BLOG

Είναι σωστό να τρώει ο σκύλος σου χορτάρι;

14/10/2024
0 Liked

Είναι σωστό να τρώει ο σκύλος σου χορτάρι;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, γιατί μετά την απόλαυση ενός θρεπτικού και ισορροπημένου γεύματος που ετοίμασες για το φιλαράκι σου, εκείνο αγωνιά να βγει έξω για να φάει γρασίδι;

Μην ανησυχείς, διότι πρόκειται για μία κοινή συμπεριφορά των σκύλων.

Μάλιστα, τόσο κοινή, όπου κάποιες έρευνες φανέρωσαν ότι το 80% των σκυλογονέων δηλώνει ότι οι σκύλοι τους συχνά τρώνε χόρτα.

Φαίνεται ότι αυτό αποτελεί μία αγαπημένη συνήθεια των τριχωτών μας φίλων, μιας και η έρευνα πάνω σε λύκους του Εθνικού Πάρκου Yellowstone, έδειξε ότι το 74% των ακαθαρσιών τους περιείχε φυτικές ουσίες (κυρίως γρασίδι), υπονοώντας ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι και κληρονομική.

Η έρευνα λέει ότι οι πεινασμένοι σκύλοι πιθανόν θα φάνε χορτάρι

Η κλασική γνώση γύρω από την κατανάλωση χορταρικών στους σκύλους, είναι ότι γίνεται για να κάνουν εμετό.

Ωστόσο, μία έρευνα του 2007 σε 12 αποπαρασιτωμένους σκύλους, όπου δεν είχαν αναφερθεί πεπτικά προβλήματα και οι οποίοι έτρωγαν γρασίδι καθημερινά, αποτύπωσε μόνο 5 επεισόδια εμετού (ανάμεσα σε 709 φορές κατανάλωσης χορταρικών).

Μάλιστα, αυτά τα 5 εμετικά συμβάντα έγιναν μετά από κάποιο γεύμα φαγητού που προηγήθηκε.

Το κύριο εύρημα της έρευνας ήταν ότι οι σκύλοι που δεν είχαν γευματίσει προηγουμένως, είχαν περισσότερες πιθανότητες να φάνε γρασίδι.

Με άλλα λόγια οι πεινασμένοι σκύλοι ήταν αυτοί που έτρωγαν παραπάνω χορτάρι.

Ακόμα, μία άλλη έρευνα του 2010 έδειξε ότι οι σκύλοι με ήπια γαστρεντερικά προβλήματα λόγω της λήψης κάποιας ασυνήθιστης ή άγνωστης για αυτούς τροφής, είχαν μικρότερες πιθανότητες να φάνε χορταρικά συγκριτικά με το αν έτρωγαν τα συνηθισμένα τους γεύματα.

Άλλες θεωρίες, όπως ότι οι σκύλοι τρώνε γρασίδι, γιατί είναι "καθαρτικό" ή ότι τρώνε, διότι λείπουν από τον οργανισμό τους φυτικές ίνες, έχουν χαμηλή επιστημονική επιβεβαίωση και αποδεικτικότητα.

Νέες θεωρίες για το θέμα αυτό

Κάποιοι συντάκτες ενός άρθρου στον ιστότοπο "The Conversation”, είπαν τη δική τους άποψη για τον λόγο που οι σκύλοι τρώνε χόρτα:

"Η απάντηση στο ζήτημα της κατανάλωσης χορταρικών από τους σκύλους, ίσως είναι η εξής απλή:

Διότι τους αρέσει πολύ. Ο σκύλος σου μπορεί να βαριέται και το μάσημα του χόρτου είναι 1 απασχόληση που ίσως τη θεωρεί πολύ διασκεδαστική.

Η υφή και η γεύση του χόρτου, μάλλον προσφέρει κάτι διαφορετικό από αυτά που είχε μάθει να τρώει.

Μάλιστα, ίσως παρατήρησες ότι προτιμάει το γρασίδι σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου και ιδιάτερα τα φρέσκα ανοιξιάτικα χορταρικά μπορεί να αποτελούν την αγαπημένη του λιχουδιά.”

Πιθανά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το φάγωμα των χόρτων

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, η κατανάλωση γρασιδιού μπορεί να είναι κοινή, ανάμεσα σε άγριους και εξημερωμένους σκύλους.

Ωστόσο, από την ώρα που τα χορταρικά δεν είναι πρωταρχική πηγή τροφής στους σκύλους, οι "σκυλογονείς" πρέπει να σταθμίσουν την εντερική λειτουργία και το επίπεδο θρεπτικότητας της διατροφής του συντρόφου τους, αν δείχνει ψύχωση στο φάγωμα του γρασιδιού.

Όπως προείπαμε επίσης, αυτή η συμπεριφορά, ίσως οφείλεται στη βαρεμάρα ή στην προσπάθεια να "γεμίσει" τον χρόνο του το φιλαράκι σου.

Για άλλους σκύλους είναι διασκέδαση και ανταμοιβή.

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση χορταρικών.

  • Για να ανακουφίσουν τυχόν γαστρεντερικές διαταραχές

    Άσχετα με τα αποτελέσματα της έρευνας του 2007 με τη συμμετοχή των 12 σκύλων, τα τετράποδα που αντιμετωπίζουν στομαχικές διαταραχές, πραγματικά τρώνε χόρτα, διότι ενστικτωδώς γνωρίζουν ότι με τη βοήθεια του, θα κάνουν εμετό.

    Μάλλον, υπάρχει κάτι στην υφή των χόρτων που προκαλεί εμετό ή εντερική κινητικότητα σε πολλούς σκύλους με αποτέλεσμα την ανακούφιση της δυσφορίας τους.

    Αν ισχύει το ίδιο και για τον σύντροφο σου, τότε θα αναζητάει μανιωδώς την έξοδο από το σπίτι σου, ώστε να καταβροχθίσει την πλησιέστερη ποσότητα χορταρικών που θα συναντήσει.

    Η ένταση αυτής της κατανάλωσης για την πρόκληση του εμετού είναι συνήθως μεγάλη, ενώ η επιλογή του είδους των χόρτων, λιγότερο σημαντική. Αν η "θεραπεία" αποδώσει, σε κάποιον βαθμό θα σταματήσει να μασάει χόρτα και θα γλείφει τα χείλη του (κάτι που είναι σημάδι ναυτίας στους σκύλους) και μετά θα κάνει τον εμετό.

    Αυτή είναι κανονική συμπεριφορά στους σκύλους, όπου κατασκευαστικά είναι φτιαγμένοι για να αναζητούν τροφή, αδιαφορώντας συνήθως για το τι τρώνε.

    Είναι ο τρόπος που καθόρισε η φύση για την απαλλαγή των τοξινών από το σώμα τους και έτσι να επέλθει η ισορροπία στη γαστρεντερική τους λειτουργία.

    Οι σκύλοι που τρώνε γρασίδι για να κάνουν εμετό, συνήθως δεν είναι επιλεκτικοί με το είδος χορταρικών που θα καταναλώσουν.

  • Για να εξισορροπήσει το εντερικό τους μικροβίωμα

    Το γρασίδι περιέχει προβιοτικές ίνες που βοηθούν να διατηρείται η χλωρίδα του εντέρου ισορροπημένη και υγιής.

  • Για να εξαλείψουν τα εντερικά παράσιτα

    Οι χιμπαντζήδες τρώνε φυτικές ουσίες για να αυξήσουν την εντερική τους κινητικότητα για να ξεφορτωθούν τα ενοχλητικά παράσιτα.

    Είναι πιθανόν και οι σκύλοι να κάνουν το ίδιο για αυτόν τον λόγο.

  • Για να ικανοποιήσουν τυχόν θρεπτικές τους ανάγκες

    Σε μία έρευνα του 2008 οι επιστήμονες που συμμετείχαν, διατύπωσαν τη θεωρία ότι το να τρώνε οι εξημερωμένοι σκύλοι χόρτα, είναι μία φυσιολογική τάση του οργανισμού τους.

    Μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους, διότι οι άγριοι τους πρόγονοι έτρωγαν όλη τη λεία τους που περιείχε και τα εντόσθια με φυτικό περιεχόμενο στο εσωτερικό τους.

    Ίσως, τα “χορταρικά" που αρέσουν στο φιλαράκι σου να περιέχουν θρεπτικές ουσίες που λείπουν από τον οργανισμό τους, όπως οι φυτικές ίνες.

    Τα χορταρικά, ως ζώντες πράσινοι οργανισμοί, περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως το ποτάσιο και η χλωροφύλλη, καθώς και πλούσια πεπτικά ένζυμα.

    Το φιλαράκι σου, μπορεί να ψάχνει επιλεκτικά κάποια είδη χόρτων, ώστε να αναπληρώσει κάποιες θρεπτικές ουσίες που στερείται από τη διατροφή του.

Αν ο σκύλος σου τρώει συχνά γρασίδι

Αν το φιλαράκι σου τρώει γρασίδι για πολύ καιρό και ειδικά αν αυτό του προκαλεί εμετό συχνά, μάλλον πρέπει να συναντηθείς με τον κτηνίατρο σου. Σίγουρα, επίσης πρέπει να αναβαθμίσεις τη διατροφή του, ειδικά αν τρώει ξηρή τροφή ή οποιαδήποτε άλλη εμπορική τροφή.

Οι σκύλοι που είναι υγιείς, συνήθως τρώνε τη βέλτιστη θρεπτικά διατροφή ανάλογα με τη ράτσα και τις ανάγκες της, ενώ δεν καταναλώνουν χορταρικά σε μόνιμη βάση, διότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα συστατικά μέσα από τα γεύματα τους.

Έτσι σπάνια αντιμετωπίζουν εντερικά προβλήματα.

Η προσθήκη επίσης, προβιοτικών και πεπτικών ενζύμων, μπορεί να αποβεί ευεργετική σε σκύλους με ευαίσθητα στομάχια.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0