ως πράξη ανακούφισης, όταν αγχώνεται.

Μπορεί ακόμα να την τραυματίσει σοβαρά από το συνεχές δάγκωμα μη επιτρέποντας τη θεραπεία της, διότι και πάλι γρήγορα θα ενεργοποιήσει την αγχωτική του συμπεριφορά.

 

Πότε πρέπει να επισκεφθείς τον κτηνίατρο σου

Αν υποψιάζεσαι ότι ο τριχωτός σου σύντροφος κυνηγάει την ουρά του εξαιτίας κάποιου ιατρικού ή πνευματικού λόγου, τότε κανόνισε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο σου ή κάποιο εκπαιδευτή σκύλων.

Πρέπει να σπάσεις αυτόν τον τραυματικό φαύλο κύκλο που βιώνει το φιλαράκι σου είτε μέσω φαρμακευτικής αγωγής είτε μέσω τεχνικών προσομοίωσης συμπεριφοράς που θα μάθεις από κάποιον ειδικό για να ενισχύσεις την προσπάθεια θεραπείας του.

Θα τον βοηθήσεις, όταν προσεκτικά τον παρατηρείς και καταγράφεις τη συμπεριφορά του, έτσι ώστε να ενημερώσεις τον κτηνίατρο σου για τους πιθανούς λόγους που κρύβονται πίσω από την εκδήλωση αυτού του βλαβερού φαινομένου.

 

Επίλογος

Συνεπώς, τώρα κατάλαβες την ύπαρξη ποικίλλων παραγόντων που ίσως ωθούν τον κολλητό σου στην εμφάνιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών, όπως είναι το κυνήγι της ουράς του, που αν δεν τύχουν της κατάλληλης προσοχής μπορούν να γίνουν επιβλαβείς συνήθειες που δεν θα εξαλειφθούν ποτέ.

Χρειάζεται επαγρύπνηση, κατανόηση του χαρακτήρα και της ιδιοσυγκρασίας του φίλου σου και συμβουλές από ειδικούς για να τον βοηθήσεις να απαλλαγεί από αγχωτικές καταστάσεις.

Στο χέρι σου είναι λοιπόν, να του εξασφαλίσεις την ευημερία και την ευτυχία που του αξίζει.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0