BLOG

Επηρεάζει η ράτσα του σκύλου σου την υγεία και τη συμπεριφορά του; (No1)

24/03/2025
0 Liked

Επηρεάζει η ράτσα του σκύλου σου την υγεία και τη συμπεριφορά του; (No1)

Έχει διαπιστωθεί στους ανθρώπους, ότι τα γονίδιά επηρεάζουν την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά, αλλά και τα ψυχολογικά τους χαρακτηριστικά.

Ισχύει, το ίδιο και για τους σκύλους;

Το παρακάτω άρθρο εμβαθύνει στα αποτελέσματα της αναπαραγωγής σκύλων στη συμπεριφορά τους, καθώς και σε αυτά που τονίζει η επιστήμη για τη φυσικό μεγάλωμα συγκριτικά με την αναπαραγωγική ανατροφή αυτών των ζώων συντροφιάς.

Η εξέλιξη των σκυλοφυλών

Αρχικά οι άνθρωποι αναπαρήγαγαν του σκύλους με σκοπό τη χρησιμοποίηση τους σε αποστολές επιβίωσης, όπως το κυνήγι, το φύλαγμα των κοπαδιών και το τράβηγμα των ελκήθρων.

Οι αρκτικοί πολιτισμοί, για παράδειγμα, επέλεγαν προσεκτικά σκύλους που θα άντεχαν το ψύχος, ενώ παράλληλα θα είχαν την ικανότητα ρυμούλκησης βαριών φορτίων.

Αυτοί οι πρώτοι σκύλοι σχεδιάστηκαν, για παράδειγμα, με γνώμονα την ικανότητα τους να αποπερατώνουν κάποιες εργασίες και όχι εξ αιτίας των φυσικών τους χαρακτηριστικών.

Με το πέρασμα των χρόνων οι άνθρωποι άρχισαν την σκυλοαναπαραγωγή για πιο εξειδικευμένες αποστολές.

Κάποιοι εκτροφείς εκπαίδευαν σκύλους για να συνοδεύουν τους κυνηγούς και να τους φέρνουν τα θηράματα που σκότωναν, όταν άλλοι εκπαίδευαν σκύλους για την προστασία των κοπαδιών από τους θηρευτές τους.

Αυτή η προσήλωση στην εκτέλεση τέτοιων αποστολών, δημιούργησε διακριτές ράτσες με συγκεκριμένες προσωπικότητες και προσόντα.

Για παράδειγμα, κάποιοι εκτροφείς ανάπτυξαν τα Terriers για να κυνηγούν μικρά θηράματα κάτω από το έδαφος, οπότε αυτοί οι σκύλοι ήταν πάντα σε εγρήγορση και γεμάτοι ενέργεια.

Όμως, κατά τον 19ο αιώνα, αυτό άρχισε να αλλάζει, καθώς οι προτεραιότητες των ανθρώπων πήραν άλλον δρόμο.

Αντί να στοχεύεται μόνο η απόδοση σε κάθε αποστολή, οι αναπαραγωγείς, ειδικά των Βικτωριανών σκύλων, επιθυμούσαν να μεταβάλλουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά.

Ο James A. Serpell, επίτιμος καθηγητής της ηθικής και της συμπεριφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, λέει ότι αντί να δημιουργούμε προικισμένους σκύλους εργασίας, οι θαυμαστές των σκύλων στόχευαν στην παραγωγή των τέλειων δειγμάτων σε φυσικά χαρακτηριστικά.

Αυτό το κίνημα οδήγησε στη δημιουργία των σύγχρονων φυλών που βλέπουμε σήμερα.

Τελικά, οι εκτροφείς καθιέρωσαν αυστηρούς κανόνες αναπαραγωγής, δηλαδή χρησιμοποιούσαν μόνο σκύλους που είχαν το "σωστό παρουσιαστικό" για αναπαραγωγή.

Σε 1 άρθρο των New York Times, γράφηκε:

Τα club αναπαραγωγής δημιούργησαν αυστηρούς κανόνες που αφορούσαν ακριβώς τον τρόπο που πρέπει να μοιάζει το ιδανικό Pointer ή Bulldog.

Ταυτοποίησαν τον τρόπο δημιουργίας των σκύλων που πρέπει να μοιάζουν με τις επιταγές της ράτσας και τους καταχώρησαν ως επίσημα μέλη αυτών των φυλών.

Κατόπιν, χρησιμοποίησαν αυτούς τους σκύλους και μόνον αυτούς για να δημιουργήσουν και άλλους σαν αυτούς.

Ως αποτέλεσμα, κάθε ράτσα έγινε 1 διακριτός και μεμονωμένα αναπαραγώμενος πληθυσμός.

Την ίδια στιγμή, αυτές οι τροποποιήσεις κατέστησαν κάθε σκυλοφυλή μοναδική και οδήγησαν στην ανάπτυξη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών.

Μάλιστα 1 πρόσφατη έρευνα ρίχνει κάποιο φως σε αυτό.

Η έρευνα έδειξε πως τα γονίδια επηρεάζουν τη σκυλοσυμπεριφορά

Η κατανόηση της ιστορίας των σκυλοφυλών, εξηγεί γιατί κάποιοι σκύλοι λατρεύουν να κυνηγούν, ενώ άλλοι προτιμούν να μένουν δίπλα στους σκυλογονείς τους.

Ενώ οι ερευνητές έχουν καθορίσει ότι συγκεκριμένες τάσεις συμπεριφοράς υπάρχουν ανάμεσα στις ράτσες σκύλων, τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζαμε.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη συμπεριφορά του σκύλου σου, ενώ η εξέλιξη της ράτσας του κατά τη διάρκεια του χρόνου και μετά από άφθονες προσπάθειες διαμόρφωσης της παραγωγής της, είναι ένας από αυτούς.

Αυτή η μελέτη έγινε από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Cell", ζητώντας απαντήσεις από 40.000 σκυλογονείς, συγκρίνοντας τις απαντήσεις τους.

Σύμφωνα με το American Kennel Club (AKC):

"Οι σκυλογονείς έπρεπε να απαντήσουν στην Αξιολόγηση Συμπεριφοράς Σκύλων και στο ερευνητικό ερωτηματολόγιο που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές έρευνες."

Από τα στοιχεία αυτά υπολόγισαν 12 αποτελέσματα συμπεριφοράς για κάθε καθαρόαιμη φυλή σκύλου, που είναι:

  • Ικανότητα εκπαίδευσης
  • Προσκόλληση και προσοχή
  • Κυνήγι ζώων
  • Φόβος άλλων σκύλων
  • Ευαισθησία
  • Επιθετικότητα προς τον σκυλογονέα
  • Προβλήματα αποχωρισμού
  • Αντικοινωνικότητα
  • Επιθετικότητα σε γνωστό σκύλο
  • Ευαισθησία στο άγγιγμα
  • Επιθετικότητα σε άλλους σκύλους ή σε αγνώστους
  • Φόβος απέναντι σε αγνώστους

Συνεχίζεται...

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0