BLOG

Επηρεάζει η ράτσα του σκύλου σου την υγεία και τη συμπεριφορά του; (Νο2)

31/03/2025
0 Liked

Επηρεάζει η ράτσα του σκύλου σου την υγεία και τη συμπεριφορά του; (Νο2)

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ενδιαφέροντες συσχετισμούς, ανάμεσα στις ράτσες των σκύλων και τις προσωπικότητες τους.

Για παράδειγμα, οι εκτροφείς ιστορικά εξέλιξαν τους σκύλους-ιχνηλάτες, τους φύλακες των κοπαδιών παραγωγικών ζώων και τα pointer-spaniels να δουλεύουν κοντά στους ανθρώπους, ώστε αυτές οι φυλές ιστορικά να αποδεικνύονται εύκολα εκπαιδεύσιμες.

Από την άλλη, οι εκτροφείς εξέλιξαν τα Terriers να κυνηγάνε ανεξάρτητα, με αποτέλεσμα να είναι πιο πεισματάρικα και αποφασισμένα.

Ο AKC, εξηγεί:

"Από τη στιγμή που η δουλειά του Terrier είναι να βρίσκει τρωκτικά, αλεπούδες και άλλα μικρά θηλαστικά, πρέπει να είναι άφοβο και να μην υποχωρεί έναντι των προκλήσεων.

Τα Terriers και οι ιχνηλάτες μυρωδιών έχουν την τάση να εξερευνούν αντικείμενα και καταστάσεις παρά ανθρώπους, για αυτό και είναι πάντα σε εγρήγορση για αυτά που τα περιβάλλουν."

Εντωμεταξύ, οι εκτροφείς εκπαίδευσαν τους σκύλους-βοσκούς κοπαδιών να είναι πολύ παρατηρητικοί σε παράξενα σημάδια γύρω από τον χώρο που κάλυπταν, ώστε να είναι και πιο αποτελεσματικοί στην εκπλήρωση της αποστολής του.

Άρα ήταν πιο ευαίσθητοι σε αλλαγές, όπως στον φόβο που έδειχναν στις αστραπές και τις βροντές.

Συγκεκριμένες ράτσες, επίσης, είναι καλύτερες σε ειδικές αποστολές.

Οι σκύλοι-φύλακες είναι πιο συγκεντρωμένοι και ανταποκρίνονται καλύτερα στις εντολές, ενώ οι σκύλοι-ιχνηλάτες, όπως τα Beagles, ακολουθούν πιστά τις μύτες τους και πολλάκις αγνοούν την εκπαίδευση, όταν συλλάβουν κάποια ενδιαφέρουσα οσμή.

Η ανατροφή εξακολουθεί να παίζει ρόλο στην προσωπικότητα των σκύλων

Παρόλο που τα γονίδιά παίζουν σημαντικό ρόλο, ωστόσο καίριο ρόλο παίζει και η ανατροφή που θα δώσεις στο φιλαράκι σου.

Σύμφωνα με το AKC:

"Η κοινωνικοποίηση οποιουδήποτε σκύλου είναι το κλειδί για να βγάλει την καλύτερη έκφανση του χαρακτήρα του, ασχέτως της φυλής του.

Η έκθεση ενός σκύλου σε διαφορετικούς ανθρώπους, μέρη και καταστάσεις, θα τον βοηθήσουν να προσαρμόζεται πιο εύκολα στην ενήλικη φάση της ζωής του.

Ένας σκύλος που ζει νέες εμπειρίες σε μικρή ηλικία, έχει λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης φόβου και άγχους, αργότερα στη ζωή του."

Εντωμεταξύ, η εκπαίδευση είναι σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς ενός σκύλου.

Η διδαχή της βασικής υπακοής, όπως οι εντολές "κάτσε", "μείνε", "φέρε" κ.α, βοηθάει στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης, ανάμεσα σε εσένα και το κουτάβι σου.

Πραγματικά, η κοινωνικοποίηση και η κατάλληλη εκπαίδευση, μπορούν να φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλες τις σκυλοφυλές

Παρόλο που δε μπορείς να αλλάξεις τελείως τα ένστικτα ενός σκύλου, μπορείς να τα οδηγήσεις προς μια ασφαλή κατεύθυνση με επιμονή και υπομονή.

Για παράδειγμα, παρόλο που κάποιες ράτσες έχουν υψηλή ενεργητικότητα και διεγείρονται εύκολα, μπορείς να επωφεληθείς από αυτά τα χαρακτηριστικά διδάσκοντας τον έλεγχο της παρόρμησης και τη συγκέντρωση.

Απλά, δεν αλλάζεις την προσωπικότητα με την οποία γεννήθηκε ένας σκύλος, αλλά τον βοηθάς να βγάζει την καλύτερη εκδοχή του χαρακτήρα του.

Δε μπορείς να μεταβάλεις τα ένστικτά του, αλλά μπορείς να τον μάθεις να τα διαχειρίζεται καλύτερα.

Σε άρθρο του ο AKC, αναφέρει:

"Όπως 1 φυσικά ντροπαλό άτομο, μπορεί να χρησιμοποιήσει εργαλεία για να χτίσει την αυτοπεποίθηση του, όταν π.χ μιλάει σε δημόσιο χώρο, έτσι μπορείς να δώσεις σε ένα ντροπαλό σκύλο τα εργαλεία απόκτησης αυτοπεποίθησης και σιγουριάς."

Επιπρόσθετα, πρέπει να σκεφθείς αν η φυλή του σκύλου σου ταιριάζει στον καθημερινό τρόπο της ζωής σου.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν σκυλοσυντρόφους, ανάλογα με το παρουσιαστικό τους, όμως γρήγορα απογοητεύονται, αν η ενεργητικότητα τους ή το ταπεραμέντο τους είναι ασύμβατα με το lifestyle τους.

Να θυμάσαι ότι κάποιες φυλές χρειάζονται χώρο και εξάσκηση, όταν άλλες είναι ευχαριστημένες, όταν λαγοκοιμούνται στον καναπέ.

Κάνε έρευνα, πριν επιλέξεις κάποιον τετράποδο σύντροφο, ώστε να προλάβεις αρκετά από τα παραπάνω μελλοντικά προβλήματα.

Τα αρνητικά αποτελέσματα της αναπαραγωγής στην υγεία των σκύλων

Η ράτσα του σκύλου σου δεν παίζει ρόλο μόνο στην προσωπικότητά του, αλλά και στη συνολική του υγεία.

Πολλοί σκύλοι καθαροαιμίας, έχουν τάση για εκδήλωση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας, λόγω και της αιμομιξίας.

Όταν 1 σκυλοφυλή δημιουργείται από την εντατική αναπαραγωγή, τότε κάποιες γονιδιακές σειρές εξασθενούν σημαντικά.

Για παράδειγμα, οι βραχυκέφαλες ράτσες σκύλων, όπως τα Pugs ή τα Bulldogs, έχουν προδιάθεση στην εμφάνιση σημαντικών αναπνευστικών προβλημάτων.

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, έχουν αναπαραχθεί με στόχο τη σωματοδομή της κυρτής πλάτης και έχουν την τάση να εμφανίζουν προβλήματα στα ισχία τους, καθώς μεγαλώνουν.

Αυτή είναι 1 έντονη και διαδεδομένη ανησυχία, όπου όλοι σχεδόν οι κτηνίατροι μπορούν να προβλέψουν, δηλαδή τι προβλήματα υγείας θα παρουσιάσει κάθε σκύλος ανάλογα με τη φυλή του.

Η Dr. Danika Bannasch, γενετίστρια της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Davis, της Καλιφόρνια, λέει:

"Όταν πας σε κάποιον γιατρό, σε ρωτάει το οικογενειακό σου ιστορικό.

Δε χρειάζεται να το κάνουμε αυτό.

Όταν βλέπουμε, για παράδειγμα, 1 Labrador Retriever γνωρίζουμε εκ προοιμίου τις παθήσεις που πιθανά θα είχαν οι συγγενείς του σε μεγάλο βαθμό.

Τα Labradors είναι πολύ πιθανό να πάσχουν στις αρθρώσεις τους και να εκδηλώνουν εκφυλιστικές οφθαλμικές ασθένειες.

Τα Cavalier King Charles Spaniels, συνήθως αναπτύσσουν καρδιακές παθήσεις."

Επειδή όλα αυτά τα προβλήματα είναι καλά καταχωρημένα, οι τακτικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι και οι ακτινογραφίες σε νεαρές ηλικίες θα βοηθήσουν στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους, πριν να εξελιχθούν σε σοβαρές και χρόνιες καταστάσεις.

Αντίθετα, οι ημίαιμοι σκύλοι τείνουν να εκδηλώνουν λιγότερα προβλήματα ασθενειών, διότι τα γονίδιά τους προέρχονται από ευρύτερες γονιδιακές δεξαμενές.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να κληρονομήσουν τις ίδιες αδυναμίες που συνήθως κυκλοφορούν μέσα σε μία καθαρόαιμη φυλή σκύλων.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι μεικτοί σκύλοι πιο υγιείς, ειδικά αν προέρχονται από φυλές που μοιράζονται κοινά προβλήματα υγείας.

Οι μεγαλόσωμες σκυλοφυλές, είτε ημίαιμες, είτε καθαρόαιμες, συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα στα οστά και τις αρθρώσεις τους, λόγω του μεγέθους τους.

Αν σκέφτεσαι να αποκτήσεις 1 σκύλο, πρέπει να ερευνήσεις για κινδύνους υγείας που σχετίζονται με τη ράτσα του.

Έτσι, θα προετοιμαστείς για πιθανά ιατρικά προβλήματα και θα διαλέξεις 1 σκυλοφυλή που θα ταιριάζει καλά στο lifestyle σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0